עלון קשב ADHD


טכנולוגיות סיוע לניהול הקשב בנהיגה

טכנולוגיות סיוע לניהול הקשב בנהיגה

עלון קשב ADHD

לקוראי העלון שלום רב,
העלון הנוכחי יספר על תהליכי חשיבה וקשב הקשורים בנהיגה. כתב אותו אודי קפלנסקי, מומחה לתחבורה ולבטיחות בדרכים. במידע התחבורתי משולב קטע עם מושגי קשב מאת  דר' רחל בן חיון מן היחידה לנוירולוגיה קוגניטיבית ברמב"ם.
אני מאחלת לך קריאה מהנה ביחד עם כל הנהגים בהווה, הנהגים לעתיד, מומחי הנהיגה ומומחי התחבורה שבינינו.

טכנולוגיות סיוע לניהול הקשב בנהיגה
אודי קפלנסקי

הרבה דיונים על תפקודי קשב בזמן תאונות דרכים עוסקים בהיסח הדעת - מצב בו גורם כלשהו מסיט את תשומת לבו של הנהג מן הנהיגה עצמה לעיסוקים אחרים, למשל - טלפון נייד. מבלי להמעיט בחשיבות היסח הדעת, אני מבקש להדגיש את חשיבות ניהול הקשב כבעיה המרכזית בנהיגה. בהמשך, אציג טכנולוגיות חדשות המותקנות ברכב ומסייעות להתמודד עם ניהול הקשב בזמן הנהיגה.  

השפעת ניהול הקשב על אופן הנהיגה 
המחקר המשמעותי ביותר שבוצע בתחום הבטיחות בדרכים בשנים האחרונות הוא "השפעת חוסר תשומת לב של נהגים על תאונות וכמעט תאונות". המסקנה העיקרית של המחקר הייתה, שחוסר תשומת לב של נהגים הוא הגורם העיקרי לתאונות דרכים ול"כמעט-תאונות דרכים". כמו כן, ב- 80% מהתאונות וב-65% מה"כמעט תאונות" נמצאו מאפיינים של חוסר תשומת לב בשלוש השניות שלפני התאונה.
Virginia Tech Transportaion Institute 4/2006
חוסר בניהול קשב מתבטא בנהיגה שאיננה מדויקת, איננה מתאימה לתנאי הכביש, ומתבטאת באחד משני צירים:
* הציר הצידי - סטיות ימינה / שמאלה מכיוון הנסיעה
* ציר הנסיעה - קדימה ואחורה

הנהיגה כתהליך מורכב
הנהיגה נתפסת על ידי בני האדם כמשימה טכנית שגרתית ופשוטה, היות שהם מבצעים אותה כל יום. אולם בעצם, מדובר בתהליך קוגניטיבי המורכב ממשימות רבות: איסוף מידע עם פרטים מרובים משדה ראיה רחב מאוד, מיון המידע ועיבודו, תכנון, החלטה כיצד להגיב, ביצוע פעולות מתוזמנות בזמן מוגבל ובאופן מדויק.
חשוב להדגיש שתהליך עיבוד המידע נעשה תוך כדי שהאדם נמצא בתנועה וכאשר קצב זרימת המידע אליו גבוה מיכולתו לעבד את המידע. מדובר במשימה מסובכת יותר מרוב סוגי הטיסה, למשל.
זאת ועוד, ככל שהמשימה מורכבת יותר, כך הנהג מצליח להתרכז פחות זמן. כתוצאה, מתפנה זמן להסיט את הקשב לעניינים אחרים אשר מפריעים לנהיגה.
מורכבות המשימות וסכנת ההפרעות מחייבים מיומנות גבוהה של ניהול הקשב בזמן הנהיגה.

קבוצות סיכון לבעיות קשב בנהיגה 
ניהול הקשב נעשה על ידי בני האדם באופן טבעי ואינטואיטיבי. ככל שאדם מתבגר, הוא נאלץ להתמודד עם כמות רבה יותר של נושאים ולהקצות להם משאבי קשב מתאימים, וכך, הניסיון  המצטבר גורם להגדלת היכולת.
אצל נהגים צעירים, בעיות קשב בנהיגה חמורות במיוחד. חסרים להם כלים לניהול משימות רבות במקביל, מכיוון שטרם צברו ניסיון מספיק בניהול הקשב. אמנם, הם עולים על הכביש מצוידים בכל הכלים הטכניים לנהיגה - הם יודעים נפלא כיצד להעביר הילוך, לאותת, לסובב את ההגה, אבל אין להם הבנה אמיתית כיצד לנהל ביעילות את מבול המידע ששוטף אותם בזמן הנהיגה. מה עוד שמסיחי קשב כמו רדיו בעוצמה גבוהה, שיחות בתוך הרכב ובטלפון הנייד מחמירים את הבעיה.
קבוצת סיכון נוספת היא אנשים בעלי הפרעות קשב וריכוז, אצלם בעיית הקשב היא מובנית.  
אז מה ניתן לעשות? המענה צריך להינתן ממספר כיוונים: הכשרה, אימון בניהול קשב, שילוט מנחה ומערכות טכנולוגיות.

מערכות טכנולוגיות ברכב
טכנולוגיות סיוע בתוך הרכב מהוות עין צופה ומוח מעבד לשירות הנהג.
טכנולוגיות אלו מצטיינות בעיבוד מידע מהיר ובמזעור, והן זמינות לציבור הרחב. הן יודעות לפצות על אותם רגעים בהם ניהול הקשב משתבש והדעת נסחפת מהכביש, בין אם בגלל גורם מסיח ובין אם בגלל אובדן ריכוז בנהיגה. הן אוספות מידע רלוונטי, בוררות אותו, מנתחות אותו בזמן אמת ומתריעות בפני הנהג על סכנות מיידיות. יתרונותיהן ביכולת לפעול ללא הפסקה ובאופן עקבי ויציב.
בולטות בתחום זה מערכות המתריעות על סטייה מנתיב ואי שמירת מרחק - שני גורמים עיקריים לתאונות דרכים. המובילה ביניהן בעולם היא דווקא מערכת מתוצרת ישראל, AWACSמבית מובילאיי, אשר יתרונה בשילוב ההתראות החשובות ביותר במכשיר אחד. התראות אלו כוללות סטייה מנתיב, אי שמירת מרחק וחשש התנגשות ברכב הנוסע לפנים.
מערכות טכנולוגיות ברכב הן עזר נהיגה חשוב לכל נהג, וחשיבותן כעזר משלים לנהגים צעירים ולנהגים עם הפרעות קשב וריכוז גדולה שבעתיים.

אודי קפלנסקי, M.Sc.ניהול והנדסת בטיחות, מומחה לתחבורה ולבטיחות בדרכים.  

תודה על קריאת עלון קשב ADHD .
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על: 

נהיגה עם הפרעת קשב - כאן 

מבוגרים- טיפול אימון - כאן

 

בברכה,

זיוה דינה - קשבים
יעוץ להעצמת תפקודי קשב 
Attention Functions
Empowerment

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


08.08.2023

קטגוריות של עלונים