מאמר


כיצד תעזרו לילדכם בבית בלמידה ?

לא פעם אתם כהורים יושבים עם הילדים על הכנת שיעורי בית ומרגישים שאתם נאלצים "להילחם" בהם. "זה עולה לי בדם" אמרה לי פעם אחת האימהות.

הכנת שיעורי בית היא האחריות של הילד וזאת המטרה שלנו, שהוא יהיה עצמאי בלמידה, והכי חשוב יגלה אחריות. אבל לא תמיד זה קורה מסיבות שונות, חלקן רגשיות, חלקן לימודיות ( קושי אמיתי להתמודד עם חומר הלימודים, לקויות למידה )

כמורה להוראה מתקנת אני עובדת לא פעם עם התלמידים על התארגנות והכנת שיעורי בית כשהמטרה שלי היא לתת להם כלים ללמידה עצמאית ולא לשבת יחד ולהכין איתם. בשיחות הרבות שאני מקיימת עם ההורים אני מייעצת ומסייעת כדי להפחית בבית את ה"מלחמות" ואת ההתנגדויות. אני רוצה לשתף אתכם בחלק מה"טיפים" עבור עבודה מיטבית עם הילד בבית:

  • צבירת הצלחות- בכל פעם שיושבים עם הילד על שיעורי בית או הכנה למבחן חשוב להתחיל עם משימה\ נושא שהוא יודע ( מה הוא יודע ? במה הוא מצליח ?) התחלה שכזאת תיתן לילד חוויה של הצלחה ותפחית התנגדויות. כך גם לגבי סיום העבודה המשותפת- לסיים במשימה שאתם יודעים שהילד יצליח בה. באופן כזה יישאר "טעם טוב" אצל הילד ולא תחושה של קושי וסבל.
  • אל תהיו "חמדנים"- קחו בחשבון שההתקדמות עם הילד היא לפעמים בצעדים קטנים , לא להעמיס יותר מדיי. לדוגמה: ילד שיושב להכין את שיעורי הבית בזמן קצר מאוד, הרבה פחות מה שצריך- להתחיל מכמות הזמן שהוא מסוגל לשבת, לתת לו הרגשה שהוא מסוגל ובהדרגה לעלות בכמות הזמן.
  • תגמול רגשי—מתן מחמאות, עידוד. לעודד גם על דברים קטנים שהילד עשה טוב יותר מהפעם הקודמת. למעשה, כל דבר אפשר להפוך להצלחה.לדוגמה : היום הילד ישב עשר דקות לבד ופתר תרגילים בחשבון ללא עזרתי, מה שלא קרה בפעם הקודמת. לעודד ולחזק כל עשייה ישירה שנעשתה, חשוב לכתוב ולציין את זה, כך הילד רואה את ההצלחות שלו.
  • הסבל הוא זמני- ההתנגדות והקושי המאפיינים שינוי הם זמניים והולכים ופוחתים ככל שצוברים יותר הצלחות והתמדה בתהליך.
  • בניית תוכנית למידה קצרת מועד.ליצור טבלה על המקרר ובה לכתוב את המשימה היומית. לסמן וי על כל עמידה במשימה.
  • ההתנגדות של הילדים נובעת גם מהצורך שלהם להחליט לכן אפשר לשתף אותם, לפחות לתת להם את התחושה שהם מחליטים. זה ברור לי שעליו להכין את שיעורי הבית אבל אני אשתף אותו בכך שאשאל אותו- האם אתה מעדיף להכין עכשיו את שיעורי הבית או בעוד עשרים דקות אחרי שתסתיים התוכנית בטלויזיה ?
  • ילד שמוסח בקלות ומתקשה להתרכז- להשתדל להתעלם מהמוסחות שלו , להשתדל לא לגעור בו ולמקד אותו חזרה במשימה.
  • הבנת כל העקרונות האלה תהפוך אתכם ההורים לסבלנים יותר (וזה לא פחות חשוב).




07.09.2015