עלון קשב ADHD


CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי למבוגרים עם ADHD

CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי למבוגרים עם ADHD

עלון קשב ADHD

CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי
למבוגרים בעלי הפרעת קשב
יגאל שרון

שלום רב,
תרופה או טיפול פסיכולוגי? מה משניהם עוזר יותר לבעלי הפרעת קשב? מה שהרשים אותי הוא מחקר ב-48 מבוגרים במימון מספר חברות תרופות ידועות, והמסקנה שלו היתה, שטיפול קוגניטיבי התנהגותי עוזר מאוד למבוגרים עם הפרעת קשב...

טיפול קוגניטיבי התנהגותי –CBT

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי עוסק ב'כאן ועכשיו', ושם את הדגש על החשיבה - קוגניציה, על המחשבות האוטומטיות - בעיקר שליליות, על הדימויים ועל מערכת האמונות וההתנהגות של המטופל. הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי בשונה מפסיכותרפיות אחרות עוסק רק מעט בשחזור ובהבנת ההיסטוריה הרגשית של המטופל. הטיפול מתמקד בהווה ועוסק בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שאינם מועילים לתפקוד ומקשים על חיי היום יום של המטופל. ההתערבות היא קצרת מועד וממוקדת המתבצעת בשיחות בקליניקה, לעיתים בבית המטופל ובמקומות ציבוריים. כיום שיטת הטיפול נפוצה בארצות הברית ובאנגליה ומתחילת לתפוס מקום מרכזי במדינות רבות, ביניהן ישראל.

בעשור האחרון עבדו חוקרים קליניים בעלי שם על התאמת טיפול קוגניטיבי התנהגותי למטופלים עם הפרעת קשב וריכוז, ופותח פרוטוקול לטיפול יעיל בהפרעה. הפרוטוקול נחקר ונמצא בעל הצלחה לא מבוטלת. הטיפול שינה חיים של מבוגרים רבים.

מבוגרים עם הפרעת קשב: טיפול ואימון

תרופות נחשבות לטיפול קו ראשון בסובלים מהפרעת קשב ומעניקות שיפור משמעותי ביכולת לשמר את הקשב, להתרכז , להוריד את רמת המוסחות ולהיות פחות אימפולסיביים. עם זאת, מבוגרים הסובלים מההפרעה, זקוקים לעזרה נוספת על מנת לשפר את התפקוד היום יומי שלהם ואת הרווחה הנפשית - WELLBEING.

למרות הטיפול התרופתי המוצלח, ממשיכים מבוגרים רבים להיאבק בקשיים כגון: שליטה ברגשות, מצב רוח ירוד, חרדה, פגיעה בערך ובדימוי העצמי, חוסר ארגון, התמדה, יציבות תעסוקתית וחשיבה טורדנית. אסטרטגיות ההתמודדות שלהם עם מצבי חיים הן לקויות כתוצאה מהיסטוריה אישית רצופת קשיים וכישלונות הנובעים מהפרעת הקשב.

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי נמצא כטיפול יעיל במקביל לתרופות, כיוון שהוא מטפל באסטרטגיות ההתמודדות של אותם אנשים. ישנם פתרונות אפקטיביים המוצעים במהלך אימון אישי כגון: ניהול יומן יומי/ שבועי, תכנון משימות מראש ולא ברגע האחרון, פירוק משימות גדולות למשימות קטנות, אולם מטופלים רבים מתקשים ליישמם. יישום הפתרונות מעלה אצלם מחשבות שליליות, פסימיות, ביקורת עצמית והרגשת תסכול זאת כתוצאה מהיסטוריה האישית. באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי אנו מאפשרים למטופלים ליישם את כליי האימון האפקטיביים וגם להתמיד בהם. הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מטפל בצורה טובה בהתנגדויות של המטופל לתהליך ומאפשר לא לקבל את הכלים ולהפנימם.

ה'בלאגן' של יערה:

יערה, סטודנטית בת 25 הגיעה אלי לטיפול כשהיא סובלת מדיכאון. היא הייתה מתקשה להירדם, מגיעה הביתה ונסגרת בחדרה, החבר האחרון שלה עזב אותה, היא הפסיקה את לימודיה האקדמיים, היו לה עימותים קשים במקום העבודה ויחסים 'מאד מורכבים' עם הוריה ואחיה. יערה סובלת מהפרעת קשב וריכוז וחייה נראו ללא מוצא. היא חשבה שאיננה מסוגלת, ששום דבר לא יצא ממנה, שהחיים שלה קשים, שהיא נכשלת תמיד ובעיקר - שאין מה לעשות, העתיד שלה גרוע מאד והיא תישאר בודדה.

אביה של יערה, ששמע אותי בהרצאה, הביא אותה לטיפול. הוא לא באמת חשב שאפשר לעזור לבתו שחייה כל כך לא מאורגנים, והיה מיואש לגבי סיכוייה להצליח לאור הכישלונות הרבים שלה. במהלך טיפול של כ-20 פגישות עסקנו בהורדת האימפולסיביות, בייצוב מצב הרוח, בהחזרת האמון בעצמה, בשינוי הרגלים לא תפקודיים ובהכנסת סדר 'לבלאגן' של חייה:

חזרה ללימודים
יערה חזרה ללמוד באוניברסיטה תוך שימוש באופן יעיל בטכניקות הקוגניטיביות של שיפור הקשב והריכוז, שיפור הארגון ללמידה, סידור מקום הלמידה, עבודה על פי סדר יום, לקיחת ריטלין על פי צורך. עבדנו כדי להוריד התנהגויות ההרסניות כגון: יציאה לבילוי לפני מבחן, כי חברה בדיוק הרימה טלפון והזמינה אותה. יערה התמודדה בהצלחה עם קורסים בכלכלה, בחשבונאות, במימון ובסטטיסטיקה תוך כדי התמדה ויצירת קבוצת לימודים, דבר שעזר לה מאד.

העצמת הערך העצמי
עשינו עבודה משמעותית בסוגיית הערך העצמי. זיהינו את המחשבות השליליות של יערה כגון: אני לא מסוגלת, אני לא שווה, אני אכשל בכל מקרה, ולמדנו לענות במחשבות חיוביות כגון: אני יכולה להיות מאורגנת, אם אשקיע אני אצליח, אני מסוגלת לעבור מבחן קשה.

ניטרול רגשות שליליים
למדנו לקחת שליטה על רגשות שליליים כמו ייאוש, חרדה, חוסר אונים, תסכול, תחושת חוסר ערך, באמצעות שימוש בטכניקות של מחשבה והתנהגות. כמכון יערה למדה והפנימה טכניקות של הרגעה ומודעות שמאד עזרו לה להירגע שנכנסה ללחץ.

חיזוק המוטיבציה
חיזקנו את הקול החיובי בראשה של יערה, ולמדנו להתמודד עם הקול השלילי. למדנו להאמין לקול שאומר שהיא יכולה, שמובטח לה עתיד טוב, ולכן כדאי לה ליזום ולהשקיע.

טיפוח הזוגיות
יערה, שהיא בחורה נאה מאד, חזרה לצאת עם גברים אחרי שלמדה להאמין בעצמה. היא הרשתה לעצמה להיות בררנית ולמצוא בן זוג ברמתה. כיום היא יוצאת עם בחור נאה ומצליח כבר מספר שבועות. את הבחור הכירה כידיד כבר מספר שנים, אולם קודם לא הרשתה לעצמה להאמין שהוא ירצה בה. עד לטיפול, יצאה תמיד עם בחורים שהיו ברמה נמוכה משלה.

השלמה עם המשפחה
בוצעה פגישה משותפת עם אביה של יערה והיחסים בתוך המשפחה השתפרו. יערה עזבה את בית הוריה ועברה להתגורר לבד. היא מחזיקה משק בית תוך כדי שמירה על סדר יום מאוזן. בעבר לא חשבה שתוכל להסתדר לבד.

שיפור בתעסוקה
יערה החליפה את עבודתה הקודמת בעבודה טובה יותר ומשמעותית יותר. היא מצליחה ומתמידה בעבודתה ומנהליה צופים לה קידום והתפתחות. יערה מתמודדת יפה עם נושא האימפולסיביות ומווסתת את הרגש שלה בצורה טובה במקום העבודה החדש.

איזון אורח החיים
יערה יצאה מהדיכאון ומצב רוחה טוב רוב הזמן. היא שומרת על תזונה מאוזנת ועושה ספורט שלוש פעמים בשבוע. היא חיה חיים יותר מאורגנים, מאוזנים ומאושרים.

עצות שימושיות למבוגרים עם הפרעת קשב:

1. שליטה בהתנהגות:
תלמדו להכיר ההתנהגויות הבעייתיות שלכם, למשל - הימנעות, ותנסו לשנות אותן להתנהגויות מועילות יותר.

2. חשיבה תפקודית:
תלמדו להכיר את המחשבות השליליות שלכם, ותנסו לענות להן באמצעות מחשבות חיוביות. תאמצו דפוסי חשיבה חיוביים, כגון: אני מסוגל , אני יכול, אני מצליח, אני בעל ערך.

3. קבלת החלטות מושכלת:
תשתמשו בטכניקה לקבלת החלטות, כדי להימנע מקבלת החלטות אימפולסיביות. לא מחליטים ומבצעים באופן ספונטני.

4. רגשות:
תלמדו ותשתמשו בטכניקות לוויסות רגשי. תלמדו טכניקות של שליטה ברגש השלילי באמצעות חשיבה חיובית ומועילה.

5. פתרון בעיות:
תלמדו טכניקה של פתרון בעיות.

6. הירגעות:
תלמדו טכניקות של הרגעה ומודעות, כגון יוגה, מיינדפולנס ועוד.

7. קשרים אישיים:
תעבדו על שיפור מיומנויות של תקשורת בין אישית, קריאה והבנה של מצבים חברתיים.

8. התארגנות:
תשתמשו בטכניקות אימון כגון תכנון זמן, יומן יומי ושבועי, הצבת יעדים ועוד.

9. אורח חיים:
תבנו מסגרת כושר ותזונה קבועים.

10. טיפול תרופתי:
תכירו את הטיפול התרופתי, ותיקחו תרופות להפרעת קשב על פי הצורך ובהמלצת רופא. התאימו את הטיפול התרופתי לצורך שלכם.

והחשוב מכל, תאמינו בעצמכם. אתם יכולים. אתם מסוגלים. יש לכם הפרעה שיש לה פתרון.

יגאל שרון MSc ,
פסיכותרפיסט קוגניטיבי התנהגותי,
מרכז התוכנית להכשרת מטפלים קוגניטיביים בעצימות נמוכה במכללה האקדמית בוינגייט.
yigalshar@wincol.ac.il , 054-7465321  

 

 תודה על קריאת עלון קשב ADHD
אם תחום המבוגרים עם הפרעת קשב קרוב לליבך,
כדאי לך להירשם בקישור שכאן כדי לקבל את העלון למבוגרים עם ADHD


בברכה, 

 

זיוה דינה - קשב ADHD
יעוץ להפרעת קשב
דיוורי טיפול, חינוך ואימון 
לקהלי יעד גדולים במיוחד

adhdindex.co.il

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


13.03.2023