עלון קשב ADHD
שלום רב,
מגירה ניידת, תנועה הפוך על הפוך, ימי איפוס, טיול עם עוגן, סיור טעימות... אם תרצו להעזר בכלים אלה למשפחה המטיילת ביחד עם הפרעת הקשב שלה, כדאי לשאול את סיגל שביט, פסיכולוגית ארגונית, שמסבירה איך לארגן את הטיול, גם בארץ גם בחו'ל.
לטייל ולהנות במשפחה עם הפרעת קשב?
זה לא חלום
סיגל שביט
רוצים לנסוע לחו'ל עם ילדים בעלי הפרעת קשב, אבל...חוששים? בצדק. נסיעה עם ילדים בעלי הפרעת קשב מחייבת היערכות מקדימה והתארגנות מראש. בואו תשמעו מה קרה למשפחת כהן ואיך כדאי ללמוד מן הטעויות שלה.
לימור ואבי כהן תכננו חופשה משפחתית בחו"ל. במשפחת כהן שלושה ילדים פעלתנים, עליזים ושמחים ובעלי הפרעת קשב: דני בן ה-17 עם ADD, לינוי בת ה- 15 ויובל בן ה-11 עם ADHD.
ההורים רצו מאוד ליצור חוויה משפחתית מלכדת, אולם המציאות הייתה קצת יותר מורכבת...
ביום הראשון ההתרגשות הייתה עצומה. הם קיבלו את הרכב בשדה התעופה ויצאו לנסיעה של מספר שעות, לעבר היעד הראשון. אבי, שהיה רגיל לטייל עוד מימי רווקותו, לא תכנן מסלול מדויק וחשב כי יזרום עם הנהיגה כפי שנהג בעבר. אולם הדרך התארכה והתארכה, ודני ויובל שהשתעממו ברכב, התחילו להשתולל... אבי, שלא היה מורגל בניווט ובנסיעה במיני ואן משפחתית עם כל החבורה, נכנס ללחץ והחל לצעוק על הילדים, מה שכמובן עיצבן את לימור...
ביום השני החליטה משפחת כהן לבקר בארמון. אבי הלך לקנות אוכל ושתייה לנסיעה, בעוד לימור הייתה אמורה לארגן את הילדים. כשחזר, נדהם לגלות שהמזוודות אינן ארוזות, הילדים עדיין לא אכלו, דני משחק במחשב, לינוי מתעסקת עם האייפוד ויובל בפיג'מה. הם יצאו לדרך באיחור, נתקעו בפקקים, מפלס העצבים ברכב התחיל לעלות. לבסוף הם הגיעו באיחור לסיור שהוזמן מבעוד מועד, ונאלצו להמתין לסיור הבא.
כשכבר סוף סוף נכנסו לארמון ורצו לצלם את הגינה המדהימה, גילו ששכחו להטעין את סוללת המצלמה, ואילו הסוללות הרזרביות נשארו במלון על השידה... לינוי המאוכזבת רצתה להגיע לקניון, אבל בגלל העיכוב מהבוקר – נדחו הקניות ליום המחרת....
ביום השלישי הוחלט לבקר במוזיאון מומלץ, כהזדמנות לחשוף את הילדים לתכנים חינוכיים... אולם המוזיאון היה גדול, יובל השתעמם, לינוי רצתה לקניון... והמצב התפתח במהירות לריב בין השניים...
כך, יום אחר יום: הילדים השתעממו, רבו, חיפשו עניין וחוללו מהומות. ובכל זאת, איך אפשר לשרוד טיול משפחתי עם הפרעת קשב ואפילו ליהנות?
1. סוף מעשה במחשבה תחילה
תכנון הטיול
גם אם אתם רגילים לנסוע לחו"ל במסגרת עבודה או לטייל לבד, טיול עם ילדים הוא דבר אחר. טיול עם ילדים בעלי הפרעת קשב – מחייב הערכות. מומלץ לאסוף מידע מהאינטרנט על משפחות שעשו מסלולים דומים ולהתייעץ עם חברים. מומלץ שהטיול יהיה הרבה פחות עמוס, בהשוואה לטיול משפחתי רגיל.
כללים לתכנון
• על כל המלצה והערכת זמן שתקבלו, הוסיפו זמן התארגנות והתאמה משלכם. למשפחה עם הפרעת קשב לוקח הרבה יותר זמן להתארגן.
• שמרו על זמני נסיעות קצרים יותר
• הקפידו על הפסקות התאווררות מרובות יותר
• אם אין ברירה וחייבים לערוך נסיעה ממושכת, השתדלו לתכנן אותה לשעות אחר הצהרים, לאחר שהילדים כבר הוציאו אנרגיה והם יותר עייפים.
הקדימו תרופה למכה
שאלו את עצמכם מראש איך הפרעת הקשב שלכם עלולה להשפיע על הטיול והיערכו בהתאם. למשל:
• אם קשה לכם לעמוד בתור בכניסה למקומות בילוי או שאתם משתעממים בפקקים ברכב - הצטיידו מבעוד מועד במשחקים לדרך, במוסיקה, באייפוד וכד'
• אם אתם חוששים מפני איבוד ציוד - ערכו רשימה של הציוד וקבעו נוהל מעקב כדי לוודא שדבר לא נשכח.
סדר יום מובנה
אחד הדברים שעוזר לילדים ומבוגרים עם הפרעת קשב להרגיש ביטחון ונינוחות הוא סדר יום ברור ומובנה.
• השתדלו ליצור בטיול סדר יום קבוע לבוקר ולערב ו"טקסים" יומיים שחוזרים על עצמם. למשל, ארוחה משותפת מדי בוקר, בה תעברו על המסלול המתוכנן לאותו יום.
• טיולים עם עוגן קבוע (טיולי כוכב) יוצרים תחושת ודאות גדולה יותר. השתדלו ללון באותו מלון לפחות בחלק מהימים.
תיאום ציפיות מקדים
הטיול מעורר התרגשות וגם מייצר חששות מהלא נודע. לכן, לפני הנסיעה ערכו ישיבה משפחתית בנושא הטיול, ובה תעברו על כל פרטיו, שלב אחר שלב:
• הסבירו לילדים את תכנית הטיול
• הציגו את המסלול ואת האטרקציות השונות
• שתפו אותם בציפיות שלכם מהם
• תנו להם להגיד מה חשוב להם
• הקשיבו והקפידו לכלול בטיול פעילויות שאהובות עליהם.
2. כלים אפקטיביים להתארגנות בזמן הטיול - היישום
אחריות תורמת למעורבות
תנו לכל ילד תחום אחריות או תפקיד, כך יהיו יותר מעורבים ולכם יהיו פחות דאגות, למשל:
• ילד אחד יהיה אחראי להכניס את המזוודה האדומה לרכב
• ילד שני יהיה אחראי להטעין את המצלמה ברגע שמגיעים למלון, וכו'
מקום אחד - לכל אחד
כשכל המשפחה יוצאת לטיול לחו'ל, יש המון ציוד. הרבה ציוד פירושו: פוטנציאל אובדן, של חפצים, כגון: טלפון נייד, מפתחות, מטענים, משקפי שמש וכד', ושל השליטה... מה עושים?
• קחו איתכם לדרך 'מגירה ניידת' מקופסת קרטון בגודל מתאים
• הניחו אותה בחדר המלון במקום קבוע (למשל, ליד הטלוויזיה)
• הניחו בתוכה את כל החפצים הקטנים שנוטים ללכת לאיבוד
• הרגילו את עצמכם ואת הילדים לשים את הדברים בקופסה מיד עם כניסתכם לחדר
• קבעו את אחד הילדים כאחראי קופסה, שתפקידו לוודא שהקופסה מגיעה לאוטו בבוקר המחרת.
3. ניהול אנרגיות ועומסים - רעיונות
תנועה לפני ישיבה – הפוך על הפוך
לילדים עם הפרעת קשב יש צורך בתנועה ורמת אנרגיה רבה. בהפוך על הפוך, פעילות מעוררת אנרגטית לפני נסיעה ממושכת, תגרום למוח להרגיש שכבר קיבל את מנת האדרנלין לה היה זקוק, ואילו אתם - תוכלו לשבת יותר בשקט ברכב.
• תנו לכל ילדי הפרעת הקשב לרוץ, לקפוץ ולשחק קצת כדורגל לפני שהם נכנסים לרכב...
תיעול האנרגיה הנפשית על ידי שימוש ביומן 'מסע משפחתי'
• כל טיול כולל שלל אירועים, חוויות ורגשות. רישום הפעילות יאפשר לכם לזכור מה עשיתם, ויותר מכך, יפנה את תשומת הלב של כל בני המשפחה לחלקים היותר טובים של היום.
• מומלץ לתת לילדים גדולים לכתוב יומן מסע משלהם, בו יוכלו לרשום תחושות ורגשות וכך לשלוט טוב יותר בשינויים רגשיים שאופייניים לילדי הפרעת הקשב.
ימי איפוס
אחת לכמה ימים מומלץ לקחת "יום איפוס" ללא תכנית פעילות מוגדרת מראש. כך תגלו מרחב תמרון לשינויים וגם יום בטן-גב לרענן כוחות ולא לרוץ כל הזמן.
4. התאמת הטיול לאופי המשפחה שלכם
גם אם החברים המליצו על מוזיאון מקסים ש'פשוט חייבים לבקר בו', התאימו את הפעילות להעדפות הילדים. אם הילדים שלכם מעדיפים פעילות אקסטרים – התרחקו ממוזיאונים. אבל אם אתם מאוד רוצים לבקר במקומות מומלצים, יש לכם מספר דרכים לשרוד וגם ליהנות:
• ביחד ולחוד- התפצלו לזוגות ו/או שלשות, וקבעו נקודת מפגש לזמן ידוע. כך יוכל כל אחד ליהנות מהפעילות המועדפת עליו
• סיור 'טעימות' - תכננו סיורי 'טעימות קצרים', שיתאימו לטווח הסבלנות הקצר של הילדים
• כל תכנית היא בסיס לשינויים - השקעתם ותכננתם, אבל המציאות תמיד מפתיעה. היו מוכנים לזרום עם מה שקורה בשטח. התאימו את המסלול והפעילות לצרכים שלכם, לשינויים במצבי הרוח, לעייפות ולשיתוף הפעולה של הילדים.
טיפ חשוב
טיול משפחתי זה לא מסע צבאי. באתם ליהנות! לפעמים, יום מנוחה על חשבון ביקור בעוד אתר, יהפוך את הטיול ממרוץ אחרי אתרים לטיול משפחתי מהנה.
ועוד טיפ חשוב לסיום
גם לכם, כהורים, מגיע זמן איכות משותף. קחו לעצמכם פסק זמן איכות זוגי, יחדיו. אל תוותרו עליו!
אני מאחלת לכם טיול נעים ומוצלח!
סיגל שביט - 'המדריך להצלחה עסקית עם הפרעת קשב'
http://www.facebook.com/makebizwithADHD/app_208195102528120
פסיכולוגית ארגונית, המלווה נשים ואנשי עסקים עם הפרעת קשב.
טלפון: 050-7466026
תודה על קריאת עלון קשב ADHD הקיצי.
באחד בחודש אוגוסט יצא העלון בתאריך שגרתי ובנושא בלתי שגרתי: הפרעת קשב מנקודת מבטה של הנוירולוגיה התפקודית. כדאי לך לחכות לו ביחד אתי... ובינתיים, כדאי לקרוא בספריית הפורטל אשר מתעדכנת ללא הרף במאמרים מרתקים ממקורות מגוונים.
בברכה,
זיוה דינה - קשב ADHD
יעוץ להפרעת קשב
דיוורי חינוך, אימון וטיפול
לקהלי יעד גדולים במיוחד
adhdindex.co.il
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
04.02.2016