עלון קשב ADHD


איך לצלוח את החופש הגדול בשלום עם הפרעת קשב וריכוז?

איך לצלוח את החופש הגדול בשלום עם הפרעת קשב וריכוז?

עלון קשב ADHD

איך לצלוח את החופש הגדול בשלום
עם הפרעת קשב וריכוז?

נעמי נהור קוגן 

החופש הגדול ש"פורץ" בכל שנה מחדש, מזמן בצד חוויות, הנאות ואתגרים גם מצוקות וקשיים רבים, שמתחדדים  אצל משפחות לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, להלן הקש"ר.  הקשיים המאפיינים כמו צורך בגירויים מתמידים, שעמום, מוסחות גבוהה, אימפולסיביות , סף תסכול נמוך ועוד, מציבים אתגר נוסף להורים.

להלן כמה רעיונות ועקרונות שיעזרו לכם להתמודד ולגייס לטובתכם ולטובת ילדיכם את הכישורים והיצירתיות שלכם. ככלל - מה שצפוי וידוע מראש ובמיוחד אמירות הוריות מתואמות ומשותפות מחזק את הסמכות שלכם ומרגיע את ילדיכם:  

  1. תכנון, תכנון, תכנון - ובמשותף .מתוך לוח שנה גדול וברור כדאי לצלם את חודשי הקיץ ולסמן כול פעילות פרטנית, משפחתית או קהילתית. רצוי ליצור מערך קבוע של ימי השבוע החוזר על עצמו כמו:  יום יצירה, יום בישול/אפיה, יום מים בבית(בועות סבון, צבעי מאכל) יום  קולנוע, יום יציאה. הדבר מסייע לתחושת שליטה והגברת הביטחון.
     
  2. השגרה הברוכה-  גם בתקופת החופשה שגרה החוזרת על עצמה מאפשרת רגיעה והחזקה לילדים. חשוב לשמור על סדר היום הקבוע, עם עוגנים ברורים במהלך היום:   שעת קימה, זמני ארוחות, שעת כיבוי אורות. מבלי לוותר על הגמישות המתבקשת בתקופת חופשה.
     
  3. פעילות גופניתלפחות פעם ביום, מאפשרת שחרור אנרגיות מצטברות, ומשפרת את מצב הרוח. בנוסף על קייטנות כדורגל, כדורסל, שחיה בברכה, חשוב ליצור הזדמנויות ליציאה החוצה בשעות הקרירות יותר כחלק מסדר היום הקבוע.
     
  4. קריאה והקראה – לילדי הקש"ר לעיתים קרובות קושי מצטבר בקריאה . חופשת הקיץ היא הזדמנות לחשוף אותם להנאת עולם הספר. רצוי לבחור יחד ספרים מעניינים, להקריא להם בהמשכים, במנות קטנות להפסיק ולהציע להמשיך בכוחות עצמם ואחר כך לספר לכם מה קראו.
     
  5. לעודד ולהחמיא– אל תיקחו התנהגות נורמטיבית כמובנת מאליה.
    ילדיכם זקוקים לחיזוק עקבי וממוקד  על התנהגויות חיוביות כמו התארגנות מהירה בבוקר, צחצוח שיניים וכו'  וגם על משחק משתף עם האחות הקטנה, או גילוי יוזמה אישית ( עריכת שולחן, טיול עם הכלב מבלי שביקשתם )

     
  6. טבלת נקודות לחיזוק מטלות,עשויה לעזור לילדים שזקוקים לעידוד נוסף.
     
  7. כמה זה עולה לנו? הזמן שלכם הוא המשאב היקר ביותר העומד לרשותכם ולרשות ילדיכם. ילדים זוכרים חוויות - לא חפצים. נסו להיזכר בבילויים משותפים עם הורה או מבוגר משמעותי בילדותכם. לבנות ארמונות בחול, להעיף עפיפונים, לבנות "מחנה", להדליק מדורה, להשיט סירות נייר, טורניר חמש  אבנים, קלאס, גומי, 5 מקלות עוד ועוד.   כדאי לחדש בקיץ את משחקי הקופסה ולהקדיש זמן משחק נפרד לכל ילד.
     
  8. נסיעות ארוכות, טיולים, חופשות משפחתיות חשוב לתכנן במשותף עם הילד כולל תיק עם דברים לעסוק בהם בנסיעה. ....
     
  9. סבים,קרובי משפחה, שכנים , הורים של ילדי הכיתה. רכזו לטובת ילדכם ולטובתכם,בני ברית, שותפיםשיכולים לארחאו להתארח. למשל קייטנת הורים,מד"צ/ית נער או נערה שייקחו על עצמם בתעריף נוער, העסקה קבועה של הילד/ים . 
     
  10. סתם לבהות וגם להשתעמם זה חלק ממהות החופש כמו גם פיתוח היכולת להיות לבד. "כשאני משתעממת אני מתחילה להיות יצירתית" אמרה לי ילדת ADD.  אפשר להכין מגירה עם ציוד אישי מותאם לכול ילד לרגעי השעמום. וגם שולחן עם צבעים, בריסטול, מספריים וכו' כחלק מפתרונות אפשריים. חשוב, חשוב להחמיא ולחזק פעילות עצמאית.
     
  11. זמן מסכים : טלוויזיה, מחשב, אייפד ,טלפון סלולרי  וכולי... כדאי להגביל את זמן הצפייה בטלוויזיה וחשיפה למסכים האחרים, לטובת אינטראקציה משפחתית ופעילויות מסוגים שונים. אבל, חשוב לזכור: גם אתם זקוקים למנוחה וזמן פנוי למילוי המצברים שלכם. אפשר לכוון לתוכניות נבחרות ואהובות להזמין או להקליט.
     
  12. חזרה לבית הספר– חשוב לשמור את השבוע האחרון של החופש (שהוקדם השנה) לקניות, התחדשות והשלמת ציוד. לילדים שמטופלים תרופתית , זהו זמן טוב להתרגל מחדש לתזונה ולטיפול התרופתי, כשאתם לומדים על השפעת הטיפול בלי לחץ בית הספר. כולל התאמה מחודשת, אם נדרשת, בהתייעצות עם הרופא המטפל.

חופש נעים!

נעמי נהור קוגן  – ביבליותרפיסטית
מומחית  בטיפול ובהדרכת הורים , מנחת קבוצות הורים לילדים  עם ADHD/ ADD ובעיות התנהגות
guganomi@lehavot.org.il , 052 3763831  , קריית שמונה

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


21.06.2019