עלון קשב ADHD


ניהול מבוסס חמלה לאנשים עם הפרעת קשב ADHD במקומות עבודה ובארגונים

ניהול מבוסס חמלה לאנשים עם הפרעת קשב ADHD במקומות עבודה ובארגונים

עלון קשב ADHD

ניהול מבוסס חמלה
לאנשים עם הפרעת קשב 
במקומות עבודה ובארגונים 

יוסי בן אשר 

הפרעת קשב והאקלים הארגוני

העידן הנוכחי והלחצים בהם נמצאים המנהלים משפיעים בהכרח על האקלים הארגוני, המתאפיין בהישגיות, תחרות עזה, מתח גובר ודרישה להעלאת הסטנדרטים כלפי העובדים. להרבה מנהלים קשה להתמודד עם אווירת הלחץ. דבר הפוגע ביכולת קבלת ההחלטות, בבריאות של המנהלים והעובדים ויכול להוביל להתנהגות לא חברתית ופוגענית. 

כמי ששימש כמנהל בתפקידים מרכזיים במהלך הקריירה שלי בחברות היי־טק ותקשורת וגם כחבר הנהלה בסמינר הקיבוצים, ראיתי איך ניהול מבוסס חמלה ובפרט הבנה של צרכי העובדים עם הפרעת קשב יכולה לקדם את העובד, את הצוותים ואת הארגון.

למרות המודעות הגבוהה להפרעת קשב בקרב ילדים, במקומות עבודה השיח פחות נוכח. ובפרט שגם יותר ממחצית מהעובדים עם הפרעת קשב לא משתפים בכך את המעסיקים. מודעות של מנהלים בארגונים לנושא והכרת דרכי התמודדות, יכולה לתרום לארגון עובדים מצוינים ונאמנים. 
 

צרכי העובד עם הפרעת קשב

הפרעת קשב וריכוז היא תופעה שכיחה ונפוצה בקרב עובדים, בהיותה נחלת 7-10% מהאוכלוסיה. התפתחות הטכנולוגיה והגירויים המקיפים אותנו העצימה את כמות הסחות הדעת המפריעות לקשב בכל רגע נתון. 

מצד אחד נתבעים העובדים להפגין רמות גבוהות של ריכוז, אך בו בזמן המנהלים אינם מודעים להשפעות של הפרעת קשב על העובד, לדרך הנכונה להגדיר לו מטלות ולאופן יצירת סביבות עבודה מאפשרות.  

מנהלים ומעסיקים מתקשים להתמודד עם קושי בקשב רציף של עובדים, עם חוסר מנוחה ואי שקט, ובפרט קשה להם להתמודד עם קושי בשליטה עצמית של העובדים ובקושי שלהם בוויסות תגובות. ידע והבנה של הפרעת הקשב וכיצד לטפל בה, יכול לסייע מאוד לעובדים ולא פחות מזה לארגון, כדי ליהנות מהמתנה של עובד מעולה.
Neurodiversity - אנו יודעים היום ממחקרים, שעובדים המאופיינים עם שונות במערכת העצבים המוחית, זקוקים להתאמות מסוימות במקום העבודה, ויכולים להביא תועלת יוצאת דופן לארגון במחקר ובזיהוי דפוסים, בשקלול נתונים מהיר ובחשיבה מתמטית,

הבעיה המרכזית היא, שכאשר אין הבנה ותמיכה מצד המעסיקים, אזי רבים מבעלי הפרעת קשב אינם מצליחים למצות את מלוא הפוטנציאל והמוטיבציה איתה הגיעו ולסבול מתפוקה נמוכה, בין היתר בגלל הקושי לשמור על מיקוד לאורך זמן, לנהל קשב יעיל מול המשימות השונות ולתת הערכת זמן נכונה למשימות.  

לדוגמא, באחד המקומות בהם ניהלתי הייתה לי עובדת מבריקה עם הפרעת קשב. הייתה לה חשיבה מהירה מאוד זה בא לידי ביטוי בנטייה לקפוץ למסקנות ולבצע החלטות באופן חפוז. המוח שלה הוא כמו מנוע טורבו שעובד מהר מאוד מכיוון שהכרתי את החלק הזה אצלה למדתי לנהל את השיחה בצורה שיכולה לאפשר לה להביא את עצמה:בכל פעם שהיא מיהרה לענות המשכתי ואמרתי ומה אם.. ואם נכניס גם את הנתון הזה למשוואה, מה אז..? הרעיונות והפתרונות שלה היו שווים כל רגע של שיחה והעמקה. 
 

ניהול מבוסס חמלה 

ניהול מבוסס חמלה משמעו להיות קשוב להתנסויות של העובדים, לאחל להם את הטוב ולהרגיש באמת מה עשוי לשרת אותם.  הבעיה היא שהעומס והלחץ סביבם מכניסים את המנהלים למצב של 'מצוקה אמפתית', שאיננה מותירה להם משאבים נפשיים  עבור העובדים. 

המפתח לפתרון הבעיה הוא התמקדות ואימון בניהול רגשות, חיבור לערכים, פיתוח מוטיבציה וטוב לב והבנת הצרכים של העובדים.  

כמנהל בחברות שונות אני מרגיש שלא ראיתי מספיק ביטויים של עקרונות מבוססי חמלה כלפי העובדים בכלל וכלפי עובדים עם הפרעת קשב בפרט. יש בעקרונות הללו תועלת עצומה לכל ארגון באשר הוא, אך הם אינם מיושמים.  

אפשר לסייע למנהלים לפתח את מרכיב החמלה בניהול במספר דרכים: 

א. שיח קשוב לצרכי העובד:
שיח אמיתי ומאפשר עם עובד שיש לו הפרעת קשב. לשמוע, להבין ולחשוב יחד מה יכול לסייע לעובד שלא תמיד ישתף מיוזמתו. קשב ואמפתיה לצורכי העובדים מעלים את התפוקה, עוזרים בשימור עובדים, חוסכים זמן ומחברים את העובדים לערכי הארגון.  

ב. ניטור קצב: 
לבדוק את קצב ההתקדמות של העובד ולא להעמיס עליו בצורה שתוציא אותו מאיזון.

ג. תיעדוף:
לעזור לעובד בעשיית סדר קדימויות. כלומר, להעלות את אלמנט התכנון ולהפחית "כיבוי שריפות"

ד. איפשור יצירתיות:
כדאי לתת לעובדים עם הפרעת קשב מקום יצירתי כי יש להם יכולת פיתוח רעיוני גבוהה, 

ה. לבחון על פי תוצאות: 
לבחון אותם ע"פ תוצאות ולא ע"פ זמן שהייה במשרד.

ו. הפסקות קצרות:
לעודד את העובד לקום מדי פעם ולקחת הפסקות קצרות.

ז. עבודה אישית או קבוצתית:
להיות במודעות האם לתת לעובד לעבוד בקבוצה, מה שמעלה הסחות דעת, או בעבודה אישית. 

ח. בידוד מרעש והסחות:
אפשרות לסגירת דלתות משרדם או עבודה בחדרים מבודדים, ההיפך מ- open space.

ט. אביזרים תומכי קשב:
בנוסף, יכול מאוד לסייע במקום העבודה: שילוט ברור, קוד צבעים, שעונים על קירות, על מדפים, על שולחנות, תאריכים מתחלפים, לוחות עם פתקאות נתלשות.

י. זכויות העובדת והעובד:
כדאי לתלות רשימת זכויות, ולהגדיר נציג זכויות עובדים שיוכל להסביר ולתווך למנהל/ מעסיק מה יכול לסייע לעובד. 
 

מודעות וחמלה בעבודת המנהל

בבסיס עבודת הניהול עומדת מודעות של המנהל, הנדרש בעצמו לחוסן אישי, ניהולי וארגוני כדי לשרת את הארגון ואת העובדים. אפשר לסייע למנהל על ידי מפגשים ותרגול במספר נושאים: 

ו. להיות נוכח ברגע 
שיפור איכות תשומת הלב והיכולת של המנהל להיות נוכח ברגע לפי עקרונות המיינדפולנס, תוך הקניית מודעות עצמית לרגשותיו שלו, לאופן שהם מנהלים אותו ובחירה כיצד להגיב.
שליטה עצמית ומיקוד יסייעו לו מאוד לנהל את העובדים ממקום נוכח, וישפרו את יכולתו לנהל את מערכת התגובה שלו במצבים בלתי צפויים או במפגש עם עובדים בעלי התנהגות בלתי צפויה.  

2. להעמיק אמפתיה כלפי העובדים
יש צורך מודעות לתחושות ולקשיים של העובדים עם הפרעת קשב והעמקה בתנועה אמפתית לכיוונם - Reaching out. 

3. פיתוח תחושת אמון בארגון 
אמון מאפשר תקשורת פתוחה ואותנטית, תקשורת הנשענת על ביטחון פסיכולוגי ואמפתיה. 

4. סימולציות של שיחות קשות
מה שעוד יכול לסייע למנהלים להתמודדות עם שיחות קשות אלו סימולציות המחייבות אותם לחשוב: איזו פעולה עשויה להיות לעזר לעובד שיש לו הפרעת קשב? 
 

סיכום:

האקלים הארגוני, המתאפיין בהישגיות, תחרות עזה, מתח גובר ודרישה להעלאת הסטנדרטים, מקשה על מנהלים להתמודד עם אתגרים ניהוליים ממקום חומל. כדאי שהמנהל יבין את העקרונות לניהול מבוסס חמלה לאנשים עם הפרעת קשב, יכיר פעולות תומכות ועיצוב סביבות עבודה מותאמות ומאפשרות.
כך הוא יוכל לשפר את העבודה הארגונית ואת איכות החיים של העובדים ואף להעלות אושר ותחושת שייכות למקום העבודה.

אני ממליץ לכל המנהלים לעצור פעם ביום ולחשוב כיצד הם יכולים להיות בשירות האחר בלי קשר ליעדים שלהם. אפילו מעשה אחד ביום יכול לחולל שינוי עצום בתחושת העובדים. 

 

יוסי בן אשר,
מנהל המרכז ללמידה רגשית חברתית בישראל וחברת Lead Inside המתמחה ביישום אינטליגנציה רגשית ומיינדפולנס בארגונים ובחינוך.
שימש חבר הנהלה במכללת סמינר הקיבוצים וייסד שם את המרכז לפדגוגיה מתבוננת ומיינדפולנס. מרצה מוסמך בעל תעודה בינלאומית בתחום Mindful Leadership
מעביר סדנאות להורים, ארגונים ובמערכת החינוך.
יוצר סדנת מיינדפולנס בדרך החיים 
טלפון: 054-2282682

 

 

תודה על קריאת העלון, 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על: 

תעסוקה והפרעת קשב - כאן

מבוגרים - טיפול, אימון התארגנות 

סביבה - עיצוב והתאמה 

 
בברכה, 

זיוה דינה - קשבים
יעוץ להעצמת תפקודי קשב 
Attention Functions
Empowerment
עלון קשב למשפחה
עלון קשב למבוגרים
עדכונים למטפלים



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


03.12.2023