עלון קשב ADHD
תרופות לטיפול בהפרעת קשב ADHD
עדכון נובמבר 2023
תרופות ממריצות ממשפחות הריטלין והאטנט,
תרופות לא ממריצות כמו אטומיק ואינטוניב
מאת דן אבן. יעוץ מקצועי: פרופ' איריס מנור
כמוני - חברים לבריאות
הטיפול המקובל בהפרעת קשב אצל ילדים כולל תרופות, טיפול התנהגותי, ייעוץ ושירותים חינוכיים. אצל מבוגרים הטיפול ממוקד בתרופות ובטיפול קוגניטיבי-התנהגותי המכוון להפרעת הקשב. הטיפולים להפרעות קשב וריכוז מסייעים כמעטפת להקל על התסמינים, אם כי אינם מרפאים את התסמונת. לעתים נדרש זמן כדי להתאים את הטיפול התרופתי המועיל ביותר.
הטיפול נעזר לרוב בתרופות ממריצות הקרויות בשם הכולל 'סטימולנטים', שמשפיעות על מספר מוליכים עצביים במוח, ובעיקר דופמין, נוראפינפרין וסרוטונין. לעתים מותאם כקו שני טיפול בתרופה אטומוקסטין המשתייכת לקבוצה אחרת שפועלת בעיקר על המוליך העצבי אפינפרין.
תרופות ממריצות - סטימולנטים
התרופות הממריצות המכונות, בלע"ז 'סטימולנטים' או 'פסיכוסטימולנטים', הן כיום תרופות המרשם בשימוש הנרחב ביותר להפרעות קשב וריכוז המיועדות לבוגרים וילדים מגיל 6 ומעלה – והן מטפלות למעשה בהפרעת הקשב.
החומרים הפעילים בתרופות אלה מוגדרים בישראל כסמים מסוכנים, ולכן ניפוק התרופות בבית המרקחת דורש ביקורת יתר מצד הרוקחים ודיווח למשרד הבריאות.
לדברי פרופ' איריס מנור, "התרופות הממריצות מסייעות לאזן ולהגביר את רמות המוליכים העצביים במוח שמשפיעים על הפרעות קשב, ומסייעות לשפר תסמינים של חוסר קשב והיפראקטיביות, לעתים תוך זמן קצר".
מאחר שהתרופות משפיעות במהירות – נעשה בהן שימוש גם במסגרת מבחני התפקוד המתמשך עם מחשב, לצורך קביעת יעילות ספציפית עבור המטופלים ולקביעת מינונים.
התרופות הממריצות כוללות שתי קבוצות גדולות:
1. מתילפנידאט Meyhylphenidate
קבוצת התרופות המכילות את החומר הפעיל מתילפנידאט , הכוללת את ריטלין וקונצרטה המכילות 'מתילפנידאט' ומדבקות דיטרנה המכילות את החומר הפעיל בשחרור מושהה; וכן התרופות פוקלין, מטדקס ומיקודין אס.קיי. המכילות את החומר הפעיל 'דקסמתילפנידאט'.
2. אמפטמינים Amphetamines
קבוצת התרופות המכילות נגזרות של החומר הפעיל אמפטמין המכונות 'אמפטמינים', ובהן אטנט-אדרל בשחרור מיידי, אטנט אקס.אר. בשחרור ארוך טווח, המכילות שילוב של החומרים הפעילים אמפטמין ודקסטרואמפטמין; וויואנס המכילה את החומר הפעיל ליסדקסאמפטמין; ודקסדרין המכיל את החומר דקסטרואמפטמין.
התרופות הממריצות משווקות הן בשחרור מיידי לטיפול קצר-טווח, והן בשחרור מושהה לטיפול ארוך-טווח. התרופות מותאמות אישית לכל מטופל. לעתים תיבחן יעילותה של תרופה אחת, ובמידה והיא אינה מסייעת למתן את תסמיני הפרעת הקשב – ייעשה ניסיון בתרופה אחרת. המינון מותאם אישית לכל ילד, ולעתים חולף זמן עד שניתן לייצב את הטיפול על מינון מסוים. לעתים נדרשת התאמה במינונים על רקע תופעות לוואי או במסגרת תהליך הגדילה.
תרופות ממריצות אינן חייבות להילקח בכל יום, אלא רק בימים ובשעות שבהם יש פעילות הדורשת קשב וויסות התנהגותי. אפשר להפסיקן בשבתות, חגים וחופשות ממושכות מבית הספר.
במהלך נטילת תרופות להפרעות קשב וריכוז נהוג לבצע הפסקות יזומות בנטילת הכדורים כדי לבחון אם ניתן להפסיקן, או שתסמיני הפרעות קשב חוזרים, ואז יש צורך להתמיד בטיפול.
כדי לקבוע את המינון האופטימאלי לתרופות, יש להציב את המטרות, ולפיהן למדוד את יעילות הטיפול, תוך שימוש בסולמות סטנדרטיים ובבדיקות התפקוד המתמשך להערכת השפעתו. הדיווח הקליני מהמורים ומההורים, וכן מהאדם עצמו, משמש כאמצעי הערכה עיקרי להצלחת הטיפול. כלי נוסף שעוזר בקביעת המינון האופטימאלי שמתאים לאדם, הוא שימוש במבדק תפקוד מתמשך ממוחשב כמו "טובה" או "מוקסו" תחת השפעת סטימולנט. לדברי פרופ' מנור, "נהוג לבצע מבדק ללא השפעה תרופתית, ובהמשך נוטלים את התרופה שמבקשים לברר את יעילותה, ממתינים כשעה וחצי ומבצעים את המבדק פעם נוספת".המינון משתנה גם בהתאם למגדר, לגיל ולמשקל המטופל.
תופעות לוואי של ריטלין, התרופה הנפוצה בישראל:
תופעות הלוואי הנפוצות של ריטלין הן הפרעות בשינה, ירידה בתאבון, ירידה במשקל, גריית יתר, כאבי בטן וכאבי ראש. תופעות הלוואי הן בדרך כלל קלות, וניתן לצמצם אותן על-ידי התאמה של המינון או זמן הנטילה. במקרה של תופעות לוואי אחרות או החמרה בתופעות הלוואי – יש לפנות לרופא המטפל.
סל התרופות: ישנן תרופות הכלולות בסל התרופות וישנן תרופות שאינן כלולות, או שכלולות בסל לילדים בלבד. רוב התרופות שאינן כלולות בסל, נמכרות בהנחה על ידי הביטוחים המשלימים בקופות.
לגבי כל תרופה ותרופה, כדאי לשים לב לאופן הפעולה, משך הפעולה, אופן הנטילה, האם מותר או אסור לחתוך את הכדור וכן לתיזמון הנטילה. פרטים במאמר המורחב כאן .
אטנט-אדרל ומידייס
Attent-Adderall, Mydayis
התרופה המשווקת בישראל בשם אטנט ובחו"ל בשמות אדרל ומידייס – היא תרופה המכילה תערובת המשלבת מספר חומרים פעילים מקבוצת האמפטמינים. התרופה מכילה את החומרים הפעילים אמפטמין סולפט, דקסטרו אמפטמין סולפט, אמפטמין אספרטט מונוהידרט ודקסטרו אמפטמין סכרט, במינונים משתנים.
אופן הפעולה: התרופה פועלת להעלאת רמות המוליכים העצביים דופמין, סרוטונין ונוראפינפרין, באופן שממתן את גירוי היתר של אזורי המוח המשפיעים על הפרעות קשב וריכוז, ומביאם למצב של גירוי רגיל. התרופה בשחרור רגיל משמשת גם לטיפול בהפרעת שינה מסוג נרקולפסיה.
אופן הנטילה: התרופה אטנט משווקת בטבליות במינונים של 30-10 מ"ג בשחרור רגיל וכן 30-10 מ"ג בשחרור מושהה. טבליות בשחרור מושהה משפיעות למשך 8 עד 12 שעות.
בשחרור רגיל, הכדור הראשון ניתן עם היקיצה בבוקר, והכדור השני, ולעתים השלישי, בהתאם לחומרת התסמינים ובהתאמה אישית, ניתנים במרווחים של 6-4 שעות – משך זמן השפעת התרופה.
התרופה ניתנת בשלב הראשון במינון התחלקתי של 5 מ"ג, פעמיים ביום, ובהמשך מתבצעת מדי שבוע העלאה של המינון היומי ב-5 מ"ג, עד להשגת תגובה אופטימלית במיתון תסמיני הפרעות הקשב, אז מיוצב המינון. רק במקרים נדירים יש צורך בטיפול במינון הגבוה מ-60 מ"ג ליום.
לדברי פרופ' מנור, "נהוג להתחיל בתרופה בשחרור רגיל, כדי לבדוק האם מתפתחות תופעות לוואי, ורק בהמשך במידה ומוצגת יעילות ללא תופעות חריגות – עוברים לטבלייה בשחרור מושהה".
לילדים ניתן לפתוח את הקפסולה ולתת את תוכנה עם מיץ.
סל התרופות: אטנט כלולה בסל כקו טיפול מתקדם להפרעות קשב בילדים, לאחר מיצוי הטיפול בריטלין וקונצרטה. בשנת 2021 הוגדר מיצוי ככישלון של הטיפול בריטלין וקונצרטה, כפי שהוגדר במדד ADHD RS IV ,
או תופעות לוואי קשות בטיפול בתרופות קו ראשון. במהלך הטיפול כל ילד זכאי לטיפול בתרופה אחת בלבד מבין התרופות אטנט ואטומיק/ סטרטרה. ראו בהמשך הכתבה. התרופה ניתנת ברשם של מומחה לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר או נוירולוג ילדים.
למטופלים שאינם זכאים לקבלתה בסל – התרופה נמכרת בהנחות דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים.
תופעות לוואי: תופעות הלוואי השכיחות של התרופה כוללות כאבי בטן, ירידה בתיאבון ועצבנות. תופעות נוספות כוללות האטה בגדילה אצל ילדים, עוויתות חוזרות, שינויים בראייה ותסמינים של תסמונת סרוטונין שמבטאת מינון יתר של סרוטונין במוח.
מדבקות דיטרנה Daytrana
מדבקות דיטרנה הן מדבקות שמשחררות את החומר הפעיל מתילפנידאט ישירות מתחת לעור. יתרונן הוא בעיקר בעקיפת מערכת העיכול וחשש נמוך יותר מתופעות לוואי הקשורות בעיכול מזון. המדבקה גם נוחה לשימוש לילדים שמתקשים לבלוע כדורים. היא מוצמדת לעור הירך (ברגל ימין ושמאל לחילופין). המדבקה משווקת עם ארבעה מינונים של החומר הפעיל: 10, 5, 20, ו-30 מ"ג.
חסרונה של המדבקה הוא בסיכון להתפתחות גירוי בעור. חסרון נוסף שפעילותה של המדבקה מתחילה לרוב להשפיע רק בחלוף שעתיים, ומשפיעה למשך 12 שעות. לעתים יש צורך להעיר את הילד מוקדם בבוקר כדי להדביק לו את המדבקה ולאפשר ריכוז בשעות בית הספר. הסרת המדבקה תוביל להפסקת השפעתה כעבור שעה עד שעתיים.
סל התרופות: התרופה אינה כלולה בסל הבריאות הממלכתי, ואינה רשומה בישראל. ניתן להשיגה בייבוא אישי באמצעות טופס 29ג.
תופעות לוואי: תופעות הלוואי הנפוצות של דיטרנה כוללות הפרעות עוריות במקום ההדבקה (אדמומיות, גרד, גבשושיות קטנות), כאבי בטן, חוסר תיאבון, בחילות, הקאות, ירידה במשקל, טיקים, קשיי הירדמות, סחרחורות ותנודות במצב הרוח.
פוקלין, מטדקס ומיקודין SK
Focalin, Metadex, Mikudine S.K
התרופות פוקלין, מטדקס ומיקודין, הן תרופות המכילות נגזרת של מתילפנידאט, החומר הפעיל 'דקסמתילפנידאט'.
אופן הפעולה: החומר הפעיל 'דקסמתילפנידאט' הוא למעשה מולקולת מראה א-סימטרית של מתילפנידאט, או בשם המדעי 'אננטיומר', ותכונותיו זהות לחומר הפעיל המקורי. נמצא כי התרופה משפיעה על המוליכים העצביים דופמין ונוראפינפרין במוח, בדומה לתרופות המכילות 'מתילפנידאט', ובמינונים נמוכים יותר.
לדברי פרופ' מנור, "פוקלין נחשב עדין יותר מריטלין. יש ילדים שקשה להם לדבר ולתקשר עם ריטלין, ואם רואים שהריטלין יעיל להפרעת בקשב, ומופיעה תופעה של העדר תקשורת, מעבר לפוקלין עשוי לסייע בכך".
אופן הנטילה: תרופות אלה משווקות כתרופה עם מנגנון שחרור מושהה הפועלת לאורך זמן. התרופה 'פוקלין' בשחרור מושהה אקס.אר. משפיעה למשך 9-8 שעות.
סל התרופות: התרופה כלולה בסל הבריאות הממלכתי למאובחנים עם הפרעות קשב בילדות והפרעת שינה מסוג נרקולפסיה.
תופעות לוואי: תופעות הלוואי הנפוצות של תרופה זו דומות לאלו של ריטלין וקונצרטה.
ויואנס Vyvanse
התרופה ויואנס המכילה את החומר הפעיל ליסדקסאמפטמין היא אחת התרופות מהדור החדש להפרעות קשב וריכוז.
אופן הפעולה: התרופה מכילה חומר לא פעיל שהופך בגוף לחומר הפעיל דקסטרואמפטמין המצוי בתרופה דקסדרין. ראו בהמשך הכתבה. התרופה מובילה בין היתר להפרשה מוגברת של המוליכים העצביים נוראפינפרין, דופמין וסרוטונין. מעבר להפרעות קשב וריכוז, התרופה גם מותווית לטיפול בבוגרים עם הפרעת אכילה כפייתית בדרגה מתונה עד חמורה.
לדברי פרופ' מנור, "ויואנס נחשבת לתרופה עדינה יותר מאטנט, ולכן במידה ואטנט מציגה יעילות – אך מופיעות תופעות לוואי התנהגותיות – ניתן לשקול מעבר לתרופה זו".
אופן הנטילה: התרופה משווקת בישראל בטבליות או בטבליות לעיסה במינונים של 30, 50 ו-70 מ"ג. המינון היומי מהתרופה הוא בין 10 ל-70 מ"ג, ולרוב 30 מ"ג ליום, מדי בוקר. ניתן להעלות את המינון באופן הדרגתי עד לכ-70 מ"ג ליום.
התרופה ויואנס משפיעה למשך 12 שעות.
סל התרופות: התרופה אינה כלולה בסל הבריאות הממלכתי, וניתנת למכירה בהנחות דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים.
תופעות לוואי: תופעות הלוואי השכיחות של ויואנס כוללות אובדן תיאבון, חרדות, שלשולים, הפרעות שינה, חוסר שקט ובחילות.
דקסדרין Dexedrine
התרופה דקסדרין, המכילה את החומר הפעיל דקסטרואמפטמין, היא תרופה נוספת להפרעות קשב וריכוז מקבוצת האמפטמינים.
אופן הפעולה: התרופה משתייכת לקבוצת התרופות הממריצות ומכילה חומר פעיל מקבוצת האמפטמינים. לפי עבודות היא משפיעה בדומה לממריצים אחרים על העלאת ריכוז המוליכים העצביים נוראפינפרין, דופמין וסרוטונין.
התרופה מותווית גם לטיפול בנרקולפסיה ובמינונים מסוימים משמשת "אוף לייבל" גם לטיפול בתסמיני דיכאון ובהשמנת יתר.
אופן הנטילה: התרופה משווקת בטבליות במינון 15-5 מ"ג לחומר הפעיל. להפרעות קשב וריכוז, התרופה ניתנת לרוב במינון ראשוני של 5 מ"ג ליום, ובהמשך מועלה המינון בהדרגה ב-5 מ"ג ליום מדי שבוע, עד הגעה לתגובה אופטימלית. קיימים מצבים נדירים בהם נדרש מינון הגבוה מ-40 מ"ג ליום.
סל התרופות: התרופה אינה רשומה בישראל ואינה כלולה בסל הבריאות הממלכתי. ניתן להשיגה בייבוא אישי באמצעות טופס 29ג.
תופעות לוואי: תופעות הלוואי השכיחות של דקסדרין כוללות בחילות, כאבי בטן, התכווצויות, אובדן תיאבון, שלשולים, יובש בפה, כאבי ראש, סחרחורות, הפרעות שינה, זיעה, אובדן משקל וחוסר מנוחה.
סיבוכים של התרופות הממריצות
מעבר לתופעות הלוואי הנפוצות של התרופות השונות להפרעות קשב וריכוז, מחקרים מצביעים על סיכון לסיבוכים שונים בתרופות אלה. לכן נדרש לרוב מעקב הדוק עם הרופא המטפל כדי לזהות מראש סיכון לתופעות לוואי.
סיבוכים לבביים:
תרופות ממריצות עשויות להעלות את לחץ הדם וקצב הלב. מספר מחקרים קושרים בין שימוש בתרופות אלה בעיקר בגילאי הבגרות לבין עלייה בסיכון להפרעות קצב לב קטלניות. במחקר אמריקאי שפורסם בפברואר 2012 בכתב העת American Journal of Psychiatry
נמצא כי נוטלי תרופות המכילות מתילפנידאט כמו ריטלין נמצאים בסיכון גבוה פי 2.17 לפתח הפרעות קצב לב חדריות קטלניות. עם זאת, עד כה לא הוכח באופן חד משמעי כי התרופות קשורות לעלייה בסיכון של הפרעות קצב קטלניות כמו דום לב.
עקב החשש לסיבוכים לבביים, לרוב מטופלים שנזקקים לתרופות אלה עוברים תחילה הערכה להיסטוריה משפחתית של תחלואה לבבית ובדיקות דימות לב לפי הצורך בשלבים הראשונים של נטילת התרופות.
הפרעות פסיכיאטריות:
התרופות מקבוצת הממריצים נקשרו לעלייה בסיכון להתפתחות הפרעות פסיכיאטריות מסוימות, שמתבטאות בין השאר בעצבנות יתר, פסיכוזה או מאניה. בדומה לתרופות פסיכיאטריות מסוימות, גם בתרופות הממריצות יש חשש כי הן מעלות את הסיכון למחשבות אובדניות והתנהגות אובדנית.
במקרה של שינוי התנהגותי חמור אצל ילדים שנוטלים תרופות אלה, או במידה והם מדווחים על הזיות – ראייה או שמיעה של דבר מה שאינו קיים – יש לדווח על כך לרופא המטפל.
התמכרויות:
החומרים הפעילים בתרופות מקבוצת הממריצים, הן אלו שמכילות מתילפנידאט והן אלו שמכילות אמפטימינים, מוגדרים בישראל כסמים מסוכנים, מאחר והם כרוכים בסיכון להתמכרות. הדבר עשוי להתבטא בין השאר בהתפתחות מנגנון סבילות שבו נדרש לעתים מינון גבוה יותר מהתרופה כדי להשפיע, וכן בהתפתחות תסמיני גמילה. עם זאת, התמכרות לתרופות ממריצות כטיפול להפרעות קשב וריכוז אינה מתועדת בהיקפים נרחבים בספרות הרפואית, וזו לרוב מתפתחת כשהחומרים הפעילים הללו נצרכים במינונים גבוהים יותר מאשר במירשם הרפואי וללא בקרה. בכל מקרה, חשוב להקפיד על המינונים המדויקים של התרופות להפרעות קשב וריכוז ולוודא שהילד אינו נוטל מינון יתר.
תרופות נוספות להפרעת קשב
אטומוקסטין - אטומיק, סטרטרה
Atomoxetine - Atomic, Straterra
התרופות אטומיק וסטרטרה הן שני שמות גנריים של אותה תרופה המיועדות לטיפול להפרעות קשב ומכילות את החומר הפעיל אטומוקסטין.
אופן הפעולה: החומר אטומוקסטין אינו משתייך למשפחת התרופות הממריצות, ומדובר למעשה בחומר מקבוצת מעכבי הספיגה מחדש של המוליך העצבי נוראפינפרין (נוראדרנלין) (קבוצת NRI). נמצא כי התרופה מעלה את ריכוזם במוח של נוראפינפרין ודופמין, ובכך מסייעת למתן תסמינים של הפרעות קשב.
קבוצה זו כוללת גם תרופות כנגד דיכאון קליני, חרדה ופאניקה. מאחר ותרופה זו אינה משתייכת לקבוצת הממריצים, ההנחה כי היא פחות ממכרת. חסרונה כי בהשוואה לממריצים, נדרש לרוב זמן ארוך יותר עד שהתרופה מתחילה להשפיע.
לדברי פרופ' מנור, "תרופות אלה לרוב ניתנות לילדים שאינם מגיבים טוב לתרופות הממריצות. אולם בהבדל מהתרופות הממריצות, תרופות אלה נדרש ליטול בכל יום ללא הפסקה כדי שימשיכו להשפיע. לעתים אם ריטלין נמצא מועיל אך מוביל לתופעות לוואי אצל הילד, למשל לשינויים התנהגותיים חמורים – ניתן להציע טיפול רציף באטומיק או סטרטרה יחד עם מינון קטן של הריטלין המועיל".
אופן הנטילה: סטרטרה משווקת בכמוסות קשות במינון של 100-10 מ"ג. אטומיק משווקת כטבליות מצופות במינונים של 100-18 מ"ג.
המינון מותאם לכל מטופל אישית, ולרוב ניתן מינון התחלתי של 40 מ"ג שמועלה כעבור שלושה ימים ומעלה ל-80 מ"ג פעם ביום או פעמיים ביום, אחת ל-12 שעות. בחלוף 4-2 שבועות נוספים, במינון מועלה עד ל-100 מ"ג ליום, עד הגעה לתגובה אופטימלית במיתון תסמיני הפרעות קשב וריכוז.
תרופות אלה לרוב משפיעות רק כעבור מספר שבועות, אם כי משך השפעתן ארוך – עד כ-24 שעות.
סל התרופות: אטומיק וסטרטרה כלולות החל משנת 2021 כקו טיפול מתקדם להפרעות קשב וריכוז בילדים, לאחר מיצוי הטיפול בריטלין וקונצרטה. מיצוי הוגדר ככישלון של הטיפול בריטלין וקונצרטה, כפי שהוגדר במדד ADHD RS IV או תופעות לוואי קשות בטיפול בתרופות קו ראשון.
במהלך הטיפול כל ילד זכאי לטיפול בתרופה אחת בלבד מבין התרופות אטנט ואטומיק/ סטרטרה. התרופה ניתנת במרשם של מומחה לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר או נוירולוג ילדים. למטופלים שאינם זכאים לקבלתה בסל – התרופה נמכרת בהנחות דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים.
תופעות לוואי: תופעות הלוואי השכיחות של התרופה כוללות כאבי בטן, אובדן תיאבון, בחילות, עייפות וסחרחורות.
גואנפצין - אינטוניב
Guanfacine - Intuniv
התרופה גואנפצין המשווקת בשם המסחרי אינטוניב היא תרופה הניתנת לעתים כטיפול משלים לילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב, כטיפול המשולב עם תרופה ממריצה – במטרה לטפל בוויסות של הילדים המטופלים. הטיפול מאושר על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי, האפ.די.איי, למאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז בגילי 6 עד 17.
אופן הפעולה: גואנפצין היא במקור תרופה ליתר לחץ דם ממשפחת התרופות הפועלות במנגנון של אגוניסט לקולטן 'אלפא 2', משפעלי אלפא 2, שתפקידו לווסת את הפרשת ההורמון נוראדרנלין במערכת העצבים המרכזית.
התרופה הוכחה כמועילה בהשפעתה על הפרעות ויסות של אנשים עם הפרעות קשב וריכוז, וניתנת לרוב בשילוב תרופה ממריצה. התרופה גם מסייעת לטפל בתופעות לוואי מסוג טיקים וכן במצבים נפשיים נלווים כמו חרדות.
לדברי פרופ' מנור, "מעבר לליקוי התפקודי שקיים בהפרעות קשב, יש גם מרכיב פגוע של ויסות, שמתבטא בין השאר בהפרעות שינה, בעיות אכילה, מצבי רוח מתחלפים, אימפולסיביות, ולמצבים אלה תרופה זו נחשבת ליעילה".
התרופה משווקת במינון של 1 ו-2 מ"ג בשחרור רגיל ובמינון של 1 עד 4 מ"ג בשחרור מושהה ER.
סל התרופות: התרופה אינה רשומה בישראל ואינה כלולה בסל הבריאות הממלכתי. ניתן להשיגה בייבוא אישי באמצעות טופס 29ג.
תופעות לוואי: תופעות הלוואי השכיחות של התרופה כוללות כאבי בטן, כאבי ראש, ישנוניות ועייפות.
פרופ' איריס מנור היא מנהלת מרפאת קשב וריכוז במחוז דן-פ"ת של שירותי בריאות כללית ומומחית להפרעת קשב וריכוז במרכז הרפואי הפסיכיאטרי גהה מקבוצת הכללית.
פרופ' מנור היא מרצה בכירה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א, מנהלת ומשתתפת במחקרים גנטיים, קליניים ותרופתיים בארץ ובעולם בנושא הפרעות קשב ומרצה בכנסים בינלאומיים.
פרופ' מנור כתבה בשיתוף עם פרופ' טיאנו את הספר "לחיות עם הפרעת קשב" וחברה בסקציות הפרעות קשב בארגון הפסיכיאטריה העולמי ובארגון האמריקאי למומחים להפרעת קשב APSARD.
למאמר המקורי בפורטל הבריאות כמוני - חברים לבריאות:
https://www.camoni.co.il/%D7%94%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%A9%D7%91-%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%96
תודה על קריאת העלון הנוכחי.
אני מזמינה אותך לשפע מידע מעודכן
על טיפולים התנהגותיים ותרופתיים
בבית, בחברה, בעבודה ובכתה
למבוגרים, ילדים והורים
בחלוקה למדורים כאן:
https://adhdindex.co.il/all-alonim
זיוה דינה - קשבים
יעוץ להעצמת תפקודי קשב
Attention Functions
Empowerment
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
05.12.2023