עלון קשב ADHD
לזכר ראובן סדן ז"ל
מחלוצי הפעילות למען הפרעת קשב בישראל
31.1.2023 – 30.10.1956
נעמי רביד
ההכרות שלי עם ראובן התחילה לפני 25 שנה, כאמא צעירה לילד עם ADHD.
במסע ההתמודדות שלי פגשתי את עמותת "ביחד", עמותה להורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז. מייד התקשרתי מהוססת לרבקה ארוטשס, שהקימה את העמותה עם זהבה נגבי בשנת 1985. אחרי מספר דקות שיחה הציעה לי רבקה בספונטאניות להחליף אותה כיו"ר העמותה... אולם אני העדפתי להצטרף לצוות המתנדבים שעזרו לרבקה ותמכו בעמותת "ביחד".
לתעל היפראקטיביות לעשייה מעצימה
כבר במפגש הראשון הכרתי את ראובן, שביחד עם אתי אשתו היו אז במסע לטיפול בבנם. הצעתי להפעיל קו פתוח וקורס מתנדבים, לאור עברי כרכזת מתנדבות וסיוע במרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית. ראובן התגייס מייד לסייע לי בתפעול, וארגן כל מה שצריך. בתחילה, איישתי את הקו הפתוח יום אחד בשבוע, כדי לשחרר את רבקה שהייתה אז, וגם כיום, "קו פתוח" מהלך. בהמשך, הכשרנו מתנדבים להחליף אותי במטלה החשובה הזו.
בנוסף, פתחנו קבוצת תמיכה למבוגרים עם הפרעת קשב שנפגשה מספר פעמים. ראובן הפעיל את העמותה במשך 7 שנים. תמיד צפיתי בהתפעלות איך הוא מתעל את ההיפראקטיביות שלו לעשייה. הוא היווה עבורי את הדוגמא הראשונה לכך שזה אפשרי.
הכשרת הורים כמנחי קבוצות הורים
זהו פרוייקט שרבקה יזמה, וראובן ארגן וניהל בחסות ובמימון הג'וינט. איריס שני, כיום מנכ"לית עמותת "קוים ומחשבות להפרעת קשב", רבקה ארוטשס ואני, הנחינו קורס להכשרת הורים כמנחי קבוצות הורים. פתחנו 3 קבוצות הורים – אחת בצפון, שאני הנחיתי, אחת במרכז, שרבקה ארוטשס הנחתה, ואחת בדרום, שאיריס שני הנחתה. הקורס היה שנתי, והיה מבוסס על הידע הרב שרבקה צברה במהלך השנים. בסיום הקורס, נחלקו ההורים לזוגות, והנחו בעצמם קבוצות הורים במקומות מגוריהם, בארגון ותמיכה של ראובן.
קורס הורים למתבגרים
בהמשך, הנחינו רבקה ואני קורס נוסף להורים למתבגרים. קורס זה ראובן לא רק שארגן ותפעל, אלא גם היה בו משתתף מן השורה.
הכרה ממלכתית בהפרעת קשב ADHD
ראובן המשיך את פעילותן של זהבה נגבי ורבקה ארוטשס,שפעלו להכרה ממלכתית בקיומה של הפרעת הקשב. משרד החינוך לא הכיר כלל בהפרעה, ומשרד הבריאות לא הכיר בה רשמית. שר הבריאות הסכים להקים ועדה של בריאות, חינוך ורווחה, שבראשה עמד פרופסור אשר אור- נוי. הודות לפעילותה, הפרעת הקשב קיבלה את הכרת משרד הבריאות, בו נכתב המסמך:
"אמות מידה לאבחון הפרעת קשב ADHD בילדים מתבגרים ומבוגרים"
מסמך רפואי עם עקרונות האבחון, שהמלצותיו מחייבות את כל אנשי הרפואה בישראל. בנוסף, ועדת החינוך של הכנסת אילצה את משרד החינוך להכיר בקיומה של ההפרעה ולטפל בה.
פעילות נגד הסיינטולוגים
ראובן הצטרף לרבקה בפעילות בכנסת מול הסיינטולוגיה. נציג הסיינטולוגים בכנסת רצה להגדיר את הריטלין כסם, לאסור את השימוש בריטלין בארץ, ולהפנות את הדיון לועדת הסמים של הכנסת, מה שעלול היה להגדיר את כל צרכני הריטלין כמסוממים. ראובן ורבקה נעזרו בעמותה חרדית שעוסקת בכתות, ונתנה לו הרבה חומר על סיינטלוגים. ועדת הסמים התפוגגה. כתבה גדולה על פועלו של ראובן פורסמה במוסף סוף שבוע של ידיעות אחרונות.
ידע, כח וסינגור
לדברי אתי, אשתו, מה שהניע את ראובן היתה המחשבה שהורים צריכים ידע וכוח. יותר מכך, הוא האמין שהורים צריכים לדעת לסנגר על ילדיהם, כלומר, "להסביר אותם" לסביבתם, גישה חשובה שרבקה ארוטשס הובילה, וגם אני פועלת לפיה.
ראובן הוביל בעמותה את הקו של מתן ידע להורים, דיבר ופרסם הרצאות ומצגות של "ההורה כמנהל", ו"ההורה כמאמן", וקיים ימי עיון רבים להורים. בנוסף, הוא קיים ימי עיון בבתי ספר, כדי להעביר למורים את הידע שהם זקוקים לו, הוציא עלוני מידע בנושא הפרעת קשב וגייס הרבה מתנדבים.
המון קבוצות הורים נעזרו בעמותת "ביחד". אנשים הגיעו לעמותה ונשארו בזכות הכוח השקט של ראובן. החזון שלו המריץ הרבה מהם לשלב איתו כוחות. הוא קרא ותרגם מאמרים רבים, והגיש עבודת מאסטר בנושא "יזמים והפרעת קשב". כך הוסיף נדבך על נדבך לידע האישי שלו ולידע של הציבור.
"להיות עם הפרעת קשב זו לא בושה"
הקו הנוסף שהנחה את ראובן היה: קבלה עצמית וחמלה עצמית עם הפרעת קשב, בתחילה סביב ההורים ובהמשך, סביב מתבגרים ובוגרים.
אחרי שהתחיל להדריך הורים, הוא למד גישות טיפוליות כדי להעשיר את עולמו הרגשי והמקצועי: טיפול משפחתי, CBT, NLP.
בעצם, ראובן הניח את התשתית ונירמל את ההכרה הכל כך מובנת מאליה כיום: "להיות עם הפרעת קשב זו לא בושה". יותר מכך, חשוב לראות את היתרונות בהפרעת הקשב.
הוא ארגן ימי כייף למתנדבים, מיישם כישורים שהביא מעולמו הקודם כמדריך נוער, מדריך גרעינים במחנות העולים, אחראי על פעילות התנועה, ולימים מנהל המתנ"ס ביישובו קדימה. מפגשים אלה נירמלו אותנו, ההורים, וגם את הילדים, ונתנו עוד אנרגיה להתמודדות שלנו.
מודל ישראלי ראשון לאימון ADHD
בהמשך, הביאו ראובן ורבקה את מרי פאולר ואת סוזן סוסמן, מראשונות האימון להפרעת קשב בארה"ב, לקורס הכשרת מאמנים בארץ. כך נוצר גרעין של ידע ונולד המודל הישראלי הראשון לאימון הפרעת קשב. רבקה וראובן. הגדירו ביחד את עקרונות האימון והקימו את הארגון הישראלי לאימון הפרעת קשב ICA.
שניהם נכנסו גם לקהילה החרדית. הם לימדו בה כ-6 קורסים בבני ברק וירושלים, כאשר רבקה מלמדת את הנשים וראובן את הגברים. זאת היתה פריצת דרך בהתאמת מודל האימון לקהילות שונות. מטפלים רבים משתמשים כיום במודל זה. כשרבקה פרשה, ראובן המשיך למנף לבדו את ICA.
מודל לאימון עסקי
ראובן טיפל באנשים רבים, הן באופן פרטני והן קבוצתי. הוא יצר מודל ייחודי של קבוצות קטנות של יזמים ואנשי עסקים שכללו הרצאות ולאחריהן ביצוע משימות.
לזכרו
בשנים האחרונות חלה ראובן בסרטן. לאורך שנות מחלתו עבר דיאליזה, ולרגע לא הפסיק לעבוד ולהיות חיובי וחיוני כמו קודם. הוא ניצל את הזמן ללמידה, לקריאה ולשיחות עם המון חברים ועם אנשים שהכיר בתחנות חייו ובעבודה.
רבקה, שעזרה לי לכתוב ועשתה לי סדר בפועלו של ראובן, אומרת: "ראובן היה יזם, מנהל וחבר נפלא. הוא ידע לראות את היכולות והכוחות שטמונים בכל אחד, ולהציף אותם.
אני חושבת שראובן היה בראש ובראשונה איש המעשה. כל רעיון בוצע על ידו בשקט ובהמון חוכמה, ובעיניי גם בצניעות.
יהי זכרו ברוך!
נעמי רביד,
מומחית לטיפול בהפרעת קשב ADHD,
פסיכותרפיסטית, מאמנת,
מטפלת ומדריכה בגישת EMDR
מנהלת מכון רביד לפסיכותרפיה
https://machon-ravid.co.il
טלפון 054-5747817
תודה על קריאת העלון,
אני מזמינה אותך לקרוא גם על:
לנהל את השעון - כאן
(מאמרו של ראובן סדן)
בברכה,
זיוה דינה - קשבים
יעוץ להעצמת תפקודי קשב
Attention Functions
Empowerment
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
10.05.2023