עלון קשב ADHD


פירגון מוכוון התנהגות לחיזוק התנהגות חיובית

פירגון מוכוון התנהגות לחיזוק התנהגות חיובית

עלון קשב ADHD

פירגון מוכוון התנהגות 
אתיר מסארווה 

אנחנו אוהבים שמפרגנים לנו, שאומרים לנו שאנחנו מצליחים או מוצלחים וטובים במשהו, ובכלל על מי שאנחנו. בדיוק כמונו, גם הילדים, התלמידים והמטופלים שלנו אוהבים לקבל פירגון ואפילו זקוקים לו כדי להצליח.

פירגון מוכוון התנהגות הוא סוג של חיזוק חיובי המתמקד בהתנהגויות ספציפיות שהילד מפגין. זוהי דרך יעילה לעודד התנהגות חיובית אצל ילדים בכלל, ואצל ילדים עם הפרעת קשב ובעיות התנהגות בפרט. ילדים אלה מתקשים לווסת את התנהגותם ועלולים להפגין התנהגויות שליליות בתדירות גבוהה. פירגון מוכוון התנהגות יחזק התנהגויות חיוביות וישפר את ההתנהגות הכללית.


מיהם הילדים עם הפרעת קשב ADHD?

ADHD הם ראשי התיבות באנגלית של "הפרעת קשב והיפראקטיביות". זאת הפרעה נוירו-התפתחותית המשפיעה על ילדים ומבוגרים ברחבי העולם, המאופיינת בחוסר תשומת לב, היפראקטיביות ואימפולסיביות. זאת אחת מהפרעות ההתפתחות הנפוצות ביותר אצל ילדים, והיא משפיעה על יכולתו של הילד להתמקד, לשלוט בדחפים ולווסת את התנהגותו. ילדים עם הפרעת קשב עלולים להפגין התנהגות אימפולסיבית, היפראקטיבית, קשיי קשב וכישורים חברתיים לקויים. ניהול ההתנהגות של ילדים עם הפרעות קשב, יכול להיות מאתגר עבור מורים, מטפלים והורים כאחד. ילדים אלה זקוקים לתמיכה והתערבויות נוספות כדי לעזור להם לווסת את התנהגותם. 

פירגון מוכוון התנהגות דורש להכיר בהתנהגות חיובית ספציפית שמפגין הילד ולפרגן לו על התנהגות זו. לדוגמה: "שמתי לב שהרמת את היד לפני שדיברת", או: "חיכית בסבלנות בתור". פירגון כזה עשוי להיות יעיל לחיזוק התנהגויות חיוביות אצל ילדים עם הפרעת קשב, לשיפור התנהגותם הכללית ולהפחתת התנהגויות שליליות שלהם. 

  

מהם יתרונות פירגון מוכוון התנהגות?

♥ שיפור הביטחון העצמי: כאשר תלמידים זוכים לפירגון על התנהגות או פעולה ספציפית, הם חשים תחושת הישג אשר מגבירה את הביטחון וההערכה העצמית שלהם.

♥ שיפור המוטיבציה והאחריות: פירגון לתלמידים על מאמציהם עוזר להניע אותם להמשיך לעבוד קשה ומעודד אותם לקחת אחריות על מעשיהם.

♥ שיפור ההתנהגות: פירגון מוכוון התנהגות יכול לעזור ולחזק התנהגות חיובית ולהרתיע התנהגויות שליליות כגון הפרעה וחוסר כבוד.

♥ שיפור היחסים בין הילד למפרגנים לו:
הורים, מטפלים ומורים. 
 

תיאור מקרה

מיכאל, שם בדוי, בן 9 מאובחן עם הפרעת קשב, המורה שלו נעמה, שם בדוי, שמה לב שמיכאל מפריע לעיתים קרובות לחבריו לכיתה ומתקשה לעמוד במשימה במהלך השיעורים. היא ניסתה אסטרטגיות שונות לניהול התנהגות, אך לא הבחינה בשיפור משמעותי בהתנהגותו של מיכאל. נעמה חיפשה דרך לחזק התנהגויות חיוביות אצל מיכאל, להגביר את המוטיבציה שלו לדבוק  במשימה ולהשתתף בפעילויות בכיתה מבלי להפריע לחברים. 

באחת ההשתלמויות, נעמה למדה על פירגון מוכוון התנהגות והחליטה ליישם אותו בכיתה עם מיכאל. היא תכננה לספק לו פירגון מוכוון התנהגות בכל פעם שהוא מפגין דבקות במשימה או מרים את ידו לשאול שאלה. כך, במקום להגיד לו "עבודה יפה", היא אמרה לו: "יפה מאוד שנשארת ממוקד במשימה שלך", "תודה שהצבעת כדי לשאול שאלה", "אהבתי איך פעלת לפי ההוראות מייד בפעם הראשונה", "נהניתי מאוד מהקריאה שלך", או, "גאה בך שישבת בשקט כאשר תלמידים אחרים שאלו שאלות". 
 

מה דרוש כדי לפרגן באמת?

♥ להבין את התרומה העצומה של הפירגון ועד כמה הוא יכול לעודד את המוטיבציה ולחמם את הלב של מי שמקבל אותו, וגם של מי שנותן. 
♥ לוודא שהפירגון מגיע מהלב ושאנו מתכוונים אליו באמת. 
♥ לזכור שאין מכסת פירגונים. אפשר להעניק אותם ככל שנרצה, ותמיד יישארו לנו עוד פירגונים להעניק. 

 
מה צריך לעשות כדי לפרגן?

הורים, מטפלים ומורים יכולים ליישם פירגון מוכוון התנהגות על ידי התבוננות והכרה בהתנהגויות חיוביות, מתן משוב ספציפי,  ושימוש בפרגונים באופן עקבי. למשל: "שמתי לב שאתה יושב בשקט ועובד על המשימה שלך", או: אתה עוקב טוב מאוד אחר ההנחיות", "שמתי לב שסידרת את המשחקים מבלי שביקשתי", או: "נהדר שאת חולקת עם אחיך", "שמתי לב שאתה משתמש בכישורי ההתמודדות שלך כדי להירגע", או: "בטאת נהדר את הרגשות שלך".
שימוש בפירגון מוכוון התנהגות יכול לשפר את התנהגות הילדים, להגביר את  מעורבותם, ליצור סביבה חיובית, ולחזק את הקשר בין המפרגן לילד. מטפלים יכולים למלא תפקיד מכריע בסיוע לילדים עם הפרעת קשב לנהל את התנהגותם ולפתח אסטרטגיות התמודדות.

בסיפורנו, דיווחה המורה נעמה על שיפור בהתנהגותו של מיכאל. הוא מפריע לחבריו לכיתה בתדירות נמוכה יותר ולוקח חלק בפעילויות הכיתה בתדירות גבוהה יותר. למיכאל יש יותר מוטיבציה להשתתף בדיונים בכיתה ולהשלים משימות. פירגון מוכוון התנהגות חיזק את ההתנהגויות החיוביות אצל מיכאל ושיפר את הביצועים הכוללים שלו בכיתה.
נעמה אוהבת מאוד פירגון מוכוון התנהגות מאחר שהיא אסטרטגיה קלה ליישום, ללא עלות, ונחשבת כיעילה בהגברת התנהגויות מתאימות והפחתת התנהגויות מפריעות בכיתה. 
 

אסטרטגיות לביצוע הפירגון: 

1. התמקדות בפעולה או בהתנהגות:
בעת מתן פירגון מוכוון התנהגות, חשוב להקפיד להתמקד בפעולה או בהתנהגות הספציפית שאנחנו מפרגנים לה. כדאי להימנע מהצהרות כלליות כגון "עבודה טובה" וכו', במקום זאת, נתמקד במאמץ או במיומנות הספציפית שעליה אנחנו מפרגנים. 

2. שילוב הפירגון בשיגרת היום יום:
חשוב להעניק את הפירגונים לאורך כל היום ולא רק בסיום מטלות או פעילויות. כך נעזור לילדים לשמור על מוטיבציה ולהיות מעורבים בלמידה.

3. יצירת קשר עין:
כדאי להקפיד ליצור קשר עין בעת מתן הפירגון, כדי לעזור לילדים להרגיש מוערכים באופן אישי. 

4. פירגון בסמיכות לפעולה:  
מתן פירגון בזמן ובסמיכות לפעולה שאנחנו מחמיאים עליה יביא להשפעה מקסימלית על התנהגות הילדים. כדאי שהפרגון יתבצע מייד לאחר ביצוע המשימה. אצל ילדים עם הפרעת קשב המיידיות היא תנאי הכרחי. 
 

מה אומרים המחקרים?

מחקרים מצאו כי פירגון מוכוון התנהגות הוא אסטרטגיה יעילה לשיפור התנהגות תלמידים ותוצאות אקדמיות. מספר מחקרים הוכיחו את היעילות של פירגון מוכוון התנהגות בהארכת משך הזמן ותשומת הלב המוקדשים למשימה, בשיפור ביצועים אקדמיים,  בהפחתת התנהגויות בלתי הולמות ובהפחתת איחורים.
פירגון מוכוון התנהגות הוא אסטרטגיה קלה יחסית לשימוש כדי לשפר את התנהגות כלל התלמידים, ואסטרטגיה חיונית בהתייחסות לתלמידים עם הפרעת קשב, אשר זקוקים למסגרת תומכת בכל סביבות המחיה שלהם. 
 

סיכום

פירגון מוכוון התנהגות מהווה דרך יעילה לחיזוק התנהגויות חיוביות במטרה לשפר את ההתנהגות הכללית ולהפחית התנהגויות שליליות. כדאי למורים, הורים ומטפלים למלא תפקיד ביישום פירגון מוכוון התנהגות כדי לעזור לילדים לווסת את התנהגותם ולשפר את רווחתם הכללית. פירגון מוכוון התנהגות הוא כלי פשוט אך רב עוצמה שיכול להיות בעל השפעה משמעותית על התנהגותם של ילדים עם הפרעת קשב. יישום אסטרטגיה זו באופן עקבי, יוביל ליצירת סביבה חיובית ותומכת עבור הילדים הללו.

התחילו להשתמש עוד היום בפירגון מוכוון התנהגות בכיתה, בבית או בקליניקה, ותראו את הילדים עולים כפורחים. 
 

אתיר מסארווה,
דוקטורנטית לחינוך מיוחד באוניברסית חיפה,
מנחה בחברת "פסיפס" - הדרכות יצירתיות לשם שינוי, 
office@psifas.co.il
www.psifas.co.il

 

 

 

תודה על קריאת העלון. 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על: 
טיפול התנהגותי ורגשי - כאן 

למידה והוראה - כאן

הדרכת הורים - כאן
 

 בברכה, 

זיוה דינה - קשבים
יעוץ להעצמת תפקודי קשב 
Attention Functions
Empowerment



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


02.05.2023