עלון קשב ADHD
ארון הבגדים הקשוב –
סטיילינג ככלי לחיים קשובים
ד"ר טלי סטולובי
בגד נערם על בגד, השנים חולפות, הגוף משתנה והארון בעינו נותר.
ארון הבגדים מחזיק בתוכו פרקי חיים, זיכרונות, מצבי עצמי... שמלת חתונה או מכנסיים מהטיול האחרון לפריז, יכולים להישאר יקרים לנו שנים רבות לאחר האירוע עצמו. לעתים ערכם הרגשי ולעתים ערכם הכלכלי של הבגדים הוא זה שמונע מאתנו להיפרד מהם, למרות המידה שכבר אינה מתאימה, הסגנון או הגיזרה שכבר אינם רלוונטיים. כך או כך, ערמות הבגדים בארון לא רק מקשות על בחירות הלבוש היומיומיות שלנו, הן גם משפיעות על החוויה הרגשית שלנו כשאנחנו ניצבות וניצבים מול הארון מידי בוקר.
הפסיכולוגיה של הלבוש
על אף שהקשר בין סידור ארון הבגדים לחיים עם הפרעת קשב מובן לנו אינטואיטיבית, אין בסיס מחקרי יציב בנוגע למשמעות הלבוש עבור אנשים בעלי הפרעת קשב. ניתן ללמוד על הנושא מתוך מחקרים העוסקים בפסיכולוגיה של הלבוש.
הפסיכולוגיה של הלבוש הינה תחום חדש וצומח, העוסק בקשר בין לבוש לבין אישיות ודימוי גוף. מחקרים מראים כי בני אדם בוחרים בגדים ואף צורכים מותגים מסוימים, בהתאם לתפיסת העצמי שלהם. מחקר שערכתי בשיתוף אוני' חיפה בשנת 2021, מצא קשר בין סגנון לבוש לתכונות אישיות כמו מוחצנות לעומת מופנמות, פתיחות לחוויה לעומת שמרנות. סגנון הלבוש נמצא קשור גם לדימוי גוף – בריא יותר או פחות.
סטיילינג תרפי – הבגד ככלי טיפולי
תחום הפסיכולוגיה של הלבוש מהווה בסיס לגישת סטיילינג תרפי – גישה טיפולית, אימונית, ייעוצית, חינוכית, שבה הבגד הוא כלי להתפתחות. ההבנה שבגד יכול להיות תרפויטי רלוונטית מאוד לאנשים המתמודדים עם הפרעת קשב, מצב שבו יכולת הוויסות החושי והרגשי מהוות אתגר משמעותי. התרפיה של הבגד טמונה בהיותו כלי לוויסות חושי ורגשי. לבוש הינו טקס יומיומי, ובחירות הלבוש יכולות לסייע לאנשים עם הפרעת קשב לווסת את עצמם ולהתארגן לקראת משימות היום.
מחקר מצוין שמעניק בסיס לטענה זו, הינו מחקרם של אדם וגלינסקי משנת 2012. חוקרים אלה העבירו מבחן פסיכולוגי המודד ריכוז לקבוצת נחקרים ונחקרות, אשר מחציתם התבקשו ללבוש חלוקים לבנים. הנבדקים בחלוקים הלבנים ענו מהר ונכון יותר על המבחן.
במחקר המשך, החוקרים נתנו לכלל המדגם ללבוש חלוקים לבנים, אך מחציתם חשבו שמדובר בחלוק של רופא, בעוד האחרים חשבו שמדובר בחלוק של אמן. הנבדקים "בחלוקי רופא" הראו תוצאות טובות יותר.
מחקר זה מעניק בסיס להבנה כי לבגדים יש השפעה פסיכולוגית על הלובש/ת, הם משפיעים על יכולת החשיבה והריכוז, ומעל לכל יש להם השפעות רגשיות בהתאם למשמעויות שאנו מעניקים להם.
קוגניציה ורגש מבוססי בגד
למשל, אם נלבש בגד שאנו מגדירים כ"בגד עבודה", רציני, מאורגן, עצם הבחירה בו תסייע לנו להגביר תפוקה. בחירה של בגד "פנאי", או אפילו בגד עם משמעויות לא חיוביות במיוחד, למשל - בגד שמיועד לזמנים בהם "אף אחד לא רואה אותי", או בגד שאני לובש/ת כי לא טוב לי כרגע עם גופי – תשפיע עלינו בהתאם. מנגנון זה נקרא קוגניציה מבוססת בגד, וההשפעה שלו על החיים עם קשב וריכוז ברורה.
תחושתיות מבוססת בגד
השפעת הבגד לא נוגעת רק למשמעות הקוגניטיבית והרגשית שלו עבורנו אלא גם למאפייניו ותכונותיו – מגע הבד על העור, שיש לו השפעה חושית חזקה, הקשר בין גזרת הבגד לבין הגוף, במובן של רמת הקרבה של הבגד לגוף, הריח של הבגד, מאפיינים בבגד כמו רוכסנים, כפתורים, תוויות פנימיות. בנוסף לכל אלה, ישנה השפעה ברורה לצבעוניות ולהדפס על הבגד.
השפעת הבגד על הצופים
בפתיחה של אחת מהרצאותיי, משתתפת העירה לי על השמלה שלבשתי. השמלה שילבה הדפס של ורוד ואדום, והבנתי כי הדפס עוצמתי זה יהווה קושי עבורה בהאזנה להרצאה שלי. למרות התפיסה שלי שבגד הינו כלי לביטוי עצמי, הבנתי כי להרצאותיי הבאות אגיע רגישה יותר לצרכי המשתתפות בהיבט הזה. נשות הוראה רבות אשר לומדות בקורסי סטיילינג תרפי מספרות לי על ההערות שהן מקבלות ברמה יומיומית מתלמידים. המסע שלהן בקורס כולל התאמה של הלבוש גם לצרכים הרגשיים שלהן ולזהות המקצועית שלהן, וגם לצרכים של האוכלוסייה עימה הן עובדות.
אם נתבונן על הקשר בין לבוש וארון הבגדים לבין קשב, נוכל לזהות שלושה מרכיבים בולטים:
מעבר לפיתוח מודעות, נוכל לעשות צעדים מעשיים:
א. להיפרד מבגדים -
עלינו להוציא כל בגד שאינו במידה שלנו או שהמשמעות שלו עבורנו לא חיובית. גם בגד שנדרש מאמץ ללבוש אותו, או המגע שלו לא טוב לנו, אין מקומו בארון הבגדים שלנו. ברמה הטכנית, ככל שיותר נתלה בגדים ופחות נערום אותם, כך קל יהיה לקלוט אותם בעין ולהימנע מקושי בבחירת הלבוש. כאשר אין מספיק שטח לתלייה, אפשר להיעזר בסלסלות או מגירות ייעודיות. החלוקה והמיון יכולים לסייע מאוד במניעת הצפה רגשית. אפשר למיין על פי עונות, על פי קטגוריות לבוש ועל פי הצבעוניות.
ב. לסדר בגדים ברמה הרגשית -
על מנת שארון הבגדים אכן יתאים לצרכינו, כדאי שנבין מה כל בגד מספק לנו ואיך הוא משפיע עלינו, וכך נוכל להשתמש בו. לחשוב – איך אני רוצה להרגיש, ולא רק איך אני רוצה להיראות. קטגוריות רגשיות כאלה יעזרו לנו לבחור בגד רציני לפני הפגישה הבאה שלנו, או בגד סקסי לפני הדייט הזוגי הבא. כמובן שקטגוריות רגשיות הן תהליך סובייקטיבי, שדורש להכיר את הלבוש שלנו ברמה הפסיכולוגית. לא עוד "יפה" או "מכוער", "נכון או לא נכון", אלא "מה נכון לי" ואיך הבגד משפיע עליי.
ג. לקנות פחות -
עלינו להכניס מיינדפולנס למסעות הקניות שלנו. אנחנו חיים בחברה צרכנית שמעודדת רכישת בגדים פיזית ואונליין. מחקרים מראים שאנשים החיים עם הפרעת קשב מועדים לאימפולסיביות בקניות. חשוב לזכור שארון בלתי מדויק מייצר עומס. אותו עומס מהווה אתגר משמעותי לכל אדם, ובעיקר לאנשים המתמודדים עם הפרעת קשב.
סיכום
הפסיכולוגיה של הלבוש היא תחום מופלא, שפוגש כל אדם בכל מגדר, גיל ומידה. כולנו מתלבשים ומתלבשות בבוקר, לאורך כל שנות חיינו. התאמה טובה של הבגדים שלנו יכולה להעניק לנו כלי נפלא לחיים קשובים לצרכים הרגשיים שלנו ולרווחה הנפשית בכלל.
ד"ר טלי סטולובי,
עובדת סוציאלית קלינית.
חוקרת את הפסיכולוגיה של הלבוש
ומפתחת גישת סטיילינג תרפי
https://stylingtherapy.co.il/
קהילת פייסבוק – סטיילינג תרפי,
להתלבש כמו האישה שאת רוצה להיות
https://www.facebook.com/groups/2624198070984133/?ref=share
תודה על קריאת העלון.
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על
מבוגרים - טיפול ואימון - כאן
בברכה,
זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
להתפתחות מקצועית ואישית
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
29.03.2022