עלון קשב ADHD


מה כדאי לי לבחור? קשב ניהולי פגום בהפרעת קשב

מה כדאי לי לבחור? קשב ניהולי פגום בהפרעת קשב

עלון קשב ADHD

"מה כדאי לי לבחור?" 
קשב ניהולי פגום בהפרעת קשב

אסתר גולדברג

בחורה שהגיעה אליי לטיפול סיפרה לי כי יש לה מריבות נוראיות עם בעלה, משום שלדעתו יש לה 'קדחת קניות'. באותו יום היא נכנסה אליי עם שקיות שהיו בהן שש שמלות זהות, רק בצבעים שונים. היא התוודתה בפניי שברוב הפעמים היא חוזרת הביתה מקניות בגדים לאחר שקנתה מספר פריטים דומים. 

"בעלי צודק, אני באמת לא צריכה את כל הדברים שאני קונה. אבל הייתי חייבת, כי היה מבצע שאסור לפספס, ואני פשוט לא יודעת מה לבחור. יותר קל לי לקחת הכול. אני חושבת שאני באמת צריכה לטפל ב 'קדחת הקניות' שלי".

הבחורה אובחנה כמתמודדת עם הפרעת קשב והיפראקטיביות שהתבטאה בהיפראקטיביות נמרצת, והיא תיארה את עצמה כבעלת אופי אימפולסיבי. ברור לחלוטין כי הייתה לה בעיה גם בקשב הניהולי. בעיה שהביאה ל 'קדחת קניות', כפי שהגדיר זאת בעלה. אך אין זה מסביר את התנהגותה כלל. למעשה, בכל פעם שהלכה לקנות משהו, מערכת הקשב שלה הוצפה בגירויים רבים. פריטים רבים ניצבו לפניה, והיא לא הייתה מסוגלת לבחור ביניהם, כך במקרה עם שש השמלות. היא לא הייתה מסוגלת לקבל החלטה – איזה צבע שמלה עדיף לה, האם שחור לערב, ואולי צהוב ליציאה אחר הצהריים... אבל היא אוהבת לבן, ומה אם בעלה לא יאהב את הצבע, אז היא תיקח גם אדום...מה שבטוח.

הקשב הניהולי אמור היה לקלוט את המידע מהגירויים, לשלוף מידע מהזיכרון לטווח ארוך, לכלול גם מידע על הצורך שהביא לקנייה, מידע הנוגע להעדפה, אולי גם זיכרון של שאר צבעי השמלות הדומות שיש כבר בארון, וכדומה. היה אמור להתבצע הליך של מיון, סינון, בחירה והחלטה.

כל אלה לא התרחשו. ההתמודדות הייתה גדולה מדי. לבסוף השתלטה האימפולסיביות, והיא קנתה את כל השמלות. כך היא אינה צריכה להחליט בעומדה בחנות, ובבית כבר תוכל לבחור איזו שמלה ללבוש. ואם ניזכר בבעלה – מבחינתו יש לה התמכרות לקניות, ממש 'קדחת קניות', כהגדרתו.

בדומה, נוכל לראות את הילד שלנו עומד ומתלבט, ואחרי זמן פונה אלינו ושואל – "מה כדאי לי?" לחילופין, ייתכן שנשמע שאלות דומות נוספות, כגון: "איך עדיף לי?", "באיזו דרך לבחור?", "איזו אפשרות לבחור?", וכדומה. אלה שאלות המאפיינות את הקושי הניהולי – הקושי לבצע החלטה מושכלת שעומד מאחוריה מנגנון שלם של יכולת תכנון, ארגון ופתרון קונפליקט – יצירת סדרי עדיפויות על-פי התייחסות לידע קודם, חיבור למידע הקיים, התחשבות בצפי העתידי, מיון, הסקה ועוד. מיותר לציין שקושי זה יכול להתפרש כאמביוולנטיות וכקושי רגשי בקבלת החלטות.  

 

מתוך הספר: ADHD - להבין ולהיות מובן 
http://esthergoldberg.co.il/book-adhd.html

אסתר גולדברג,
פסיכולוגית קלינית וחינוכית מומחית.
מומחית בהפרעות קשב והיפראקטיביות,
עוסקת באבחון, טיפול, ייעוץ והדרכה
ומלמדת את גישתה הטיפולית הייחודית
בהשתלמויות לאנשי מקצוע.
מחברת הספר "רץ לי בראש"
ביחד עם קרן זגורי כהן.
09-9509124

 

תודה על קריאת העלון. 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על 
טיפול התנהגותי ורגשי - כאן 
מבוגרים - טיפול, אימון וניהול זמן - כאן

בברכה,

זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
להתפתחות מקצועית ואישית 
 

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


22.06.2021