עלון קשב ADHD


הפרעת קשב במבוגרים? יש דבר כזה!

הפרעת קשב במבוגרים? יש דבר כזה!

עלון קשב ADHD

לא רק לילדים:
הפרעת קשב במבוגרים?
יש דבר כזה! 

ד"ר שירלי הרשקו

בעבר חשבו שהפרעת קשב מסתיימת בגיל 18 ויום. אותו ילד מסיים את בית הספר, שם נדרש לשבת רצוף בכיתה ולהתרכז שעות בלי להפריע למורה, הוא יוצא לחופשי, וגם הוריו ברוב המקרים..., ומעכשיו לא צריך לסבול! אפשר להיפרד מהפרעת הקשב, או מקסימום לפגוש אותה מחדש כשיהיו לו ילדים משלו, כי היא גנטית, התחמנית הקטנה...

אז זהו? נגמרו הקשיים? האמת שממש לא... כיום אנו יודעים ש 5% אחוז מהמבוגרים באוכלוסייה הם בעלי הפרעת קשב. אבל האמת היא שהפרעת קשב לא שייכת רק למי שיש לו אותה! לא רק הוא או היא חווים אותה, אלא גם הסביבה שלהם! האישה שמתלוננת שבעלה לא מקשיב לסיפורים שלה... הבוס שמתעצבן שהמשימות שנתן לא בוצעו... והילדה ששכחו לאסוף אותה מהחוג...
 

נשמע מוכר? רוצים לבדוק? ענו על השאלון הבא, שפותח ע"י פסיכיאטרים וחוקרים מארצות הברית בשיתוף עם ארגון הבריאות העולמי. פשוט סמנו את התשובה המתארת בצורה הטובה ביותר את האופן בו הרגשתם והתנהלתם בחצי השנה האחרונה. במידה שקיימים 4 דרוגים או יותר ברמת "לעתים תכופות מאוד", "לעתים תכופות", "לפעמים", קיים חשד סביר שיש לכם הפרעת קשב וכדאי לפנות לרופא מומחה: 

1. האם קשה לך להשלים את הפרטים הקטנים של פרוייקט, לאחר שסיימת את החלקים המאתגרים?
2. באיזו תכיפות את/ה מתקשה ליצור סדר בדברים, כאשר את/ה מבצע משימה המצריכה ארגון? 
3. באיזו תכיפות את/ה מתקשה לזכור פגישות או התחייבויות
4. כאשר מוטלת עליך משימה המצריכה חשיבה מרובה, באיזו תכיפות את/ה נמנע/ת או דוחה את התחלתה?
5. באיזו תכיפות את/ה מתפתל או מניע/ה בקוצר רוח את ידיך או רגליך כאשר עליך לשבת במקומך למשך זמן ארוך
6. באיזו תכיפות את/ה מרגיש/ה פעיל/ה יתר על המידה או מרגיש/ה צורך לעשות דברים, כאילו את/ה מופעל/ת על ידי מנוע?

עלה חשד? אל תדחיקו, משום שהפרעת הקשב רק מתחילה להרים את ראשה ברוב עוצמה בגיל הבגרות.
כי כשאני ילד, ההורים דואגים לי לכל... הכאוס האמיתי מתחיל כשיוצאים לחיים בגיל 20+ ומצופים להיות עצמאיים. "תעשה עם עצמך משהו!!" אומרים, או לפחות רומזים, ההורים והסביבה. מה קורה לבחור עם הפרעת קשב שמתבקש "לעשות משהו עם חייו"? במקרה הטוב, הוא מתבלבל. במקרה הרע, תלוי מאוד במה שחווה כשהיה ילד, וכמה קיבל עזרה, הוא אומר לעצמו:  

"אני הרי טיפש, ועצלן, ולא מממש את הפוטנציאל שלי, נכון? כי כך אמרו לי תמיד. קשה לי! אני מופרע, לא ייצא ממני שום דבר! אז למה לנסות בכלל?" כבר עדיף לנסוע לחפש את עצמי בעולם, או כיוונים מסוכנים יותר, כמו אלכוהול, סמים, פשע...

כמה מוטיבציה יש לאדם ששמע משפטים כמו "אתה לא תסיים אפילו תעודת בגרות!"  

לאורך השנים נדהמתי לגלות את ההשפעה העצומה של הפרעת הקשב בבגרות ועד כמה היא משליכה על כל תחומי חיינו.
כדי להמחיש את זה אתן לכם כמה דוגמאות מפתיעות! למשל: 
♦ הפרעת קשב גורמת לי להיות שמן יותר! יש פי 2 סיכוי להשמנה בגיל הבוגר, ופי 4 סיכוי לפתח הפרעת אכילה!
♦ הפרעת קשב גורמת לי לא לישון טוב בלילה, לא להירדם בשעה נורמאלית, או לא להתעורר בבוקר בזמן.
♦ הדיכי הזה שאני מרגיש – גם הוא קשור אליה, או אולי כבר הדיכאון שהתפתח, כי היא גורמת גם לו, וגם להפרעות חרדה, וברמות גבוהות!
♦ יש לה גם השלכות בריאותיות: משיכה לחומרים ממכרים, קושי לבצע פעילות גופנית, לחץ דם גבוה, יותר אלרגיות ואסטמות. ♦ על כ-ל אלו הפרעת קשב משפיעה – ו-ע-ו-ד! 


הפרעת הקשב מוגדרת כ"הפרעת מטרייה". היא חולשת על כל תחומי החיים. נכנסת לכל פרט, לכל חור, לכל פתח. אבל מה שחמור עוד יותר, זה שאנחנו לא יודעים את זה! אנחנו לא מאשימים אותה! אנחנו מאשימים את עצמנו! או את הילד שלנו, או הבן זוג, או החבר - את בעל הפרעת הקשב!

כל זה היה יכול להיראות אחרת לו רק היינו קצת יותר מודעים ותומכים. ממש כמו שמודעים לאדם עיוור שלא מצליח להתהלך בעולם ללא המקל או כלב הנחייה שלו, כך אדם בוגר עם הפרעת קשב לא יצליח להתנהל בחייו הבוגרים בהצלחה ללא עזרה! הוא יחליף עבודות, מסגרות לימוד ובנות זוג. וגם אם יצליח להתארגן על כל אלו, הקשיים ימשיכו - גם בעבודה, עם האישה, בתור אבא. 
 

אבחון בזמן של הפרעת קשב ואחריו טיפול מתאים יכולים לעצור את הגלגל הזה, כי בכל דבר אפשר לטפל, אם רק מודעים! והכי חשוב – להרגיש טוב עם עצמך! כי תכל'ס מה יותר חשוב בחיים האלה? לדעת מה אתה שווה ב-א-מ-ת! בלי ההפרעה המסתירה!

כמו שאמר לי לא מזמן מאמן הכושר שלי, סאשה, אותו הכרחתי להתאבחן אצלי בגיל 30, וזה לא פשוט להכריח בן אדם כמו סאשה לעשות משהו...: "לו ידעתי שיש לי את זה... הייתי מתחיל קודם! הייתי מעז ללמוד הנדסה... לא הייתי מבזבז את הזמן שלי... הייתי מבין שאני לא פשוט עצלן, או דפוק, אלא שאני פשוט אחר וצריך עזרה!" היום, הוא מממש את החלום שלו, וסיים שנה ראשונה בלימודי הנדסה בהצלחה!

 יש לי עוד דוגמאות כאלו, אבל זו שנגעה לי בלב לראשונה לפני יותר מעשר שנים - היא נוגה. נוגה הגיעה אליי עם אמא שלה, כשהיא מפוחדת ולחוצה, ובידה תיק שמן מלא במסמכים של קשיים ובעיות... חשבתי לעצמי:"מה בחורה כמוה מחפשת באוניברסיטה? אבל ראיתי את המוטיבציה ויחד יצאנו לדרך. אבחנתי אותה ונתתי לה טיפול מתאים. לאט-לאט היא עברה עוד קורס ועוד קורס, והחלה לצבור עוד ועוד הצלחות!  

בקבוצת הפייסבוק שלי "אנשי הקשב", נשאלה השאלה:
מי אובחן באמצע החיים וחייו השתנו מקצה לקצה?
113 תגובות מזדהות העידו על כך.

תגובה אחת שריגשה אותי במיוחד הייתה זו: "האבחון שלי לפני קצת יותר משנה שינה את חיי. מבחוץ הכל אותו הדבר אבל מבפנים יש מקום שלא היה קודם לאהבה והכלה עצמית ואפילו אפילו גאווה!" 

וגם זו:  

"אצלי היה שינוי אדיר! אחרי גיל 30 הלכתי סוף סוף להיבדק וגיליתי שיש לי. ידעתי בתוכי, אבל כולם זלזלו בכך ואמרו שהכל בראש, וגם אני הייתי צריכה את ההוכחה. לפני האבחון הייתי אדם מאוד עצבני, וגם קצת דכאוני. היום אני בקריירה חדשה וגם בזוגיות טובה. אני רגועה, התסמינים פחתו, יש לי ביטחון, והדברים שלא ניתן לטפל בהם, כמו איחורים ומעופפות, מתקבלים באהבה."  

ואפילו בגיל 60 זה אפשרי!  

"אני אובחנתי, ביוזמתי, בגיל 60. הדבר הכי חשוב שהרווחתי זה שסלחתי לעצמי וגם התחלתי להשתמש בהומור עצמי בנושא זה. סוף סוף הבנתי מה שידעתי על עצמי: שאני חכמה ומוכשרת בניגוד לתחושה שהייתה לי."  

כתבתי רק על הקשיים, אבל יש גם המון יתרונות! היצירתיות, האמביציה, ההומור, ההתלהבות - האור שקורן מהעיניים. אותו אור שהייתי רוצה רק להגביר ולגלות לכל העולם! כי זה מה שכתוב בענק על הלוח בקליניקה שלי: "כל איש קשב צריך אדם אחד שיאמין בו". 

 

ד"ר שירלי הרשקו
מומחית בהפרעת קשב ולקויות למידה,
חוקרת ומרצה באוניברסיטה העברית,
מאבחנת, מטפלת, מדריכת הורים,
בעלת פודקאסט וטור בעיתון "הארץ",
מנהלת קהילת הפייסבוק "אנשי הקשב"
בעלת האתר: 
https://www.drshirleyhershko.com/ 

 

תודה על קריאת העלון. 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד בנושאי 
מבוגרים - טיפול, אימון וניהול זמן - כאן 
תעסוקה - כאן 

בברכה,

זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
להתפתחות מקצועית ואישית 
 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


25.04.2021