עלון קשב ADHD
רשימת הישרדות להורה:
כיצד להיערך לשנת לימודים מיטבית
עבור ילד עם הפרעת קשב?
דליה לוי
כאשר יש לך חמישה ילדים עם הפרעות קשב ולקויות למידה מסוגים שונים, את צריכה כישורים של מנכ"לית,זאת אם את רוצה שיפתחו ויסיימו את שנת הלימודים הכי טוב שאפשר.
הקפדתי לבצע את הרשימה הזאת כל שנה. לפעמים הצלחתי יותר, לפעמים פחות, אבל השתדלתי... הרשימה גרמה לי להיות הורה מוכן ומעורב, ושיפרה פלאים את התקשורת שלי עם הצוות החינוכי. כמובן שהיא מיועדת גם לאבות!
1♡ יזמו פגישה עם הצוות החינוכי
חשוב ליזום פגישה עם המחנכת והיועצת, ואם לא מסתדר, לערוך ישיבה בין-מקצועית עם כל המורים שילמדו את ה"תכשיט" השנה. הגיעו לפגישה מצוידים בתעודות, מבחנים, מחברת קשר, מכתבים שקיבלתם מהמורים השונים, דוגמאות למבחנים וכל תיעוד שיש לכם על תפקוד הילד בשנה שעברה. חשוב מאוד לדעת לומר למחנכים מה עובד עם ילדיכם ומה לא... נסו להכין רשימה כזו כדי לצייד את המורים בדרכי עבודה נכונות ובעיקר יעילות עם ילדיכם.
2♡ קיימו סיור מקדים עם הילד
קיימו עם הילד סיור בבית הספר לפני תחילת שנת הלימודים. זו עצה טובה בעיקר לקראת מעבר בית ספר, או מעבר מהיסודי לחטיבת הביניים, מחטיבת הביניים לחטיבה העליונה וכדומה.
יהיו ילדים אשר יזדקקו לביקור מקדים כל שנה כדי להפחית חרדה, כי חשוב להם לדעת איפה ממוקמת הכיתה, איפה השירותים, איפה אולם הספורט, איפה מגרש הכדורגל ואיפה מעבדות מדעים.
יהיו ילדים שיצטרכו עזרה בתרגול איך להגיע משיעור חינוך גופני למעבדת אנגלית בזמן על פי המערכת. קבלו זאת בהבנה ובשלווה – אפילו אם זה מתיש ואתם סבורים שהילדה שלכם מספיק גדולה להתמודד עם מעברים. אני יכולה לתת דוגמא מבני שכאשר היה בכיתה י"א לא הסכים להשתתף בשיעורי חינוך גופני בשעה הראשונה של הבוקר ובלבד שלא יגיע מריח מזיעה לשיעור הבא. היינו צריכים לארגן לו תיק עם מגבונים ודיאודורנט, חולצה להחלפה ואפילו להתארגן מבחינת זמנים כדי שיגיע בזמן. כל זה דרש שיתוף פעולה עם המורה לספורט והמחנכת.
3♡ עיזרו לילד לארגן את ציוד בית הספר
תמיד טענתי שהתיקים של ילדיי הם "בית קברות לדפים מעופפים". לילדים רבים עם הפרעת קשב יש קשיי התארגנות, וגם אינם יודעים לחפש חפצים ש"נעלמו" להם... יש שיטות רבות וטובות להתארגנות: קלסר לכל יום, קלסר למקצוע ספציפי או לאשכול מקצועות קרובים. האם להשתמש בכלל בקלסרים שדורשים יכולת תיוק מהתלמיד הספציפי, האם עדיף מחברות ספיראלה או מחברות "רגילות"?
עיזרו גם בהתארגנות בתוך הלוקר האישי, היכן מניחים ספרים, תנ"ך, אטלסים וכדומה. יש ילדים שזקוקים לעזרה בהתארגנות במחשב האישי או בטבלט, צרו יחד איתם ספריות למקצועות ולנושאים גם כאשר יש שיטת לימוד אינטר דיסציפלינארית.
4♡ צרו בבית "מרחב בית ספרי"
מומלץ למצוא בבית מקום בו תוכלו לארגן "מרחב בית ספרי" עבור התלמיד/ה שלכם באמצעות מדפים פתוחים, מגירות, סלסלות וכדומה, שם יימצאו כל הדברים הדרושים לבית הספר: אביזרי כתיבה, דפים, משימות, מחברות, כלים מיוחדים שיש להביא וכו. המהדרים יכינו לוח מחיק לרשום עליו משימות, מבחנים, מטלות. ניתן להשיג ארגוניות ולוחות גאנט כאלה בכל מיני חנויות ייעודיות. עד היום אני משתמשת בלוחות אלה.
5♡ קנו המון ציוד לימודי
קנו המון ציוד לימודי: עפרונות, מהדקים, מחוררים, דפים. ילדינו אלופים בלאבד כל יום עפרונות, עטים וטושים, או שהם נורא נדיבים כלפי חבריהם חסרי הציוד ושוכחים לבקש בחזרה.
במקרה של ילדיי, הם הצליחו לכלות כמויות אדירות של ציוד לימודי, אבל אני "הכינותי מראש", ובשניה האחרונה והכי לחוצה לפני שיצאו להסעה לבתי הספר הצלחתי למצוא עבורם ב"שלוף", עפרונות, מחקים, מחדדים בקטנה ואפילו מחברות "ספייר" או סט טושים נוסף, דפים לקלסר, מספריים וכל מה שצריך.
6♡ עיזרו לילד בתכנון פעילויות מחוץ לבית הספר
עיזרו לילד בתכנון פעילויות אלו: חוגים, שיעורים פרטיים, בילוי עם המשפחה וכדומה. הקפידו שיהיו עסוקים אבל היזהרו מלהעמיס יותר מידי.
מנסיוני, ילדים עם הפרעת קשב צריכים להיות עסוקים רוב הזמן, כדי לא לעשות שטויות. חשוב מאוד לערב אותם בחוגים שונים. ההמלצה שלי: שחיה ו/או מוסיקה. במקרה הילדים שלי עסקו בשחיה מקצועית, ושני הבנים למדו מערכת תופים – שני אמצעים מצויינים לילדים עם הפרעת קשב להוציא עודפי אנרגיה או לנתב אנרגיה זמינה לערוצים טובים ונורמטיביים. מה עוד שגם לשחיה וגם לעיסוק במוסיקה יש ערך טיפולי.
7♡ מיצאו חונך, מורה, או עזרה לצורך הכנת שיעורי בית ועבודות
אמא יש רק אחת! מורות טובות – כחול אשר על שפת הים. אל תיכנסו למלכודות של לחץ, צעקות ותחושות אכזבה מילדיכם. אני בעצמי מורה לחינוך מיוחד, ובכל זאת נמנעתי ככל האפשר מלהיות מורה לילדי, וכך נמנעו עימותים, ויכוחים, לחצים, צעקות ותחושות קשות.
8♡ עירכו עם הילד יומן שבועי ויומי
עירכו עם הילד יומן שבועי ויומי עם סדר יום קבוע עד כמה שאפשר. אין כמו שגרה ידועה מראש לילדים עם הפרעת קשב. גם כיום, כשיש לי כבר נכדות, כולם יושבים לארוחת ערב בשעה 19:00 בדיוק, בלי יוצא מן הכלל. כשיש לך חמישה ילדים שצריכים להתקלח באותה מקלחת – סדר הוא הפתרון הטוב ביותר!
9♡ הכינו מראש את המערכת הטיפולית
הכינו מראש את המערכת הטיפולית התומכת בילד: עדכון תרופות ואבחונים, התאמות בדרכי למידה והיבחנות, שעות שילוב וכל מה שיזדקקו לו.
החופש הגדול הוקדש לעדכון אבחונים ולנסיונות לעדכן את המינון התרופתי כדי להגיע להשפעה מיטבית. תמיד היתה לי בבית מגירת "ריטלינים" מסוגים שונים לימים קצרים, התמודדות עם ריבאונדים וכו'.
10♡ הכינו עם הילד רשימת מטרות לימודיות
הכינו עם הילד רשימת מטרות לימודיות באווירה טובה וברוח חיובית. התמקדו בנושאים שיש צורך לשפר ומה יוכל לעזור. היו ריאליים בקביעת המטרות. ניתן להיעזר בשאלות כגון: היכן עליך לשפר את ההישגים שלך? אם יש יותר ממקצוע אחד, במה נתמקד השנה?
עירכו סדר עדיפויות עם הילד ועיקבו ביחד אם הוא מבצע את הפעולות הנכונות כדי להשיג את מטרותיו.
אספר סיפור אישי: בתי הצעירה היתה זקוקה באופן נואש לעזרה באנגלית. אך כשהיתה בכיתה י', העדפנו שתשתתף בחוג כדורעף חמש פעמים בשבוע על חשבון שיעורי עזר באנגלית. העדפנו שתשתתף בחוג שהיא אוהבת ומקבלת בו משובים חיוביים רבים מאשר שתתמודד עם מקצוע שהיה כל כך קשה עבורה. בכיתות י"א, י"ב, קיבלה 2 שיעורי עזר באנגלית בשבוע וצלחה את הבגרות בציון 84 !
לסיכום:
להיות הורה לילד אחד עם הפרעת קשב דורש להיות הורה קצת אחר. להיות הורה לחמישה ילדים כאלה דורש הרבה מוטיבציה, ראש גדול במיוחד, השקעת זמן מרובה הרבה יותר מאשר לילד "נורמלי" ובעיקר, כמויות אדירות של אופטימיות קוסמית!
לי זה עזר, מקווה שגם לכם!
דליה לוי ,
הלוחשת למשפחה,
מאבחנת דידקטית, מורה בכירה לחינוך מיוחד
מאמנת משפחות, מבוגרים, נוער וילדים, מתאמת הורית.
www.dalialevi.co.il 0528105212
תודה על קריאת העלון הנוכחי.
אני מזמינה אותך לקרוא עוד עלונים בנושאי למידה והוראה כאן , ולחכות ביחד אתי לעלון הבא.
בברכה,
זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
לקהלי יעד מותאמים במיוחד
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
26.08.2019