עלון קשב ADHD


חיפוש עבודה וכתיבת קו"ח לבעלי הפרעת קשב

חיפוש עבודה וכתיבת קו"ח לבעלי הפרעת קשב

עלון קשב ADHD
שלום רב,
אני גאה להציג בפניך את מאמרן המעמיק של אורלי צדוק ומירית פרבמן ממכון 'אורלי צדוק' לתכנון ויעוץ קריירה לבעלי הפרעת קשב, עם פירוט הקשיים והצעת פתרונות שעובדים לבעלי הפרעת קשב המחפשים עבודה. 

חיפוש עבודה וכתיבת קו"ח
אתגרים וטיפים לבעלי הפרעת קשב

אורלי צדוק, מירית פרבמן

האם יקבלו אותי לעבודה?
תהליך חיפוש עבודה הוא תהליך מורכב מבחינה רגשית עבור רוב האנשים, משום שמדובר בתקופת מעבר. בספרות אפילו קיים מושג המבטא את תקופת המעבר בין עבודה לעבודה - WTWT - work to work transition .
מבחינה פסיכולוגית, התקופה בה האדם נמצא בין עבודות כוללת תחושות חוסר בטחון, חששות הנובעים מחוסר הוודאות, והתחבטות בשאלות כמו: 'האם אני מתאים למישרה?', "האם יקבלו אותי לעבודה?' וכדומה. תקופה זו קשה ומורכבת לכל האנשים ועל אחת כמה וכמה לאנשים בעלי הפרעת קשב, שמתמודדים עם קשיים נוספים בחיי היום יום. בהמשך נציג את האתגרים של אנשים עם הפרעת קשב בתהליך חיפוש עבודה ונציע פתרונות וטיפים מתאימים לראיון עבודה ולכתיבת קורות חיים.

 

האתגר: איך להתגבר על דימוי עצמי נמוך?
בעלי הפרעת קשב חווים פערים בהקשר לדימוי העצמי שלהם בשל הקושי לבטא יכולותיהם במסגרות שונות. רוב האנשים יודעים בד"כ במה טובים יותר ובמה טובים פחות, לעומתם, אנשים בעלי הפרעת קשב במקרים רבים מתקשים לומר במה טובים יותר ולכן פחות בטוחים ביכולת שלהם לבצע תפקידים שונים ולהצליח בעבודה. לדוגמא: אדם בעל הפרעת קשב יכול להיות עובד שמשקיע מאד בעבודה, יוצר קשרים בין אישיים טובים, בעל חשיבה יצירתית ומקורית, מאידך הוא יכול להתקשות להגיע בזמן, לא מספיק מאורגן, בעל שגיאות כתיב וכו'. הפערים הללו מייצרים דימוי עצמי נמוך בכל הקשור לקבלה למקומות עבודה.

הפתרון: להציג את היתרונות שלך בשילוב דוגמאות
חשוב לזכור שלכל האנשים יש יתרונות וחסרונות, דברים בהם טובים יותר וטובים פחות. שנית חשוב להתמקד ביתרונות ובחוזקות, ולפיכך בראיון עבודה חשוב להציג את החלקים הטובים בשילוב דוגמאות. במידה ונשאלים על דברים בהם אתה פחות טוב, חשוב להדגיש שאתה מודע לקושי, שולט בו ומסוגל למצוא לו פתרונות. לדוגמא: אני לא הכי מסודר ולכן מקפיד על שיטת תיוק מסודרת וטבלה לשליטה בנתונים.

 

האתגר: איך לשלוט בהרבה נתונים?
בעלי הפרעת קשב בד"כ חווים קשיי התארגנות וקושי לזכור שמות, מספרים, תפקידים וכך עשויים להתקשות במעקב אחר הביצוע שלהם בשלב חיפוש העבודה. כמו כן, כיום קיימים מגוון ערוצים לחיפוש עבודה בגלל התפתחות המדיה והשימוש הגובר ברשתות חברתיות, מה שמאלץ את מחפש העבודה לשלוט בנתונים רבים ולבצע מעקב על הפניות שלו, להכיר רשתות חברתיות ולהבין את הנורמות המקובלות בשימוש בכלים אלו. תהליך זה מורכב כשלעצמו ועל אחת כמה וכמה קשה עבור בעלי הפרעת קשב. לדוגמא: אתה עשוי להתקשות לזכור למי שלחת קורות חיים, כיצד לארגן מסמכים שנדרש ממך לצרף לקורות החיים וכדומה.

הפתרון: לנהל את חיפוש העבודה באופן מאורגן
לזכור שחיפוש עבודה הוא עבודה בפני עצמה שיש להשקיע בה. חשוב לנהל את תהליך חיפוש העבודה באופן מאורגן, להיעזר בטבלאות אקסל לריכוז הנתונים, לכתוב את הדברים החשובים במספר מקומות, להכין משימות יומיות ברורות לביצוע, לעבוד בשעות קבועות בחיפוש המישרות ולבקש עזרה מהסביבה במידת הצורך.

 

האתגר: איך להתמקד במידע שמתאים לי?
בעלי הפרעת קשב לעתים חווים קושי במיקוד וסינון המידע ולפיכך מתקשים לתפקד ביעילות מול מגוון האמצעים לחיפוש עבודה הקיימים היום, ומול היצע עשיר של סוגי מישרות ותפקידים. לדוגמא: פתאום אתה מוצא את עצמך עונה למודעה המציעה תפקיד שבכלל לא תכננת או שכל מישרה נראית לך מעניינת. דוגמא נוספת היא שענית למודעה ורק לאחר מכן הבחנת בכך שמקום העבודה רחוק מאד. למעשה עבודה מול כל כך הרבה פרטים ונתונים דורשת יכולת גבוהה למיקוד וסינון של מידע.

הפתרון: להגדיר מראש את מה שחשוב לך ומתאים לך
כדי להתגבר על הקושי במיקוד, ראשית עליך לדייק לעצמך, איזה סוג מישרה אתה מחפש, מה מתאים לך ומה חשוב לך בתפקיד ובסביבת העבודה ולפנות רק לתפקידים שעונים על הצרכים שלך ועל הקריטריונים שהגדרת. מומלץ לכתוב מודעת דרושים אידיאלית שתכלול את הצרכים בעבודה, אילו יכולות ומיומנויות אתה מעוניין לבטא בעבודה וגם אילו תפקידים לא כדאי שתבצע, מה השכר ותנאי העבודה הרצויים מבחינתך ועוד. חיפוש עבודה שמותאם לרצונות ולמאפיינים אישיים שלך יחסוך חוויות מיותרות של אכזבה ותסכול מתפקיד שאיננו מתאים.


האתגר: איך לעבור מבחני מיון סטנדרטיים?
מקומות עבודה רבים נוהגים לבצע מבחני מיון סטנדרטיים לבדיקת התאמה לתפקיד המוצע. מבחני המיון עשויים לכלול מבחנים קוגניטיביים, מבחני אישיות ועוד. לאנשים בעלי הפרעת קשב יש קושי להביא את עצמם לידי ביטוי במבחנים סטנדרטים כאלה.מבחני המיון דורשים מהמועמד להתאים את עצמו לסביבה ולבטא יכולות חשיבה וביצוע באופן ממוחשב, בדרך כלל. בנוסף, מבחני המיון מועברים לרוב בצורה קבוצתית, מה שמקשה על מועמד בעל הפרעת קשב בגלל סביבה עמוסת פרטים וגירויים, צורך בישיבה ממושכת ודרישה לריכוז ממושך.

הפתרון: לפנות לחברות קטנות ולהדגיש את הייחודיות שלך
בארגונים וחברות קטנים, תהליכי המיון פחות פורמליים, ולעתים כוללים רק ראיונות ללא מבחני מיון סטנדרטיים. במקומות עבודה מסוג זה, ההסתמכות היא על המלצות, הכרות ו"קליק אישי" עם המועמד. כאן תוכל לבטא את השונות והייחודיות שלך, להבדיל ממבחני מיון סטנדרטיים קבוצתיים בהם ביצועיך מושווים לנורמות באוכלוסייה הכללית. במסגרת ראיון עבודה בחברה קטנה, מומלץ להדגיש את הייחודיות שלך, היות שמאפיינים כמו יצירתיות, מקוריות ויוזמה מוערכים ונדרשים בה יותר.

 

האתגר: חוסר יציבות תעסוקתית בקורות החיים שלי
פעמים רבות בעלי הפרעת קשב מתקשים להתמיד במקומות עבודה, וכך הם מחליפים עבודה כל מספר חודשים בגלל מיצוי, שעמום, פיטורין ועוד. לפיכך קיימים מעברים רבים בין מישרות, מה שעשוי ליצור רושם שלילי לגבי פוטנציאל ההתמדה והיציבות של העובד. ובמקרים כאלה נשאלות השאלות, האם לכתוב הכל בקורות החיים? מה לכתוב על תקופה בה לא עבדתי בכלל? האם לכתוב שעבדתי בעבודה זמנית ולא במקצוע? וכדומה.

הפתרון: להציג את מגוון ההתנסויות שלך ולהפגין שליטה במעברים
ראשית, חשוב לכתוב את כל ההתנסויות התעסוקתיות, גם אם מדובר בעבודה התנדבותית. חשוב לזכור שכל עשייה מייצרת ניסיון משמעותי, גם אם לא התקבל עבורה שכר. אם קיימים מעברים רבים בין מישרות, ניתן לא לכתוב את אלה שהיו קצרות במיוחד. חשוב לתכנן כיצד להסביר את המעברים בין המשרות בראיון.

במידה שלא עבדת תקופה של חצי שנה ומעלה, מומלץ לעשות משהו בתקופה זו שישרת אותך בעתיד, כמו ללמוד מיומנות או כלי חדש במקצוע שלך, לקחת קורס אינטרנטי כדי להעמיק את הידע בתחום, או לבצע התנדבות. כך תהיה יותר הבנה של המראיין או המעסיק הפוטנציאלי כלפי תקופה זו. בנוסף חשוב להעביר מסר שאתה נמצא בשליטה, ובחרת לא לעבוד בתקופה המדוברת כי היה צורך להשקיע בילדים, לטפל בנושא אישי מסוים ועוד. אלו דברים שצריך לתכנן לומר בראיון, אך אין צורך לכתוב בקורות החיים.

בנוסף, מומלץ להיעזר בנטוורקינג בכניסה לארגונים, משום שהנטוורקינג עשוי לסייע לעבור את שלב סינון קורות החיים ולהגיע לראיון בעל פה, בו תוכל להסביר את המעברים הרבים.
 

האתגר: איך לכתוב קורות חיים בלי השכלה פורמלית?
הרבה פעמים, אנשים בעלי הפרעת קשב לא למדו באופן מסודר ולא מחזיקים בתואר אקדמי מתאים. הסיבות הן קושי שלהם להתמיד במסגרת לימודית ולהתאים לדרישותיה,קושי שלהם לבטא את היכולת בבחינות, ואכזבות במערכת החינוך שגרמו להם להימנע מהמשך לימודים.

הפתרון: לכתוב קודם כל את הניסיון התעסוקתי
בכתיבת קורות החיים, כדאי לכתוב קודם כל את הניסיון התעסוקתי ואחר כך את חלק ההשכלה. ניתן לציין בחלק ההשכלה כל הכשרה או קורס שבצעת, כל מיומנות שרכשת כולל קורס מקוון ,גם אם אין לך תעודת גמר של הקורס. רצוי ללכת לכנסים של מספר ימים ולהשתתף בהכשרות שאין בהן תנאי קבלה, ובכך 'לעבות' את החלק ההשכלתי בקורות החיים.

 

האתגר: איך לכתוב קורות חיים ממוקדים ומתומצתים?
בגלל בעיות התארגנות ובעייה להבחין בין עיקר לטפל, אנשים בעלי הפרעת קשב מתקשים להכין קורות חיים מתומצתים ובהתאמה לדרישות המעסיקים הפוטנציאליים. הם עלולים למצוא את עצמם מתארים באריכות את כל מה שעשו בכל תפקיד, כאשר פרטים רבים אינם חשובים למעסיקים אלה וניתן לוותר עליהם.

הפתרון: לכתוב הכל, ואחר כך ללטש בעזרת אדם אחר.
ראשית, מומלץ לכתוב לעצמך את כל ההתנסויות, את כל מה שעשית ואת מה שהתפקיד דרש ממך. שנית, לצמצמם, לתמצת ולקצר באופן אחיד, רצוי בעזרת אדם אחר.

לניראות של קורות החיים השפעה קריטית בתהליך הסינון אצל המעביד. כאשר קורות החיים כוללות שגיאות כתיב, למשל, זה עושה רושם לא טוב בשלב הראשוני וחבל. מאד חשוב לכתוב קורות חיים על פי הכללים המקובלים. קיימות דוגמאות רבות ברשת לכתיבת קורות חיים וכן וסרטונים מהם אפשר ללמוד ולשדרג את קורות החיים.

בגרסה הסופית, כדאי שקורות החיים ישתרעו על עמוד אחד, בלי פרטים מיותרים ובלי שפה מקצועית מדי. כדאי להתיחס לכל תפקיד, לציין במשפטים קצרים באיזה ארגון עבדת ומה בצעת במסגרת התפקיד. מומלץ להיעזר באדם נוסף לבדיקת שגיאות כתיב ולבדיקת אחידות המסמך והאסטתיות שלו, כדי  שיהיו הדגשות אחידות, פונט זה וכדומה.

בנוסף, מומלץ לצרף מכתב פתיחה שיכלול את החוזקות הבולטות שלך ובמה אתה עשוי לתרום לארגון. למשל: עובד רציני, בעל יכולת למידה גבוהה, נכונות להשקעה ועבודה מאומצת, סקרן, מסור ובעל חשיבה יצירתית.


לסיכום
חשוב לזכור, שכמו שאתה מעוניין במישרה או לחוץ להתקבל לעבודה מסוימת, כך גם הארגון צריך עובד. תהליך הקבלה לעבודה הוא תהליך בו שני הצדדים בוחנים את ההתאמה, וגם אתה צריך לבדוק האם המישרה והארגון מתאימים לך. כניסה לעבודה שאינה מתאימה לך רק תזיק לך, ולכן חשוב לבחון לעומק ולבחור עבודה שמתאימה ליכולות שלך, להעדפות, לצרכים ולערכים. בדומה לאופן שבו אנו בוחרים חברים, בני זוג, דירה, כך עלינו להתייחס לבחירת עבודה, להשקיע זמן ומאמץ, להעמיק ולבחון את הפרטים לפני שמקבלים החלטה. מקום עבודה שאינו מתאים יביא לתחושה פוגענית ולכן, במידה וקיים לחץ כלכלי, עדיף לקחת מישרה זמנית שמטרתה פרנסה בלבד ותאפשר המשך חיפוש עבודה במקצוע, מאשר להתפשר על תפקיד שכן נמצא במקצוע אך פחות מתאים לך מבחינה אישית. 

להרבה אנשים עם הפרעת קשב קשה להתפשר, ולכן הם זקוקים למקום עבודה שמאופיין בסובלנות וגמישות, מעריך יצירתיות ומאפשר דרגות חופש. מציאת מקום עבודה מתאים אינו משימה קלה ולכן אם אתם מתלבטים או מנסים לעשות את זה לבדכם ללא הצלחה, כדאי לשקול קבלת עזרה מקצועית כדי למקסם תוצאות. מניעת טעויות יכולה להיות משתלמת לעומת ההשקעה בתיקונן


אורלי צדוק, פסיכולוגית תעסוקתית בכירה, מנהלת מכון לתכנון ויעוץ קריירה המתמחה בהפרעות קשב 
כתבה ביחד עם אורית דהן את הספר 'מלקות לחרות' על הפרעת קשב וליקויי למידה במעגלי החיים. 
מירית פרבמן, פסיכולוגית תעסוקתית מתמחה
09-7438808 ,  http://orlyzadok.com/


תודה על קריאת העלון הנוכחי.
אם עדיין לא נרשמת לעלוני קשב למבוגרים, כדאי לך להירשם מכאן:
http://adhdindex2.ravpage.co.il/adhdadults.site2

אם נרשמת, כדאי לך לקרוא את עלוני הקשב הקודמים למבוגרים כאן:
http://adhdindex.co.il/cat-16
ועלונים נוספים בנושא תעסוקה כאן:
http://adhdindex.co.il/cat-15

 

 בברכה, 

זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
לקהלי יעד מותאמים במיוחד
adhdindex.co.il  

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


12.02.2018