עלון קשב ADHD


להיות הורה לילד עם ADHD או לקות למידה

להיות הורה לילד עם ADHD  או לקות למידה

 עלון קשב ADHD
שלום רב ,
העלון הנוכחי יוקדש להורות לילד עם הפרעות קשב ו/או לקות למידה.
נפתח אותו בתיאור מלא חן של פומיקי, אחד מאלפי הילדים המובלים לאבחון הפרעות קשב במרפאתו של ד"ר עדי אדר. נמשיך בתובנות ועצות להורים פרי נסיונה העשיר של דליה לוי. דליה היא אמא לחמישה ילדים עם הפרעות קשב וגם מורה ומאבחנת. לסיום, נקנח בשאלון להורים החושדים כי לילדם/ילדתם יש הפרעת קשב.

באחד הימים נכנס השדון לחדרי. ילד קטן קומה, כמעט זערורי. שיערו אמנם לא אדמוני אך עיניו צוחקות וכל מראהו מביע תזזית ותנועה. פומיקי נכנס לחדר עם הוריו, אנשים חביבים המוכרים לי מביקורים קודמים עם ילדים אחרים שלהם. פומיקי לא אכזב את המסורת המשפחתית.... תוך דקות ספורות, לאחר שהפשיר והתאושש מהחרדה הראשונית, הוא פצח במלל בלתי פוסק, קולני, מצחיק, מסלסל כשהוא מוציא אותי מהריכוז... הוריו אף הם הצטרפו לעליצות כשמבטיהם מביעים גאווה אך גם מבוכה ואי נוחות מהמהומה אשר בנם מחולל.

לאחר זמן קצר הוא עבר לתרגילי התעמלות על הקרקע כאשר הוא מרבה בגלגלונים ושאר תרגילים עוצרי נשימה (מהשתאות אך גם מתוך חשש לילד עצמו ולתכולת החדר.....). פומיקי רץ, קפץ, נעלם, דיבר, התגלגל, שר ומדי פעם אף שיתף פעולה איתי. החדר שלי התמלא אורה ושמחה, גילה וצהלה. רק הוריו משום מה לא נראו שמחים במיוחד.....

מדי פעם אני זוכה לביקור של פומיקי.... לעתים הוא ילדון בלונדי כחול עיניים, לעתים הוא ילד כהה עור שחור עיניים, אך לכל הפומיקים שמחת חיים מבעבעת, צחוק עם דמע, תנועתיות עד בלי די. ילדים עם קסם אישי רב, המעוררים מבלי משים חיוך בכל הפוגש אותם ואולי זהו תפקידם- לגרום לנו לחייך ולחוש עליזות. רק הוריהם מדי פעם מבליעים דמעה מהולה בגאווה על ילדם הזעיר, פומיקי.

לקריאת הסיפור המלא באתר הנוירולוג ד"ר עדי אדר הקליקו כאן:
http://www.machonadar.co.il/main/sipurim/sp4.html


להיות הורה לילד עם ADHD
או לקות למידה

דליה לוי

לגדל ילד היא משימה לחיים. המשימה נעשית מורכבת כאשר יש לך ילד בעל צרכים מיוחדים, ואפילו אם זה "רק" כשרון נגינה או הצטיינות בספורט. המשימה הופכת למתישה כאשר לילד יש קושי מסוים, ואז עולות שאלות קשות ותהיות באשר לעתידו של הילד.

כהורה לחמישה ילדים חכמים, יפים, מוכשרים ומקסימים עם הפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה, עברתי משברים קשים ומילאתי נהרות ואגמים של דמעות. עם זאת, הייתי נחושה בהחלטתי להיות ההורה הכי טוב שאני יכולה לילדי. ההחלטה הובילה אותי לדרך חתחתים לא פשוטה, אבל דרך מאתגרת ומעצימה עבורי כאדם, כהורה, כמורה וכאשת מקצוע בתחום הפרעות קשב ולקויות למידה.

לדעתי, תפקידנו כהורים הוא לגדל ילדים שיהיו מסוגלים להתמודד בבגרותם עם כל מה שהחיים מזמנים להם, לטוב ולרע. מטרתנו להעניק לילדינו כלים ומיומנויות לבצע ולפעול, דימוי וערך עצמי גבוה כדי להתמודד רגשית ונפשית עם אתגרים, וידע של מה שמכשיל אותם, מה שמועיל להם, מה שמעכב אותם ומה שמקדם אותם. תקופת הילדות וההתבגרות היא בעצם מתנה בשבילנו, ההורים, המאפשרת לנו לבנות בילדנו תחושת מסוגלות פנימית.

מניסיוני כאם וכאשת מקצוע, למדתי שישנם כללים היפים לכל הורה ויפים שבעתיים להורה המתמודד  עם גידולו של ילד עם ADHDו/או לקויות למידה:

  • הורה שטוב לו: הורה טוב הוא הורה שטוב לו... ולכן, מצאו זמן לעצמכם, עסקו בתחביב, צאו לחופשים ועשו כל מה שצריך כדי שיהיה לכם כוח לטפל בילדיכם.
  • סביבה תומכת: דאגו לסביבה תומכת היודעת ומבינה מה קורה לילד שלכם ומסוגלת להתמודד איתו מתוך הבנה. לדוגמה: משפחה, חברים קרובים, שכנים וכדומה.
  • מידע מוסמך:  השיגו מידע ממקורות מוסמכים לגבי הנושאים המטרידים אתכם כהורים:  ספרים, מחקרים אמפיריים ואנשי מקצוע מומחים בתחום. מומלץ לגלוש לפורומים ואתרי מומחים על מנת להתעדכן וללמוד מניסיונם של אחרים.
  • ייעוץ מקצועי נגיש:   דאגו לרופאים, מורים ויועצים נגישים, איתם תוכלו להתייעץ ולחשוב במשותף בשעת הצורך.
  • סידור הבית:  סדרו את הבית באופן מתאים לילדים: שימו חפצים במקומות קבועים, הדביקו מדבקות צבעוניות על מדפים או קופסאות שיהיה קל להתמצא. חשוב במיוחד לארגן את חדר הילדים באופן "ידידותי" לילד, למשל -  באמצעות צבעים. סדר חיצוני יביא לסדר פנימי.
  • תזכורות ותיזמונים:  דאגו לשעון גדול בכל חדר, ערכו עם הילדים רשימות, השתמשו בלוח שעם או בדלת המקרר לצורך תזכורות.
  • סדר יום קבוע:  דאגו לסדר יום קבוע עם שעות קבועות לארוחות והקפידו על שיגרה - זה "שומר" על הילדים. דאגו להטרמה -להודיע לילד מראש על כל שינוי וחריגה מהשגרה, הסבירו מה ההתנהגות המצופה ממנו, מה הכללים, מתי חוזרים וכדומה.
  • היו זמינים לילדיכם:   היו זמינים להם בכל שעה, אתם המתווכים שלהם לעולם, אם אתם עסוקים, דאגו ל"ממלא מקום". מכשיר סלולרי מסייע בכך.
  • הוראות ספציפיות:   תנו הוראות ספציפיות ככל האפשר. אל תגידו: "סדר את החדר" אימרו: "אסוף את כל הבגדים" או "עכשיו תרים את כל הצעצועים".
  • כללים קצרים ופשוטים:   קבעו כללים וחוקים קצרים ומובנים, חזרו עליהם שוב ושוב בכל פעם.
  • חיזרו שוב ושוב ושוב :..וליתר ביטחון - שוב חיזרו על מה שאמרתם!
  • עיצוב התנהגות:השתמשו בעיצוב התנהגות וכלכלת אסימונים כדי להשריש התנהגויות רצויות ולשרש התנהגויות פסולות.
  • מעקב תרופתי:   אם הילד מטופל בתרופות - דאגו למעקב רפואי ולהתאמת המינון בתחנות ההתפתחות השונות.

אל תשכחו - אתם הסנגור של הילד שלכם, אתם המגן שלו, היו שם תמיד עבורו - לא משנה מה קורה - המשיכו להאמין בו ושימרו על אופטימיות ותקווה שהעתיד יהיה טוב יותר! 
בהצלחה!

דליה לוי היא מומחית להפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה, מאבחנת דידקטית, מורה לחינוך מיוחד ומרצה אקדמית בנושא לקויות למידה.
הדוא"ל של דליה לוי :  dalia@dvir.org.il

לסיוםבואו להתנסות בשאלון שחיבר ד"ר אדר להורים של ילדים גילאי 6-18. כך תוכלו לסקור את התנהגותם בתחומים המאפיינים הפרעות קשב ADHD: אלימות, הכנת שעורים, התמדה, התפרצויות זעם, חולמנות, חוסר מנוחה, התחמקות מאחריות, חוסר סבלנות, אי ציות לכללים, איבוד חפצים, מוסחות, , התגרות, הצקה, וכחנות, הסתכנות, סקרנות, פיזור דעת, תנועתיות יתר, קושי בדחיית סיפוקים, קושי בהתארגנות, פטפטנות ועוד.

למילוי השאלון וקבלת תשובה מיידית באתר הקליקו כאן:
http://www.machonadar.co.il/main/acmi/banimall.html

תודה שהיית עמי עד כאן, ביחד עם כל מנויי העלון.
העלון הבא ידון בהטבות מס בגין לקויות למידה, ואני מזמינה אותך לצפות לו ביחד עמי.  

בברכה, 

זיוה דינה - קשב ADHD
יעוץ להפרעת קשב
דיוורי חינוך, אימון וטיפול 
לקהלי יעד גדולים במיוחד

adhdindex.co.il

 

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


04.02.2016