מאמר


לקרוא את האדם מולך כספר הפתוח

רשת המומחים ADHD 
שלום רב, ,
גל החום הממיס עודנו כאן, וזה הזמן להתרענן עם מאמרו המסקרן של ליאור ברקן על שפת גוף.  בסגנון קליל ושוטף הוא פותח דלת שתאוורר ותשדרג את ההקשבה, השיחה, היעוץ והטיפול המתנהל בינך לבין האדם שמולך.

ניווט בעזרת המפה של שפת גוף/ ליאור ברקן
מה חשוב לדעת כדי לקרוא את האדם שמולכם כספר הפתוח? 
מחקר ידוע של בירדוויסל חשף כי רק 7% ממשמעות התקשורת שלנו טמונים באמת במילים אותן אנו אומרים, וכל השאר מתפצל בין השימוש בשפת גוף לשימוש בקול שלנו. המחקר השפיע על אנשים רבים המשתמשים בתקשורת של מפגש פנים אל פנים, אשר החליטו לשדרג את היכולת לקרוא את שפת הגוף של האנשים שמולם, וגם לשפר את שפת הגוף של עצמם.

 כיצד לא קוראים שפת גוף?
בין אם קראתם על שפת גוף ספר כלשהו ואפילו אם ראיתם קטע בסרט או סידרה שמסבירים קצת על הנושא, כמו הסידרה 'שקר לי', יכולתם להיווכח כי שפת גוף מציגה סמלים למה שעובר לאדם בראש בזמן שהוא עושה משהו.

 לדוגמא, שפת גוף בראיון עבודה: 
שפת הגוף של המראיין שנשען קלות על כסאו כשידיו שלובות תאובחן על פי מומחה לא מיומן כשפת גוף סגורה, שבה הוא מציב את ידיו השלובות כדי ליצור חוצץ בינו לבין המרואיין. אותו מומחה לא מיומן גם יגיד לכם כי המרואיין, שנראה טיפה רועד, מגרד בידו ומעביר את היד על עורפו, הוא בוודאי לחוץ, מתוח ומנסה להתחמק מלספר את האמת. בשני המקרים, יכול להיות שהוא צודק ובאותה המידה, יכול להיות שהוא טועה.
אם אותו מומחה לא מיומן היה צריך להחליט מי יתקבל לעבודה ומי לא, ייתכן שהארגון היה מפסיד מועמד נהדר רק בגלל פרשנות מוטעית של שפת גוף בראיון העבודה. ייתכן שהמזגן במשרד היה קר מדי, וכתוצאה, המנהל הרגיש לקור נשען על המשענת כדי לחמם בה את גבו ושילב את ידיו כדי לחמם את חזהו. לעומתו, המועמד רעד מקור וצווארו, שהחל להיתפס בגלל הקור הנושב עליו מלמעלה, דרש עיסוי קל.
בסופו של יום, אנשים מגיבים ברמת שפת גוף בדיוק כמו שהם מגיבים תמיד ובשתי דרכים: הראשונה - כמו שהם התרגלו, השנייה - בהתאם למצבים שקורים סביבם.

שפת גוף כמפה של הרגלים
אם תעצרו ותחשבו על הדרך שבה אתם מתנהלים מהשנייה שבה אתם קמים ועד השנייה שבה אתם הולכים לישון, תגלו עובדה שייתכן שכבר גיליתם קודם - אתם עושים את אותו הדבר בדיוק כל יום. ויש לכך סיבה. הסיבה היא, שהמוח שלנו אוהב מאוד סדר. הוא שם דברים בקופסאות קטנות, מחבר בין כל מני יכולות שלנו ועושה הכל בכדי לא להתאמץ. ומה זה קשור לשפת גוף?

שפת הגוף שלנו היא, למעשה, תוצר של התנהגות חוזרת, שאותה פיתחנו בעצמנו או ספגנו בעיקר באופן לא מודע. אם תשאלו אותי - זה פחות משנה מאיפה היא הגיעה, ויותר משנה שעשינו אותה שוב ושוב ואפילו עוד כמה אלפי אם לא מיליוני פעמים. ברגע שאנחנו מודעים לעובדה הזאת, אנחנו יכולים להתחיל ללמוד את האדם שמולנו באמת, ללמוד איך להגיב נכון יותר ואפילו לשפר את שפת הגוף מולו.

מרבית הספרים שעוסקים בשפת גוף מלאים הכללות שלא בהכרח רלבנטיות לאדם היושב מולנו. בגני הילדים בישראל, למשל, מחנכים לשבת ישיבה מזרחית בידיים שלובות בזמן שאנחנו מקשיבים בריכוז לסיפור. אם מגיל קטן מלמדים אותנו להקשיב ב'שפת גוף סגורה' זו, איך ייתכן שמצפים מאיתנו להניח כי אדם היושב בשפת גוף סגורה אינו מקשיב לנו?
רוב תורות שפת הגוף הישנות נגזרו ממחקרים שבוצעו בארה"ב בתחילת עד אמצע המאה הקודמת, אשר בדקו התנהגות חוזרת ונשנית של האמריקאי הטיפוסי. מחקרים אלה הינם רלבנטיים רק חלקית כיום, לאור ההבדלים בנורמות ההתנהגות של תרבויות שונות וגם בהנחה שכיום יש משקל לתפיסה הייחודית של כל אדם מעבר להשתייכותו התרבותית. 
אני מזמין אותך לשים לב, במהלך כל השיחות הבאות שלך עם אנשים, לתנועות חוזרות ונשנות בשפת  הגוף של האדם שמולך. תחרוט אותן בזיכרונך, כי זהו מידע מהותי שבו תוכל להשתמש.

 איך אפשר להשתמש בשפת הגוף של מי שמולי?
האדם שמולנו מסגיר בכל רגע נתון את הסודות שלו. כל תחושה או סוג מחשבה שעוברים בראשו או בגופו גוררים התנהגות קבועה ותבניתית. אם נלמד אותה, נוכל לגלות מה הוא חש וחושב ומתי. מעבר לזיהוי ההתנהגות החוזרת, נוכל להשתמש באותן מחוות בכדי לגרום לו להבין את דברינו באופן נכון.
לסיום, נחזור לדוגמת שפת הגוף בראיון העבודה: אם המרואיין מציג בשפת הגוף שלו מחווה מסוימת בכל פעם שהוא מבהיר נקודה חשובה, אנחנו, כמראיינים, נוכל להשתמש באותה מחווה בדיוק כאשר נציג לו נקודות חשובות, ובכך להבהיר לתת המודע שלו כי זוהי נקודה שחשוב לשים לב אליה.

ליאור ברקן, יועץ עסקי ומרצה בתחום התקשורת הבינאישית, חברת OperatioNLP
למאמר המלא: http://www.operationlp.com/nlp/body-language/

 
בברכה,

זיוה דינה - מנכל קשב ADHD
כל התשובות על טיפולים בהפרעות קשב וריכוז 
לצעירים, הורים, מאמנים, מורים ומטפלים 

www.adhdindex.co.il


 

 




23.07.2011