עלון קשב ADHD
כשהמחשבות משחקות תופסת -
עולמם של ילדים עם הפרעת קשב
לילך פוקס
"הרגשתי שיש לי בבטן הר געש שעומד להתפרץ, כל כך כעסתי. איך אמא לא רואה שהמחשבות בורחות לי?! הרגשתי שכל המחשבות הסתבכו לי בראש כמו כדור צמר והחביאו את אותו החוט, וביחד אתו גם את המחשבה שברחה."
(מתוך הספר: "המחשבות של יואב משחקות תופסת"/ לילך פוקס)
מהי הפרעת קשב ADHD?
הפרעת קשב היא מצב נוירולוגי-התפתחותי המשפיע על יכולת ויסות הקשב וההתנהגות. לצד מאפיינים מוחצנים שהם פעלתנות יתר ואימפולסיביות, קיים איפיון מופנם של הפרעה בקשב.
איך נוצרת הפרעת הקשב? במוח שלנו יש דופמין, שהוא חומר כימי שעוזר לתאים לתקשר אחד עם השני. כשרמת הדופמין נמוכה מהנורמה, כמו אצל ילדים ומבוגרים עם הפרעת קשב, הם מתקשים להתרכז במשימות, ומוסחים בקלות מכל רעש או מחשבה שקופצת להם לראש.
איך נראות המחשבות של ילדים עם הפרעת קשב?
ילדים עם הפרעת קשב חווים את העולם בצורה ייחודית ושונה. המוח שלהם הוא כמו רכבת הרים – מלא בתנועה, רעיונות ותחושות. מחשבותיהם מתאפיינות בזרימה בלתי פוסקת ובמעברים מהירים בין נושאים. לדוגמה: הם עשויים להתחיל לחשוב על שיעורי הבית, לקפוץ למחשבה על משחק אהוב ומשם להיסחף בראשם לסיפור דמיוני – הכול תוך דקות ספורות.
בנוסף לכך שמוחם מוצף רעיונות ומחשבות, הם מתקשים לסנן מידע לא רלוונטי מסביבתם, כך, כל צליל או תנועה יכולים להסיט את תשומת ליבם ולגרום לשרשרת מחשבות חדשה, דבר שמקשה עליהם להתמקד ברעיון אחד לאורך זמן.
איך נזהה קשיי קשב בהתנהגות הילדים?
• אימפולסיביות: הם עלולים לפעול לפני שהם חושבים – להגיב במהירות או להתפרץ לשיחה.
• קשיי התארגנות: משימות פשוטות יומיומיות כמו ארגון תיק לבית הספר או ביצוע מטלה אחת בכל פעם עשויות להיראות להם מורכבות במיוחד.
• תחושת תסכול: כשהם לא מצליחים להביע את עצמם או כשהסביבה לא מבינה אותם, הם חווים תסכול.
לעיתים קרובות הם מתויגים כ"עצלנים" ,"לא מתאמצים", "עושים דווקא". אבל מאחורי ההתנהגויות הללו מסתתרים ילדים שמרגישים שלא מבינים אותם – אפילו ההורים שלהם. לכן הם מראים תסכול, כעס, התפרצויות ורגשות אשם.
• ועוד...
מה הילדים שלנו מרגישים?
הכי קשה לשמוע את הילדים שלנו אומרים דברים כמו: "אני טיפש", "אני דפוק", "גם אתם לא אוהבים אותי", "אין לי חברים".
הם מרגישים שלא מבינים אותם, אפילו ההורים שלהם, ויותר מכך, הילדים עצמם לא מבינים למה הם מתקשים יותר מאחרים, למה מעירים להם כל הזמן בבית, במסגרות החינוכיות ובחברה. הם חווים חוסר סובלנות מצד כולם.
כל התחושות האלו נאגרות אצלם ומייצרות מעגל שחוזר על עצמו של תסכול, התפרצויות ולבסוף אשמה, מכיוון שהסביבה מגיבה להם שוב ושוב ב- "למה אתה לא מקשיב/ לא מתאמץ מספיק/ מתעצל/ עושה דווקא"?
מה עושים? קודם כל מבינים אותם
רוצים לעזור להם? ברור שכן! אז קודם כל תקשיבו להם, תבינו את התסכול, תבינו את ההתמודדות, תנו להם את המקום לבטא את הרגשות שלהם בלי לשפוט. הם צריכים לדעת שאתם תמיד שם בשבילם בלי תנאים, שאתם המקום הבטוח שלהם.
עכשיו נוכל להתחיל בתהליך תמיכה, טיפול, וכל מה שנדרש בין אם במסגרת החינוכית ובין אם בבית.
אבחון מוקדם - המפתח לשינוי
האבחון הוא קריטי – הוא נותן הכרה בקושי. הוא נותן שם לקושי ואת ההבנה הכל כך חשובה שהם לא טיפשים ולא עצלנים. ההבנה מביאה הכרה והקלה, וחשוב מזה, היא נותנת לילדים הזדמנות לחולל שינוי משמעותי, הזדמנות לממש את הפוטנציאל הטמון בהם, ולהפסיק לשמוע בשיחות הורים ש"יש לך כל כך הרבה פוטנציאל, חבל..."
טיפול נכון, בין אם התנהגותי, תרופתי או רגשי או כולם ביחד, יכול לעזור לילד להבין את עצמו טוב יותר, לתת לו כלים להתמודד עם האתגרים ולממש את עצמו. בלי טיפול כלשהו הקשיים עלולים להצטבר ולהשפיע על כל תחומי החיים, אבל עם תמיכה נכונה, השמיים הם הגבול.
כאמא לילדה עם הפרעת קשב, וכמי שהתמודדה בעצמה עם הפרעת קשב, אני יודעת כמה חשוב לראות את הילדים שלנו באמת – להבין אותם מעבר לאתגרים ולתוויות. אני זוכרת את תחושת התסכול שלי כילדה, כשלא הבינו אותי ואת המבט המאוכזב של הוריי בשיחות הורים בבית הספר. היום אני מבינה כמה כוח יש בהכרה ובתמיכה נכונה.
היום יש מודעות גדולה והמידע מונגש. אני מאוד שמחה שבמספר מהלכים פשוטים ניתן לעשות שינוי ענק ומשנה חיים.
לסדר את המחשבות
הבת שלי מתמודדת עם הפרעת קשב בלי היפראקטיביות. בבית זה מתבטא בכך שהיא נוטה לשכוח חפצים, לעבור ממשימה למשימה בלי לסיים את הקודמת, בדחיינות ומקשיים חברתיים. המצב יצר לא מעט תסכולים, גם אצלה וגם אצלנו, כי היא הרגישה מתוסכלת, לא מובנת ולא הצליחה לאסוף את עצמה או להביע את עצמה כמו שהייתה רוצה.
כדי לעזור לה, הלכנו ראשית לאבחון. תוצאות האבחון נתנו שם לבעיה והכרה לבת שלי. אנחנו ההורים למדנו להקל עליה בכמה צעדים פשוטים. לימדנו אותה טכניקות ושיטות, כך שעם הזמן והתרגול הקבוע, היא יישמה אותן בעצמה בכל תחומי החיים: לימודי, אישי, חברתי ואפילו איתנו ההורים.
בנוסף, קניתי לה מחברת יפה וסיכמנו ביחד שהיא תתחיל לכתוב במחברת את המחשבות שלה, את הרגשות שלה, או אפילו לסדר משפטים שלא מסתדרים לה בראש. סיכמנו שאם יש לה בעיות חברתיות או שהיא מתקשה להתבטא מול אנשים, היא תכתוב קודם את מה שהיא רוצה להגיד, תסדר את המילים, ואז תלך לדבר.
יום אחד היא רבה עם חברה טובה ולא ידעה איך לגשת אליה ומה להגיד לה. במקום לוותר או להימנע, היא לקחה את המחברת שלה, כתבה וסידרה את המחשבות שלה. אחרי שסיימה לכתוב, היא קראה את הדברים בקול לעצמה והרגישה מוכנה. היא הרימה טלפון לחברה שלה, דיברה ברצף ובבהירות, והצליחה לפתור את הבעיה ביניהן. זה היה רגע קטן אבל משמעותי – היא הבינה שיש לה כלים להתמודד עם הקשיים שלה.
כתיבה הפכה לכלי חשוב עבור הבת שלי – כלי שעוזר לה לעצור רגע בתוך הכאוס של המחשבות, לעשות סדר ולהתכונן לרגעים מאתגרים. זה פתרון פשוט שיכול לעשות שינוי גדול שכל אחד יכול לנסות ולראות אם מתחבר לזה – לפעמים פעולה קטנה, כמו כתיבה ,יכולה לשנות משמעותית את ההתמודדות עם הפרעת קשב וריכוז.
ADD - המאבק השקט של בנות הקשב
מכיוון שהנושא קרוב אלי, חשוב לי להתייחס ל"הפרעת קשב שקטה" אצל בנות.
ADD נפוץ מאוד בקרב בנות, זו אותה הבעיה אבל מופרדת ממרכיב ההיפראקטיביות. בנות עם הפרעת קשב שקטה נראות חולמניות לעתים קרובות. הן "מרחפות" בשיעורים, מתקשות לעקוב אחרי החומר הנלמד ומגיעות הביתה מותשות, בלי יכולת להתמודד עם שיעורי הבית. לעיתים קרובות הן נתקלות בביקורת מצד ההורים והמורים: "למה את לא מתאמצת?", "את עצלנית". ביקורת זו פוגעת בביטחון העצמי שלהן ויוצרת תחושת כישלון מתמשכת.
הן אינן מפריעות בכיתה, ולכן אינן מאובחנות בגילאים הצעירים. כתוצאה, הן "נופלות בין הכיסאות" ונשארות לא מטופלות ובעיקר מתוסכלות במשך שנים. בנות אלו מתקשות להבין מדוע אינן מצליחות כמו חבריהן לכיתה, מה שמוביל לקשיים חברתיים ואף להחרמות. הן מרגישות שהן "לא שוות" – תחושה שעלולה ללוות אותן לאורך חייהן אם לא יינתן מענה מתאים בהקדם.
עצות פשוטות להתמודדות יומיומית
♦ חיזוקים חיוביים על הצלחות וגם על מאמצים והשתדלות!!
♦ אם אין לכם משהו חיובי להגיד, אז אל תגידו!
♦ כלים ארגוניים - רשימת מטלות, לוח תכנון חודשי, פירוק משימה מורכבת למשימות קטנות. למשל - קודם תצחצח שיניים, אחר כך תגרוב גרביים ואחר כך תסתרק.
♦ שימוש בתזכורות חזותיות - יומן או מחברת. תזכורות חזותיות עוזרות לסידור המחשבות, לזכירה ולתיעדוף משימות.
♦ תזונה נכונה - מזונות עשירים באומגה 3 כמו דגים שומניים ואגוזים, ויטמינים בי, די, ומינרלים ברזל ואבץ, יכולים לשפר את הקשב. מומלץ להמעיט במממתקים, שוקולד וקפה, שממריצים את המוח יותר מדי.
♦ הדרכה להורים - אל תוותרו עליה!
♦ וכמובן, אבחון, שייתן את המפתח לתמיכה נכונה.
שני דגשים שלי כאמא: מסכים ואהבה.
♦ תפחיתו מסכים - אי אפשר להימנע מהם, אבל תפחיתו. המסכים תופסים את המקום של תקשורת חברתית מילולית.
♦ תרבו באהבה - תחבקו הרבה, תאהבו, תחזקו, תהיו מקור הביטחון של הילדים שלכם.
סיכום עם מילות עידוד
המחשבות של ילדים עם הפרעת קשב הן עולם מורכב ומרתק, שמלא באתגרים אך גם בהזדמנויות. הבנת הדרך שבה הם חושבים וחווים את העולם יכולה לאפשר לנו לתמוך בהם בצורה טובה יותר ולעזור להם לממש את הפוטנציאל האדיר שטמון בהם. בסופו של דבר, מדובר בילדים מלאי חיים, יצירתיים ואנרגטיים – וכל מה שהם צריכים זה שמישהו יראה אותם באמת.
"כל הכבוד יואב! איזה אלוף אתה שהתארגנת כל כך יפה הבוקר," אמרה אמא.
הייתי כל כך מופתע – גם מעצמי וגם מאמא.
הרגשתי חם בבטן, אבל הפעם זה לא היה הר געש – זה היה חום של שמחה."
(מתוך הספר: "המחשבות של יואב משחקות תופסת"/ לילך פוקס)
לילך פוקס
בת זוג ואמא ל-3 מופלאים, אמא לילדה עם הפרעת קשב,
מחברת הספר "המחשבות של יואב משחקות תופסת"- ספר ילדים על האתגרים היומיומיים של ילדי הקשב
הספר: https://shirtil.co.il/listing/lilac-fox-yoavs-thoughts-play-catch-up/
דף פייסבוק: https://www.facebook.com/share/1YRwXeWMUJ/
תודה על קריאת העלון.
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על:
הדרכת הורים מיוחדת להפרעת קשב
בברכה,
זיוה דינה - קשבים
יעוץ להעצמת תפקודי קשב ADHD
Attention Functions
Empowerment
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
19.01.2025