עלון קשב ADHD
שבירת הסטיגמה - הנעת הצלחה
של עובדים עם ADHD
בעולמות ההייטק
שלומית אבני
אירגון ADHDoTECH
בדפדפן שלהם 20 טאבים פתוחים,
הם מדלגים ממשימה למשימה,
ממקבלים כמה פרוייקטים בו זמנית,
אבל מתניעים רק בשעה האחרונה...
בעולם העבודה המהיר של ימינו, עובדים עם הפרעת קשב מתמודדים עם אתגרים ייחודיים שאינם מובנים דיים. בעבר זוהתה ההפרעה בעיקר עם ילדים, אך כיום ידוע כי היא מתקיימת גם אצל מיליוני מבוגרים ברחבי העולם, ומשפיעה על יכולתם להצליח במקומות העבודה.
המודעות להשפעת הפרעת הקשב בעולם העבודה הולכת וגדלה. מדובר לא רק ב"בעיה" שצריך למצוא לה פתרון, אלא גם באתגר שמנהלים יכולים להפוך ליתרון עצום, אם ישכילו "לראות" את העובד ואת הפוטנציאל שלו.
מחקר מעמיק של ג'וזפין לורן האריס ומחקרים נוספים מבהירים את הדרכים בהן הפרעת הקשב באה לידי ביטוי בהקשרים מקצועיים, ואת האסטרטגיות שמבוגרים משתמשים בהן כדי להתמודד עימה.
אתגרי עולם העבודה לאנשים עם ADHD
עובדים עם הפרעת קשב נתקלים באתגרים שעלולים להוביל לאי הבנות, סטיגמות ומגבלות המשפיעות על קידום הקריירה. אתגרים אלה נובעים בעיקר מתסמיני חוסר קשב, אימפולסיביות והיפראקטיביות. בעבודת המחקר של האריס, תיארו עובדים עם הפרעת קשב כיצד התמודדות עם ריבוי משימות, קושי להתמקד, והצורך בתזכורות רבות, גורמים לעמיתיהם ומנהליהם לתפיסה שלילית אודותיהם, למרות שמדובר בכלים קריטיים להצלחת אותם עובדים (Harris, 2023).
ממחקר שערכנו בארגון בספטמבר 2023, עולה כי מנהלים רבים בהייטק, תחום המאופיין בדרישות גבוהות ובחדשנות בלתי פוסקת, מתמודדים עם הקשיים שמביאים עובדים עם הפרעת קשב, אך גם מזהים את הערך שעובדים אלה מביאים איתם.
ענקיות טכנולוגיה כמו מיקרוסופט וחברת ס.א.פ כבר החלו להכיר בייחודיות וביכולות הנוירו-דייברסיות: מושג בינלאומי שנטבע עבור מגוונות נוירולוגית. למרות זאת, רבים מהמנהלים במחקר שלנו הודו שהם עדיין מחפשים כלים מעשיים לניהול עובדים אלו. הם אפילו הביעו עניין בהשתתפות בסדנאות שיכולות לשדרג את ההבנה ואת הכלים הניהוליים שלהם לעבודה יעילה ושוטפת עם עובדים אלו.
הכשרונות שמובילים להצלחה בעולם ההייטק
אילו תכונות מיוחדות של עובדים עם הפרעת קשב מהוות יתרון מקצועי בעולם היזמות וההייטק?
הפרעת קשב והיפראקטיביות, שפעם נתפסה כ"מטרד" בעבודה, מתבררת כיום כתכונה חיובית וחיונית ואף עשויה להוביל להצלחה רבה, בעיקר בתחומים הדורשים יצירתיות, גמישות ויכולת להגיב במהירות לשינויים. אלו הן תכונות המלוות את אנשי הקשב.
מחקרים מצביעים על כך שמעל 30% מהיזמים הם בעלי "ליקויים" כמו הפרעת קשב או דיסלקציה, ואצל בוגרי אוניברסיטה עם הפרעת קשב ישנה סבירות כפולה להקים עסק משלהם (Qbtech, 2023) .
מאפיינים כמו היפראקטיביות, אימפולסיביות, והיפר-פוקוס, שאנו רגילים להחשיב כשליליים, עוברים תפנית בעלילה ומתגלים כערכים משמעותיים בתהליך קבלת החלטות יצירתיות, תפקוד גבוה בחוסר ודאות, הובלה ומנהיגות בעולם היזמות הדורש פתרונות מקוריים.
בהייטק ובמקומות עבודה המאופיינים בריבוי מידע, ריבוי משימות, עבודה בקצב מהיר וחשיבה יצירתית, עובדים עם הפרעת קשב מביאים לעיתים קרובות ערך מוסף שאין בהכרח לעובדים "רגילים". לדוגמה, תכונת האימפולסיביות, שיכולה להיתפס כחוסר תשומת לב לפרטים, מתורגמת לעיתים לקבלת החלטות אינטואיטיבית ומהירה או לפריצת דרך בפתרון בעיות, כאשר היא מנותבת נכון.
באופן דומה, היפר-פוקוס, מיקוד-יתר לזמן ממושך במשימה אחת, עשוי להוות גורם מכריע בהשלמת פרויקטים דחופים ומורכבים הדורשים תשומת לב לפרטים. מנהלים שחוו את הצדדים הללו אצל עובדים עם הפרעת קשב, העידו על יתרונותיהם המובהקים בפרוייקטים המצריכים פתרונות מהירים, יצירתיים ונועזים (ADHDOTech, 2024).
אתגרים בניהול עובדים עם ADHD
במחקר שביצע הארגון שלנו לאחרונה, מנהלים ציינו שלוש התנהגויות מאתגרות עיקריות של עובדים עם הפרעת קשב:
א. הבחנה בין עיקר לטפל,
ב. חוסר תשומת לב לפרטים,
ג. קשיי הגדרת תחומי אחריות ומשימות במסגרת התפקיד.
כמחצית מהמנהלים העידו כי הם מבינים את החסרונות, אך רק מיעוטם ידעו לזהות את היתרונות בהפרעה. עם זאת, מרבית המנהלים שהשתתפו בסדנאות שלנו, הביעו עניין בהכשרה נוספת ובסדנאות שיעניקו להם כלים מעשיים להתמודדות יומיומית עם אתגרי העבודה של עובדיהם עם הפרעת הקשב. למרבה הצער, רבים מהם חשבו שבארגונים בהם הם פועלים, אין נכונות להשקיע משאבים בהכשרות או סדנאות לשיפור התחום.
Neurodiversity - גישה חדשה במקומות העבודה
יותר ויותר חברות טכנולוגיה מובילות מבינות את היתרון התחרותי שטמון בנוירו-דייברסיטי, מגוון נוירולוגי, ובהתאם לכך מגייסות עובדים עם הפרעת קשב ו"לקויות" אחרות כחלק מהשקפתן העסקית. ענקיות טכנולוגיה כמו מיקרוסופט וחברת הטכנולוגיה ס.א.פ משנות את החשיבה המסורתית, ומאמצות מדיניות של תמיכה בכישרונות נוירו-דייברסיים.
(The Mini ADHD Coach, 2024).
ממצא מרכזי בעבודתה של האריס הוא ההשפעה החיובית של סביבת עבודה תומכת על עובדים עם הפרעת קשב.
עמיתים שמעודדים ומנהלים שמבינים, משפרים באופן משמעותי את הסיפוק ואת ההספק של עובדים אלו. בסביבות עבודה עם תקשורת פתוחה וסטיגמה פחותה, מבוגרים עם הפרעת קשב מרגישים נוח יותר לשתף על מצבם, וכך לאפשר תמיכה והתאמות אישיות לעבודה נכונה עימם (Harris, 2023).
לפי האריס, הגברת המודעות להפרעת קשב במקומות עבודה תורמת לא רק לאנשים עם ההפרעה, אלא גם לתרבות הארגונית כולה. ממצאי המחקר של האריס מציעים שכאשר ארגונים מתאמצים להבין את הפרעת הקשב, הם נהנים מכוח עבודה מגוון יותר, מוטיבציה משופרת ותפוקה גבוהה יותר. התאמות כמו לוחות זמנים גמישים, חללי עבודה שקטים או שימוש בתוכנות שיתופיות יכולים לתמוך בעובדים רבים, וליצור תרבות שמעריכה סגנונות עבודה שונים (Harris, 2023).
הגברת מודעות, הבנה ופרקטיקות תומכות, הופכים את מקומות העבודה למכילים ופרודוקטיביים יותר. המחקר של האריס מדגיש כי כשמנהלים מחבקים את הנוירו-דייברסיטי, הם יכולים לממש את הפוטנציאל של כל עובדיהם, וליצור סביבת עבודה דינאמית ואמפתית יותר (Harris, 2023).
איך מנהלים יכולים לתמוך בעובדים עם ADHD ?
על סמך המחקר שלנו, יצירת סביבה תומכת לעובדים עם הפרעת קשב מצריכה גמישות, הבנה, כלים מותאמים אישית, וכמובן השקעה מצד הארגון עצמו. המנהלים שהשתתפו בסדנה שערכנו, לעידוד מודעות והתמודדות עם אתגרי הפרעת הקשב, ציינו שהבינו את היתרונות שעובדים אלה יכולים להביא לארגון, הם שיתפו בפרקטיקות שונות להתמודדות יומיומית, אך ציינו שהם זקוקים להדרכה פרקטית נוספת, והדגישו כי הם זקוקים לתמיכת הארגון שלהם כדי ליישם את הפרקטיקות האלו.
כלים ליישום הפרקטיקות כוללים, לדוגמה:
* תכנון משותף של משימות,
* חלוקה למשימות קטנות וברורות,
* עידוד תקשורת פתוחה,
* הגדרת זמני סיום קצרים למניעת עומס והצפה,
* זמן עבודה גמיש,
* פסק זמן למנוחה בין משימות מורכבות, כדי לאפשר להם לשמור על ריכוז וביצועים טובים לאורך זמן.
עתיד עולם העבודה בשיתוף ADHD
ההתקדמות בהבנת ההפרעה והמגוון הנוירולוגי מבטיחה כי העולם הטכנולוגי ילמד כיצד לייעל את כישוריהם הייחודיים של אנשים עם הפרעת קשב. כפועל יוצא, יש ליצור מודעות ופתיחות בארגונים, ולהשקיע בסדנאות ייעודיות למנהלים. מתוך צרכים אלו אנו מקדמים לארגונים הצעות ערך שונות ב- ADHDoTECH:
הרצאת מבוא של מייסד המיזם דוד צור, המנגישה את עולם הפרעת הקשב בעבודה, מיפוי ארגוני וסדנת מנהלים - קרן רביץ רון, ותוכנית מנטורינג לעובדי הקשב עם שני עזר.
אמצעים אלה יעזרו לארגונים להנות מהפוטנציאל האדיר של עובדי הקשב, יסייעו לתחושת הנראות והשייכות שלהם, ובנוסף יעזרו לשמר אותם לאורך זמן.
סיכום
השגת מודעות רחבה יותר תסייע לשבור סטיגמות ולהפוך את התכונות המאפיינות עובדים עם הפרעת קשב ליתרונות של ממש. יותר מכך, מודעות זו תקדם תרבות ארגונית מגוונת, מכילה וחדשנית.
שלומית אבני
מנהלת שיווק ומכירות באירגון ADHDoTECH
https://adhdotech.org
תודה על קריאת העלון.
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על:
מבוגרים - סיפורים אישיים - כאן
בברכה,
זיוה דינה - קשבים
יעוץ להעצמת תפקודי קשב ADHD
Attention Functions
Empowerment
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
01.12.2024