עלון קשב ADHD


התמדה בטיפול התרופתי בהפרעת קשב

התמדה בטיפול התרופתי בהפרעת קשב

עלון קשב Adhd

התמדה בטיפול התרופתי
בהפרעת קשב ADHD
לילך מוסקו

כחוקרת וכמטפלת בילדים, מתבגרים וסטודנטים המתמודדים עם הפרעת קשב, אני שומעת שוב ושוב את הסיפורים על המסע המפרך למציאת הטיפול התרופתי המתאים: התנסות עם תכשירים שונים, תופעות לוואי שונות, הפסקות וחזרות, קשיי בליעה ומחסומים. 

התמדה נמוכה בטיפול התרופתי: 

הטיפול התרופתי בהפרעת קשב מומלץ על ידי איגוד רופאי הילדים האמריקאי כהתערבות הראשונית לטיפול בילדים מגיל 6 ומעלה. אמנם, הטיפול התרופתי אינו מרפא את הפרעת הקשב, אך כל המחקרים מראים שהוא משפר את התפקוד ההתנהגותי והאקדמי, וכן מפחית תאונות דרכים ופשיעה.  

על אף יתרונות מוכחים אלו, המספרים מראים אחוזי התמדה נמוכים, כלומר, קיים קושי להתמיד בטיפול התרופתי, אשר לפעמים דורש להחליף תכשיר אחד באחר כדי למצוא את הטיפול התרופתי היעיל ביותר למטופל.

מחקר שנערך בארה"ב ועקב אחרי עשרות אלפי ילדים ומתבגרים במהלך השנים 2014-2018 הראה, כי במהלך השנה הראשונה לטיפול התרופתי, יותר ממחצית המשתתפים החליפו תרופה לפחות פעם אחת. בנוסף, 21% מן הילדים ו-36% מן המתבגרים הפסיקו את הטיפול לחלוטין.

מסע בין תכשירים תרופתיים: 

פלג, שם בדוי, בת 22, סטודנטית שנה א' לניהול מערכות בריאות במכללה מוכרת בארץ. היא הגיעה לראיון אבחוני במרכז התמיכה במכללה על מנת לקבל התאמות להיבחנות באקדמיה. כך סיפרה על הרקע שלה: 
בכיתה ד' קיבלה אבחנה של הפרעת קשב בביקור אצל הנוירולוג. היא החלה טיפול תרופתי בתכשיר ריטלין.
בכיתה ז',  בעקבות תופעות לוואי מתמשכות של חוסר תיאבון וירידה ברמת האנרגיה והמעורבות החברתית, "תחושת זומבי", הפסיקה את הטיפול.
בכיתות ח'-ט', ניסתה שוב טיפול תרופתי על ידי מעבר לתכשיר קונצרטה. 
בתיכון ניסתה שוב על ידי מעבר לתכשיר פוקלין, אך בשל תופעות הלוואי הפסיקה את הטיפול כמעט לחלוטין.
כאשר פנתה למרכז התמיכה דיווחה כי אינה עושה כברשימוש בטיפול התרופתי. 

סוגיות של הורים בטיפול התרופתי: 

כאשר הטיפול התרופתי מוצע לילדים ומתבגרים, יש להורים מקום מרכזי בנטילת הטיפול ובהתמדה בו. מחקרים מראים את חשיבותן של מספר סוגיות מרכזיות עבור ההורים המטפלים:

- האם הטיפול התרופתי יעיל לילד שלי? האם הוא נותן מענה לקושי?

- האם הטיפול התרופתי בטוח לילד שלי?

- האם הטיפול התרופתי פוגע בילד שלי? האם תופעות הלוואי מפריעות לו?

- האם הטיפול התרופתי כטיפול פסיכיאטרי מטיל סטיגמה חברתית על הילד שלי? או עליי כהורה?

אתגרים נוספים בטיפול התרופתי: 

* הטיפול הממושך מביא לשחיקה,
* הורים עם הפרעת קשב עלולים לשכוח לתת את התרופה, 
* זמינות הרופא והתורים למרפאה, עלות התרופה, וכדומה. 

פסיכו-חינוך של ההורים: 

בנסיון לסייע ולשפר את ההתמדה, גורמי טיפול שונים בנו התערבויות טיפוליות עבור ההורים המטפלים בילדיהם עם הפרעת הקשב. מחקרים על התערבויות קיימות מראים כי ביסוס והרחבת הידע, פסיכו-חינוך של ההורים, מביא לשיפור בהתמדה בטיפול התרופתי. הידע מספק להורה תחושת מסוגלות וביטחון במתן התרופה בצורה אחראית המיטיבה עם הילד שלו. עוד הוכח כי ההתערבויות המשמעותיות ביותר לשיפור התמדה קשורות לבחינת המניעים והמוטיבציה לטיפול התרופתי. 

רפואה מותאמת אישית בטיפול התרופתי: 

מחקרים בטיפול התרופתי מצאו, כי ישנם תכשירים תרופתיים המעודדים התמדה וישנם כאלו שפחות. 
לצד זאת, נערכו מחקרים על מאפייני המטופל: גיל, מין, תחלואה נלווית ומקום מגורים. 
כך למשל נמצא כי נשים מתמידות יותר מאשר גברים. 
מחקר אחד מצא כי ילדים המתחילים טיפול בגיל יותר מוקדם מתמידים טוב יותר. במחקר אחר נמצא כי תלמידי תיכון מתמידים יותר טוב מילדים צעירים מהם. מחקרים אלו נערכו באוכלוסיות שונות, ועל כן עולה הצורך לבדוק את התופעה בקרב האוכלוסייה הישראלית. 

המחקר שלנו על התמדה בטיפול התרופתי: 

במחקר שאנו עורכים במרכז לבריאות הנפש 'שלוותה' בשיתוף אוניברסיטת תל אביב, קיבלנו גישה למידע מותמם, כלומר, מידע אנונימי ללא פרטים מזהים, הנשלף מן התיקים האלקטרוניים של מבוטחי קופת החולים "כללית". באמצעות נתונים אלו, אנו רוצים לענות על מספר שאלות חשובות בתחום:

מהו התכשיר התרופתי המטיב ביותר עם התמדה?  

אילו מאפיינים יש למטופלים המיטיבים להתמיד? ואילו מאפיינים יש למתקשים? 

כיצד מאפייני התרופה ומאפייני המטופל משתלבים? האם ניתן לתת למטופל מסויים תכשיר תרופתי מסויים שיאפשר לו להתמיד בצורה מיטבית?

מטרתנו היא לסייע לרופאים להציע מבין התכשירים השונים ואפשרויות הטיפול השונות את מסלול הטיפול המתאים ביותר למטופל מן השורה, אני, אתה או את כשנגיע למרפאה מחר. בכך אנחנו מצטרפים למאמץ ההולך וגובר בשנים האחרונות להציע רפואה מותאמת אישית. 

איזו תרופה היא שיאנית ההתמדה? 

בניתוח ראשוני שערכנו ל-204,777 מטופלים עם אבחנה של הפרעת קשב מכל הגילאים, בדקנו באיזה תכשיר ההתמדה הטובה ביותר. התמקדנו בארבעת התכשירים הנפוצים ביותר – ריטלין, ריטלין SR, ריטלין LA וקונצרטה.
בשנה הראשונה לתחילתו של הטיפול התרופתי. אמדנו התמדה על פי מספר המרשמים השנתי אשר משך כל מטופל. בתשובה לשאלתנו המרכזית, קונצרטה נמצא כתכשיר בו ההתמדה הגבוהה ביותר. 

מי המטופל המיטיב להתמיד?

נמצא כי בנים מתמידים ב-9% יותר מבנות, ילדי הגן גילאי 0-6 הם המתמידים הטובים ביותר ואחריהם ילדי בית הספר היסודי גילאי 6-12. מתבגרים בגילאים 12-18 וסטודנטים בגילאים 21-27 נמצאים בתחתית הרשימה ומתמידים פחות טוב ממבוגרים מהם גילאי 27 ומעלה. 
נוסף על כך, נמצא כי הסטטוס הסוציואקונומי של המטופל משפיע על ההתמדה שלו: ככל שהחתך הסוציואקונומי נמוך יותר כך יורדת ההתמדה. כלומר אנשים מחתך סוציו אקונומי נמוך מתקשים יותר להתמיד. בנוסף, נמצא אפקט אינטראקציה, כלומר,  התכשיר בו ההתמדה היא מיטבית תלוי בחתך הסוציאוקונומי של המטופל.
כך מטופלים בחתכים סוציואקונומיים  גבוהים מתמידים יותר עם קונצרטה, ואילו מטופלים בחתכים סוציואקונומיים נמוכים מתקשים להתמיד עם קונצרטה ומתמידים טוב יותר עם ריטלין רגיל. ממצא זה מתקשר לעול הכלכלי שמטיל הטיפול התרופתי על המטופל. קונצרטה הוא התכשיר עם העלות הגבוהה ביותר מבין התכשירים שבדקנו, גם לאחר ההנחה בקופות החולים, וייתכן כי מטופלים מתקשים להתמיד בהוצאה הכלכלית שהיא דורשת כל חודש. 

מתוך ממצאים אלו עולה המסקנה כי על הרופא להכיר את מאפייניו של המטופל כדי שיוכל להציע לו את הטיפול המיטיב עבורו. 

המלצות להתמדה בטיפול התרופתי:

1. מאפייני המטופל:
יש להתחשב במאפיינים של המטופל כאשר קובעים תוכנית טיפולית. שתפו את הרופא בפרטים רלוונטיים, תלונות וקשיים, כדי שיוכל להתאים לכם את הטיפול המתאים ביותר. 

2. שיגרת נטילת התרופה:
הכניסו את נטילת הטיפול התרופתי לשגרת הבוקר, כמו צחצוח השיניים והכנת הסנדוויץ'. הכניסו את נטילת הכדור לסדר הפעולות היומיומי כך שיתקבע כפעולה אוטומטית שאיננה מצריכה זיכרון או חשיבה מרובה. 

3. מוטיבציה בטיפול: 
בחנו את המוטיבציה שלכם. כהורים, מה מניע אתכם לתת את הטיפול לילד? ומה מדאיג? ממה אתם חוששים? אספו מידע על יעילות הטיפול, על היתרונות ועל הסיכונים. כאשר אתם נתקלים בבעיה או מכשול, התייעצו עם אנשי מקצוע או הורים נוספים כדי לברר אם ישנן דרכי התמודדות שתוכלו להיעזר בהן. 
 

שאלון להורים על אתגרי ההתמדה

במאמצינו לשפר ולהקל על ההתמדה, בנינו שאלון הפונה להורים כדי לברר מהם האתגרים העומדים בפני הורים לילדים עם הפרעת קשב בהתמדה בטיפול התרופתי. מטרתנו היא לזהות ולמקד את הקשיים והסיבות להפסקת הטיפול, על מנת שנוכל לבנות התערבויות מכוונות-מענה שיסייעו להתגבר על הקושי. 

לשם כך, אנו זקוקים לעזרתכם. ספרו לנו על המסע שלכם.
ענו על השאלון בקישור למטה כדי שנוכל לתת מענה לאתגרים החשובים הללו ולשפר את הטיפול התרופתי בהפרעת קשב. לחצו על הקישור ובדף שנפתח, לחצו על הקישור התחתון בצד שמאל: 
https://haifacatrc.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_eYeS8CB4D0krEY6


מאמר זה מציג חלק מעבודת הדוקטורט שלי בהנחיית פרופ' יובל בלוך, מומחה בפסיכיאטריה, מנהל מרפאות ילדים ונוער, וראש רשות המחקר והמעבדה הקוגניטיבית במרכז לבריאות הנפש "שלוותה", הוד השרון. 

M.A לילך מוסקו 
פסיכולוגית שיקומית מומחית,
מאבחנת ומטפלת בלקויות למידה, מנהלת מכון ״אצטרובל״, 
דוקטורנטית במדרשה לתארים מתקדמים, הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב. 
 pineconeclinic@gmail.com 

lilacmosco@mail.tau.ac.il

 

תודה על קריאת העלון. 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד בנושאים: 
רפואה ותרופות להפרעת קשב 

הדרכת הורים מיוחדת להפרעת קשב 

טיפול תפקודי, התנהגותי, רגשי


בברכה, 

זיוה דינה - קשבים 
יעוץ להעצמת תפקודי קשב ADHD
Attention Functions
Empowerment 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


13.09.2024

קטגוריות של עלונים