עלון קשב ADHD


גירושין והפרעת קשב - אתגר משפטי והזדמנות לצמיחה

גירושין והפרעת קשב - אתגר משפטי והזדמנות לצמיחה

עלון קשב ADHD

גירושין והפרעת קשב:
אתגר משפטי שהוא הזדמנות לצמיחה 
עו"ד מורן סמון

אתגרים בזוגיות עם הפרעת קשב 

להיות אדם עם הפרעת קשב זו עמדת פתיחה גרועה לנישואין תקינים. כשהפרעת הקשב לא מאובחנת ולא מטופלת, המאפיינים שלה משפיעים מאוד על מערכת היחסים בין בני הזוג ובתוך המשפחה. לאנשי הפרעת הקשב פרופיל שונה לחלוטין בביצוע תפקודים ניהוליים. החשיבה שלהם היא בד"כ אסוציאטיבית ולא תהליכית. הם מקבלים מידע, מפרשים אותו ומפגינים דפוסי התנהגות שלא תמיד קשורים או פרופורציונאליים לסיטואציה: 

אימפולסיביות עלולה להוביל להחלטות פזיזות ולקשיים בניהול כספים; 
קושי בקשב מקשה על הקשבה אקטיבית ועל תקשורת זוגית יעילה: "הוא לא מקשיב לי". 
קשיי ארגון עלולים להוביל לעומס דווקא על בן או בת הזוג שבלי הפרעת קשב  ולתחושת חוסר שוויון:  ״אני מרגיש/ה שיש לי עוד ילד בבית״. 
תנודות במצב הרוח משפיעות על היציבות הרגשית במערכת היחסים הזוגית והמשפחתית: "אני מפחד/ת לומר לו/ה דברים כי עדיף שיהיה שקט בבית". 
קושי בוויסות עלול להוביל לקונפליקטים תכופים ולקושי במציאת פתרונות לבעיות.

כל אלו גורמים לחץ, מתח וקשיים בהורות ובזוגיות. נוכל לראות יחסים לא יציבים בין בני הזוג, קושי בפיתוח אינטימיות ופגיעה בתקשורת ביניהם. הפגיעה מחמירה כשבני הזוג לא מודעים להפרעת הקשב, ואז החמלה כלפי בן או בת הזוג עם הפרעת הקשב נמוכה, ובמקומה יש המון ביקורת ושיפוטיות.
 

השפעת הפרעת קשב על הנישואין  

רוב המבוגרים עם הפרעת קשב מעל גיל 40 לא מאובחנים ולא מודעים לקיומה של הפרעת קשב בחייהם. בעבודתי כעו"ד מצאתי, שאנשים שלחו את ילדיהם לאבחון ואפילו לטיפול, אבל לא חשבו לרגע שזה נוגע בהם. משום מה לא הוסבר להם שהפרעת קשב היא גנטית ותורשתית ואם אחד מילדיהם מאובחן עם הפרעת קשב, לפחות אחד מהוריו עם הפרעת קשב. בנוסף, נשים מאובחנות אפילו פחות מגברים.  

מבוגרים עם הפרעת קשב שלא מאובחנת סובלים מדימוי עצמי נמוך גם אם הם מאוד מצליחים בקריירה שלהם. הם קופצים מדבר לדבר ומתקשים לקבל סמכות. אולי זו הסיבה שיזמים ועצמאים רבים שאני מייצגת בהליכי גירושין בעלי הפרעת קשב, שבד"כ צריכים להשקיע מאמצים רבים יותר כדי לפצות על קושי להתמקד, עניין שעלול להגביר את התסכול. 

ריבוי משימות, ריבוי משברים, תסכול ממצב לא וודאי וחוסר ניהול נכון של זמן וכסף עלולים לדרדר את ההתנהגות של אנשי הקשב. מצבם עלול להתדרדר להפרעות נפשיות, חרדות, התמכרויות והתנהגות תוקפנית ואלימה. כל אלו משפיעים באופן שלילי על המערכת הזוגית והמשפחתית.

אין ספק, שהתמודדות עם הפרעת קשב בגיל המבוגר היא משימה לא פשוטה, בייחוד במסגרת זוגית ומשפחתית. מחקרים מצביעים על קשר ישיר בין הפרעת הקשב של הילדים לבין אחוז הגירושין של ההורים: הורים לילדים עם הפרעת קשב הם בסיכון פי 2 להתגרש מאשר הורים לילדים ללא הפרעת קשב. 

על פי מחקרים, אנשי הקשב מתקשים בתחילתו של קשר זוגי, ואחרים לא מצליחים לשמור על מערכות יחסים יציבות לאורך  זמן. לכ-30% מהם היו יותר מ- 10 בני זוג בעבר, וכ- 50% מהם סיפרו שרוב מערכות היחסים שלהם הסתיימו לפני תום השנה הראשונה.  יותר מכך, כ – 55% מאנשי הפרעת הקשב מדרגים את טיב הקשר במערכות היחסים שלהם כבינוני עד גרוע. 
 

אתגרים בגירושין עם הפרעת קשב  

כ – 70% ממקרי הגירושין כוללים לפחות בן זוג אחד עם הפרעת קשב. 
הסיבה העיקרית לגירושין היא העדר תקשורת בין בני הזוג.  

משבר הגירושין הוא משבר גדול מאוד בחיי כל אדם. מלבד העובדה שזה משבר אישי, זה גם משבר סביבתישמשפיע על מעגלי החברים, על מקום העבודה, על ההורות ועל התפיסה העצמית. המשבר מאתגר יותר כשמדובר באדם עם הפרעת קשב אשר נדרש להתמודד בחזיתות מרובות: הצד שכנגד, עובדת סוציאלית, שופט, מומחים נוספים, הילדים, העבודה, ניהול כלכלי וניהול זמן. כל אלה יכולים להביא להסלמה במצבי הלחץ המשפחתיים ולהגביר את התוקפנות והאלימות במשפחה ובמקרי קיצון לקריסת מערכות שלמה עד כדי חוסר תפקוד בגירושין ובכלל. 

כשאנשים מגיעים אלי לייעוץ וייצוג משפטי, זה בשלב שהם שוקלים להתגרש או שהחלו כבר בהליכי גירושין. במקרים כאלה התקשורת ביניהם כה גרועה, שהיא מקשה על ניהול הליך הגירושין. אחת הסיבות לכך היא שדפוסי התקשורת שהיו לבני הזוג בנישואין ממשיכים ללוות אותם בגירושין – ואם זה לא עבד בנישואין, זה רק מחריף בגירושין.
 

ניהול נכון של הליך גירושין עם הפרעת קשב  

הליך הגירושין הוא מורכב מאוד, ויש צורך להנגיש אותו לאנשי הפרעת הקשב. הליך גירושין בבית המשפט או בבית הדין יכול להימשך שנים, מה שעלול לגרום לתסכול רב אצל אנשי הפרעת הקשב, בייחוד כשהמומחים והשופטים לא מבינים את האתגרים של אנשי הקשב ולא מדברים בשפה שהם מבינים. כל אלה גורמים לתגובות לא מותאמות-סיטואציה ולפעמים אפילו תוקפנות.  

אני נוהגת לבצע תשאול של הלקוח כדי לאתר את התפקודים הלקויים שלו ולתת מענה לכל אחד מהם. 
דוגמאות: 
* אם הלקוח מציין שקשה לו להישאר מרוכז ולקרוא טקסטים ארוכים, אנחנו מקריאים לו טקסטים ומקצרים אותם. 
* אנשים שזיהיתי אצלם קושי בזיכרון קצר טווח – מקבלים ממני סיכום שיחה בסיום שיחה. כל דבר שהם צריכים לזכור אנחנו שולחים להם כתוב, וכך הם נשארים בשליטה על כל מה שקורה. 
* לקראת מפגש עם מומחים מטעם בית המשפט כגון עובדים סוציאליים או מומחים כלכליים – אנחנו מכינים את הלקוח לתרחישים אפשריים במהלך השיחה. ההכנה תמנע מהלקוח להרגישמופתע או מותקף ולהגיב במגננה בעקבות השאלות,  תגובה שעלולה לפגוע בסיכוייו לשקף לבית המשפט את המצב האמיתי. 

אנחנו משקפים את האתגר גם מול בית משפט כדי שהדברים יתנהלו עד כמה שניתן בצורה מידתית. לצערי, בתי המשפט אינם רואים עדיין את הפרעות הקשב כאתגר אלא כמשהו טרנדי. לשמחתי, גם הם מקבלים בהדרגה את המודעות הנכונה, ויודעים לתת לה משקל בהחלטות השופטים.
 

יישוב סכסוך מחוץ לבית המשפט – הפתרון היעיל לאנשי הפרעת הקשב  

אני מאמינה, שפתרון יישוב סכסוכים מחוץ לבית המשפט – באמצעות גישור או בוררות – הוא הפתרון הנכון והיעיל ביותר לגירושין של אנשים עם הפרעת קשב.

קחו לדוגמא את דנה ואלון, שמות בדויים, בני זוג הנשואים כ- 7 שנים עם שני ילדים קטנים, שהגיעו למשרדי לפגישת ייעוץ לגירושין. הם החליטו מראש, שלמרות התקשורת הלא טובה ביניהם ולמען ילדיהם, הם ינסו להתגרש בגישור לפני שיפנו לבית המשפט.  

כבר בפגישה הראשונה איתם דנה, מנהלת פרוייקטים מצליחה, התלוננה על חוסר האחריות של אלון, על שכחנותו המתמדת ועל הקושי שלו להתמיד במשימות. אלון, לעומת זאת, הרגיש מותקף ולא מובן, אמנם הוא מגיב בתוקפנות אבל מתוך מגננה. הוא טען שדנה ביקורתית מדי ולא מעריכה את מאמציו. לאחר בירור מעמיק התברר בפגישה שאחד מילדיהם אובחן עם הפרעת קשב, אך אף אחד מבני הזוג לא קישר את זה אליהם והם גם לא הבינו עד כמה זה השפיע על הנישואין.

כחלק מניהול משבר הגירושין שלהם באמצעות גישור, אלון פנה לאבחון והחל טיפול תרופתי מותאם. בנוסף, כדי להבטיח תקשורת חיובית גם אחרי הגירושין ולמען ילדיהם, הם פנו לטיפול ליצירת תקשורת לגירושין בהתאמה לאנשים עם הפרעת קשב. במקביל לטיפולים אלה, קיימנו פגישות גישור עם הסכמות בנוגע לאחזקת הילדים, מזונות וחלוקת רכוש לקראת הגירושין. 

כחודשיים וחצי מתחילת ההליך הם חתמו על הסכם גירושין ופנו לאשר אותו בבית המשפט.
 

סיכום והמלצות – משבר הגירושין כמקפצה לצמיחה  

גירושין אינם גזירת גורל רעה, ולמרות שחלק גדול מאנשי הפרעת הקשב חווים את הגירושין ככישלון בחייהם, ניתן להפוך את המשבר למקפצה לצמיחה. ניהול המשבר תוך קבלת כלים לתקשורת טובה יותר ולהתמודדות עם סיטואציות מורכבות בצורה טובה יותר, מקטין את התסכול מההליך ולרוב אף מאפשר לסיים בהסכם – גם אם הוא התחיל בבית המשפט. 

יתרה מכך, תיאום ציפיות עם אנשים שיש להם פגיעה בתפקודים ניהוליים והפרעת קשב ומתן כלים לתקשורת זוגית והורית טובה יותר – משפיעים גם על העתיד של המתגרשים ושל ילדיהם. 

משברים בחיים תמיד יהיו לנו, והדרך שבה נבחר לנהל אותם היא זו שתקבע אם יסתיימו בהצלחה או בכישלון.

  

עו"ד מורן סמון 
מייסדת ובעלים מורן סמון משרד עו"ד, 
מתמחה בדיני משפחה, ירושה, בניהול סיכונים ומשברים במשפחה, במיוחד לאנשים עם הפרעת קשב 
טלפון: 03-5662260
אינסטגרם: https://www.instagram.com/moran_samun/ 
פייסבוק: https://www.facebook.com/moran.samun.law 
אתר: https://moransamun.co.il/

 

 תודה על קריאת העלון. 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על: 
זוגיות עם הפרעת קשב - כאן 

מבוגרים - סיפורים אישיים ואימון 

נשים עם הפרעת קשב - כאן


בברכה, 

זיוה דינה - קשבים 
יעוץ להעצמת תפקודי קשב ADHD
Attention Functions
Empowerment 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


02.08.2024

קטגוריות של עלונים