עלון קשב ADHD


קיץ נעים לאנשי הקשב - קבלו את עשרת הדיברות

קיץ נעים לאנשי הקשב - קבלו את עשרת הדיברות

עלון קשב ADHD

עשרת הדיברות להתנהלות של מבוגרים 
עם הפרעת קשב בחופשת הקיץ 
ד"ר שירלי הרשקו 

נוטים לשכוח דברים? להתעצבן מרעשים? קשה לכם לנהל סדר יום מאורגן? ככה זה לחיות עם הפרעת קשב.  

כשאחד מבני הזוג סוחב מילדות הפרעת קשב, צריך להזכיר לו כמה פעמים, שוב ושוב, להביא חלב, או לא לשכוח את הילד בחוג, וכדי לנהל שיחה זוגית שבה בן/בת הזוג יקשיבו לכם, תצטרכו לצאת מהבית, לשבת במקום שקט ונטול הסחות ולקוות שלא יעבור שם בדיוק חתול. 

אמא יש רק אחת, אבל מה קורה אם יש לה הפרעת קשב? אמא היא האנרגיה המניעה בבית, היא האוזן, הלב, החמלה והמוציאה לאור. כאשר אמא סובלת מהפרעת קשב, ובמיוחד אם היא גדלה עם כזו אשר לא אובחנה, סביר כי כל הבית ירגיש בזה. אמא שקשה לה לשמוע את הרעש והבלגן סביבה יכול לשגע אותה אבל היא גם לא מאורגנת, דחיינית, שוכחת ונכנסת למצבים של לחצים וחרדות. סביר כי אמא כזו עלולה לבלבל גם את הילדים שלה, להעמיס עליהם ולא להיות קשובה במקרים רבים. אמא עם הפרעת קשב עלולה להיגרר למריבות עם בני הבית ממקום רגשי ואימפולסיבי ולא תמיד תדע להסביר את הרגשות שלה. זו אמא עסוקה שגם תרדוף אחרי הזנב של עצמה, דבר אשר יוביל גם לחרדות, תחושת אשמה, חוסר ארגון כספי ועוד הרשימה ארוכה. כל המשפחה תושפע ממצבים אלו.  

אבא גם יש אחד, אבל אם הוא עם הפרעת קשב, סביר כי יהיה פחות נוכח, ההמולה בבית עלולה לדחות אותו, הוא יחפש את השקט במקומות אחרים, יתקשה לשבת ולארגן את הילדים או את שיעורי הבית או הארוחות. זה יכול להיות אבא עם נטייה עצבנית ורצון לשלמות, אבל הלחצים יכולים לקחת אותו למקומות לא טובים. כאשר אחד מבני הזוג עם הפרעת קשב, הם מועדים יותר לגירושין ובלאגן בגלל הקושי לנהל סדר יום מאורגן ושגרה עקבית למען כולם. 
 

בחופשת הקיץ, דווקא כשאין מסגרת ברורה, הקשיים הללו עלולים להחריף. קבלו 10 טיפים איך לשרוד את החופש הגדול עם הפרעת הקשב:  

1. היו מודעים אליה: 
כאשר אנו מודעים לכך שבבית ישנה הפרעת קשב, כבר כל ההתייחסות משתנה ואנחנו מבינים: "למה הוא/היא מתנהג/ת ככה?". פתאום בהיר לנו למה היא איחרה או שכחה, למה הוא שבר או יצא גם משליטה. זה לא בגלל שהיא "עצלנית" או שהוא "חסר גבולות". זו הפרעת הקשב שגורמת לקשיים. כאשר אנחנו מבינים, נוכל לגייס סלחנות והכלה ונוכל למצוא כלים מוצלחים להתמודדות. 

2. סדרו לכבודה את הסביבה: 
התאימו את סביבת העבודה או הבית שתתאים לצרכים של הפרעת הקשב. בהפרעת קשב קיים קושי בתפקודים הניהוליים, ובתפקודי סדר וארגון. על כן חשוב לעזור בסידור סביבה מאורגנת עם שיטתיות ברורה, כמו למשל: מגירה למסמכים, הימנעות מעומס יתר של חפצים, הנחת חפצים במקום מוסכם מראש (כמו כלי למפתחות בכניסה לבית). אם קשה לכם להתרכז, אולי כדי למצוא חדר ייעודי לכך. לא תמיד צריך לשנות את האדם, לפעמים שינוי קטן בסביבה הוא שעושה את כל ההבדל.

3. השתמשו בכלי עבודה: 
ישנם כלים שיאפשרו לכם ליצור התנהלות טובה יותר. לדוגמא: אפליקציה לניהול משימות תאפשר לכם להשתלט טוב יותר על המשימות שלכם ולא לשכוח או ליצור בלגן בראש. יומן דיגיטלי יאפשר לכם לקבל שליטה על הזמן שלכם טוב יותר ולתכנן את הדברים קדימה.

4. התיחסו אליה בהומור: 
ההתייחסות להפרעת הקשב ולקיומה חשובה לדימוי העצמי ולהבנה של הסביבה. כאשר אנו מתייחסים לנושא רק בכובד ראש המלווה בעצבים, הכל הופך לפחות נחמד. שלבו הומור: אפשר לפתוח קבוצה משפחתית בווצאפ כדי לצחוק על דברים שקרו ולהפוך את זה ל"קומדיה של טעויות". ברגע שהגישה היא צחוק והכלה, הדברים הופכים להיות קלילים ומהנים יותר. 

5. השתמשו באמצעי הימנעות: 
הימנעו מהסחות דעת שמושכות את תשומת לבכם. כבו את הטלפון הנייד (או עברו למצב "שקט") בזמן עבודה או משפחה לזמנים מסוימים, אפשר להעזר באפליקציות שחוסמות כניסה לטלפון בזמנים ספציפיים, בטלו התראות ופוש מאתרים, מיחקו אייקונים של אפליקציות ממכרות של רשתות חברתיות, השתמשו בטיימר שמודיע לכם על התחלה או סיום של משימה.

6. היעזרו במיקור חוץ: 
לפעמים אנו נכנסים לסחרור ולא מוצאים ידיים ורגליים. לא כולם יודעים לבקש עזרה ולהיעזר בגורמים חיצוניים. אם מדובר בעזרה בניקיון הבית, או בשיעורים פרטיים לילדים, או בניהול משימות בית. כל אלה יוצרים עומס רב על אנשי הקשב, שגם ככה מתקשים בסדר וארגון, והמחיר שלהם לרוב כבד יותר מאשר עלות העזרה. קיים פי 3 סיכון לגירושין בזוגיות עם הפרעת קשב, והרבה פעמים הריבים בנושאים הללו בדיוק.  

7. מיצאו את זמן השיא: 
מצאו את זמן השיא שלכם, גלו מתי אתם הכי פרודוקטיביים במהלך היום והשתמשו בזמן זה למשימות החשובות ביותר. יש אנשים שדווקא יותר סבלניים ומרוכזים בערב/בלילה ואילו אחרים בבוקר בשעות הקטנות.

8. לפני פנייה לאפליקציית היכרויות: 
כדי שלא תכנסו לסטטיסטיקת הגירושין הגבוהה בקרב זוגות עם הפרעת קשב, קבלו טיפ מספר 1 לזוגיות: תחליטו על דייט שבועי קבוע עם בן/בת הזוג - ביום ושעה קבועים, זמן הנאה וכיף שלכם ביחד. חשוב לשריין מראש זמן קבוע כי היוזמה היא עקב אכילס, ואם תצטרכו לקבוע כל פעם מחדש, זה לא יעמוד במבחן המציאות. 

9. עירכו לכבודה שולחן: 
נושא התזונה בא לידי ביטוי גם בקרב אנשי הקשב. הנטייה לאוכל לא בריא, לחטוף ממתקים וחטיפים, ולאכול בחוסר סדר, מאפיינים יותר את הפרעת הקשב מאשר את יתר האוכלוסייה. כדי לא להתפזר עם אוכל חשוב לדאוג לארוחה מסודרת, להכין מראש את מה שנרצה לקחת לעבודה/ללימודים בקופסאות לכל השבוע.

10. הגדירו מה באמת חשוב: 
במלחמות אין מנצחים, ולמרות זאת חשוב לבחור אותן. תבדקו טוב עם עצמכם מה באמת חשוב ומשמעותי עבורכם? לאנשי הקשב יש נטייה להיות פרפקציוניסטים, מה שלרוב מעכב אותם, ועל כן כדאי להם להגדיר במה מתמקדים כדי להתקדם.

 

ד"ר שירלי הרשקו 
מומחית בהפרעות קשב, מרצה באוניברסיטה העברית, המחקר שלה זכה במקום הראשון בעולם. בנוסף היא מאבחנת, פסיכותרפיסטית, מדריכת הורים וסדנאות ארגון זמן, כותבת טור באתרי "הארץ", "מאקו" ו"וויינט", בעלת פודקאסט "אנשי הקשב" עם חצי מיליון האזנות, מנהלת קהילת הפייסבוק "אנשי הקשב עם 40 אלף גולשים, 
מחברת הספר רב המכר "אנשי הקשב" וארבעה ספרים נוספים על הפרעת הקשב.
אתר: https://bit.ly/345Bw3g 
ווצאפ: https://wa.me/972587151020

 

 


תודה על קריאת העלון. 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על: 
מבוגרים - סיפורים אישיים ואימון 

יציאה לחופשה והפסקת השיגרה

ניהול זמן, הרגלים ושיגרה

 

בברכה, 

 

זיוה דינה - קשבים 
יעוץ להעצמת תפקודי קשב ADHD
Attention Functions
Empowerment 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


03.08.2024

קטגוריות של עלונים