עלון קשב ADHD


מחרבות ברזל עד פורים, מחברות עד נתינה מעומק הלב

מחרבות ברזל עד פורים, מחברות עד נתינה מעומק הלב

עלון קשב ADHD 

מחרבות ברזל עד פורים,
מחברות עד נתינה מעומק הלב

נופר ירושלמי ספדה  

בתקופה המטלטלת בה אנו חיים, המשלבת בין האופוריה של חג הפורים לכאוס של מלחמת חרבות ברזל, בימים בהם אנו נעים בקוטביות בין רצון לשמחה והתמודדות עם עצב, מתגלה הצורך העמוק במיומנות אחת מכריעה: נתינה. 
נתינה היא מיומנות חברתית בסיסית לראיית האחר,  והיום יותר מתמיד אנחנו יודעים שבלי נתינה, ערבות הדדית והתחשבות זה בזה, החברה שלנו תאבד את יסודות התמיכה והחמלה ההדדיים. 

עם ישראל במלוא תפארתו הוכיח במלחמה יכולת נתינה ואהבת חינם ללא גבולות. הנתינה אפשרה לרבים מאיתנו להרגיש 'חלק ממשהו' ובעיקר אפשרה לנו לחוש תחושת שייכות וקהילה. 

לחלוק עם הזולת 
יכולת הנתינה מתפתחת כבר מגיל צעיר. מבחינים בה כאשר מבקשים מילד לחלוק את החטיף שלו או לתת לנו משהו שלו, ברוב המקרים הילד החולק איתנו יחוש סיפוק רב . בבקשה שלנו מהילד ל'חלוק' אנו למעשה מלמדים אותו ערך חברתי עמוק ששלביו הראשונים זה 'לחלוק' וויתור לאחר על חשבון עצמו. לרוב, כשהילד יקבל חיזוק על כך שחלק עם אחרים,  הוא יהנה מתחושת החיזוק החיובי, ובהמשך ירצה לשחזר את תחושת הסיפוק שוב ושוב. הוא ישחזר אותה בהזדמנויות שונות כמו חלוקה של חטיף בגן, חלוקת מתנות ביומהולדת ועד משחק משותף עם חבר בו הוא נדרש לתת מעצמו לטובת המשחק וההנאה המשותפת.

"היי" של נתינה עד התמכרות...
כבר בשנת 1979 חקרו את תופעת "ההיי" שאנו חשים עם בנתינה לאחרים. אלן לוקס  קרא לה "The Helper's High". 
התופעה מתבטאת בכך שעם עשיית הטוב לאחר, מופרש במוחנו אוקסיטוצין, מוליך עצבי שממלא תפקיד חשוב בהתנהגויות חברתיות, וגורם לנו תחושה טובה. 
זהירות! זה עלול להיות ממכר, ויש אנשים ש"מתמכרים" לנתינה. 
אצל ילדים מוכרת התופעה של "קניית חברים", ואז נדמה לנו שהם "משחדים" חברים בדי לבלות איתם. האמת היא, שלעיתים יש כאן "התמכרות גדולה לנתינה", אותה ההורים מפרשים כ"קניית חברים". 

נתינה כביטוי לאמפטיה 
נתינה היא גם תוצר של פיתוח יכולות אמפטיות. אנו נותנים לאחר כשאנו  מזהים אצלו מצוקה, כמו לקבצן או נזקק, בנוסף, אנו נותנים עזרה לחבר כשהוא מתקשה בדבר. בכדי לתת אנו נדרשים לזהות את המצב החברתי ולפרש אותו כהלכה. זוהי מיומנוות חברתית מורכבת שמתפתחת בשלבים והכרחית לשכלול המיומנויות החברתיות.

חג פורים - חג הנתינה
פורים הינו ה-חג של הילדים ושל הנותנים: צדקה לאביונים, משלוחי מנות וסעודת משתה כל אלה מאפיינים את חג פורים, וזהו זמן מצוין להביט מחוץ למעגל הקרוב לנו ולהעניק לאלו שבצורך. פורים מציע גם הזדמנות לשיח על ערכים חברתיים כמו אכפתיות, סולידריות והכלה. בין אם זה במסיבות התחפושות, באירועים הקהילתיים או דרך פעולות הנתינה, כל אלו הם דרכים ללמוד ולחזק את החיבורים החברתיים בין אנשים. 
אז כיצד נשכלל את הלמידה מהנתינה של חג פורים?

1. שיח כנה עם הילדים על הצורך "לתת". 
תשאלו אותם:  מהי משמעות הנתינה עבורכם?
בהכנת משלוח המנות לחברים מהגן/ביה"ס העלו את השאלה: "מה הייתם רוצים לתת ל__"? 
2. למה לתת דווקא את זה?
אפשר להוסיף ולשאול: "למה?", כדי שידעו לזהות את צרכי הזולת שהם נותנים לו. 

3. מה תקבלו?
עם  הנתינה יש גם 'קבלה', ולכן נעמיק ונשאל: מה הייתם רוצים לקבל בתמורה? אם הייתם רוצים? והאם זה 'תנאי' לנתינה?

4. האם 'נתינה' היא בהכרח חומרית? 
נדון עם הילדים 

סיכום: "מעשה טוב אינו מתבזבז לעולם" 
נתינה הינה מעגל קסמים שמעשיר את הנותן ואת המקבל, ויש האומרים שיותר את הנותן. היכולת לתת טומנת בתוכה מיומנויות חברתיות רבות. לכן מומלץ ללמד את הילדים מגיל צעיר לתת, ורצוי ללא ציפייה לתמורה. מעבר לתחושה הטובה שירוויחו ממנה הילדים, מצאו המחקרים שילדים בעלי נתינה רבה ויכולת אמפטית, הם אהובים ופופולאריים יותר בקבוצת השווים להם.  

יכולת הנתינה היא מעבר לדינמיקה של "לתת ולקבל", ונתינה איננה רק מעשה של נדיבות. היא כלי חשוב לבניית חברה טובה וחיזוק קשרים בין אישיים עם רגישות ואמפטיה, היא משקפת ערכים אנושיים הקשורים להצלחה ורווחה חברתית, והיא משפיעה על היחיד ועל הקהילה כאחת. 

בתקופות של משבר ובזמנים של שמחה, כמו בחג הפורים, הנתינה הופכת לגשר בין אנשים, מחזקת את החברה ומעמיקה את ההבנה והרגישות ההדדית.
 

שנדע ימים טובים יותר, ונהיה תמיד בצד הנותן.

פורים שמח!
בחברות,

נופר ירושלמי ספדה 
יועצת חינוכית ומומחית תחום למידה חברתית, 
מנהלת המרכז החברתי 
אתר הלמידה החברתית: www.m-hevrati.co.il

קבוצת ווטסאפ שקטה - המרכז החברתי להורים 
https://chat.whatsapp.com/BbS5BhJHvAWHHgGmNYd60I 

 

תודה על קריאת העלון. 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על 

פורים - כאן

הדרכת הורים - כאן 

כישורים חברתיים - כאן

 

בברכה, 

 

זיוה דינה - קשבים 
יעוץ להעצמת תפקודי קשב ADHD
Attention Functions
Empowerment 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


17.03.2024

קטגוריות של עלונים