עלון קשב ADHD


התמכרות והפרעת קשב - מהר יותר, מכביד יותר, מאתגר יותר

התמכרות והפרעת קשב  - מהר יותר, מכביד יותר, מאתגר יותר

עלון קשב ADHD

התמכרות והפרעת קשב - 
מהר יותר, מכביד יותר, מאתגר יותר

אלי הלמן

הפרעת הקשב נתפסה בעבר כשייכת לעולם האקדמי/לימודי, בו היא מציבה קשיים לעמוד בדרישות המערכת וגורמת לחוויות כשלון ותסכול. כיום, לאחר עשרות שנות מחקר, אנו יודעים שהשפעותיה נרחבות הרבה יותר ונוגעות כמעט לכל תחום בחיינו, החל מזוגיות וחיי משפחה, קריירה תעסוקתית, תאונות דרכים, מצבים רפואיים, קשיים חברתיים והפרעות פסיכיאטריות, בהן הפרעת שימוש בחומרים המוכרת בשם התמכרות.
 

הקשר בין הפרעת קשב והתמכרות

הקשר בין שתי ההפרעות נחקר לא מעט. נמצא כי יותר מ- 20% מהמתמודדים עם התמכרויות סובלים גם מהפרעת קשב. מדובר הן על התמכרות לחומרים כמו קנאביס, אלכוהול, ממריצים וכו', והן על התמכרות להתנהגויות כמו משחקי מחשב, הימורים, מין, פורנוגרפיה, קניות וכו'.

לתחושת הבטן שלי, מתוך מפגשים עם מטופלים רבים בשטח, אחוז האנשים המתמודדים עם הפרעת קשב והתמכרויות גבוה הרבה יותר. ניתן להגיד על אותם מטופלים שהם מתמכרים מהר יותר, ההתמכרות מכבידה יותר, הם עוברים בין חומרים לעיתים קרובות יותר, ותהליך הגמילה מאתגר יותר.
 

שילוב תרופות לקשב בטיפול בהתמכרות

על אף שהקשר בין הפרעת קשב והפרעת התמכרות הוכח, הרי שבמקרים רבים, מטפלים נמנעים מהמלצה על טיפול תרופתי בקשב של המטופל, מתוך סטיגמה או חשש, שהמטופל יעשה שימוש לרעה בתרופות להפרעת קשב. זאת למרות שהטיפול בהפרעת הקשב עשוי לסייע מאוד למיגור ההתמכרות.

וכך, אנשים המתמודדים עם שתי ההפרעות במקביל, מתקשים לפנות לטיפול, וכאשר כבר פונים, הם מתקשים להתמיד בו. הפרעת הקשב מפריעה להם לעמוד בדרישות המסגרת כתוצאה מקושי בתפקודיים הניהוליים, קשיי וויסות ודחיית סיפוקים. אם לא ייעזרו בטיפול תרופתי לקשב כדי להעצים תפקודים אלה ולהתמיד בטיפול, הם עלולים לחזור שוב ושוב למעגל ההתמכרות.
 

במי פוגעת ההתמכרות?

כיום, ההתמכרות אינה רק "בעיה" של אותו חסר בית בתחנה המרכזית בת"א. ההתמכרות נמצאת בכל מקום, הן אצל תלמיד התיכון המחונן שהתמכר למשחקי מחשב והן אצל העו"ד בפרקליטות שצורך קוקאין על מנת לעמוד בקצב העבודה המטורף הנדרש ממנו. ההתמכרות נמצאת מסביבנו וכולנו חשופים לה יותר מתמיד. אנשים הסובלים מהפרעת קשב, בעיקר עם מרכיב אימפולסיבי והיפראקטיבי, מועדים להתמכרות הרבה יותר מכלל האוכלוסייה.
חשוב להדגיש שהתמכרות פוגעת לא רק באדם עצמו, אלא גם במעגלים נרחבים יותר כמשפחתו, אשתו וילדיו, חבריו, בהתקדמות במקום העבודה ועוד ועוד.
 

הסיפור של אבנר

אבנר, שם בדוי, הגיע ממשפחה "נורמטיבית" לחלוטין, אביו מהנדס ואימו מורה, היה מדריך בתנועת נוער ושירת בצבא בשריון. אבנר יכל להיות הבן של כולנו.

כיום בשנות העשרים לחייו, הוא משתף שלאורך השנים הצליח "לשרוד" את התיכון עם צלקות רגשיות וחרדות לאור הפרעת הקשב הלא מטופלת ממנה סבל.
בצבא, הפעילות האינטנסיבית והמוגדרת עשתה לו טוב, אך לאחר השחרור מצא עצמו משותק מהצורך לבחור את המשך המסלול שלו בעבודה או בלימודים.
באחד הערבים, חבר הציע לו ג'וינט בזמן מפגש חברתי. אבנר מתאר את תחושת השקט והרוגע שחש באותם רגעים. כל החרדות נעלמו ותחושת שחרור הציפה אותו. מאז, החל לקחת מידי פעם גראס מחברים על מנת להרגיש שנית את אותה חוויה, ובהמשך החל לקנות באופן שבועי ויומי ב"טלגראס" וגילה כמה החומר זמין ופשוט להשגה, רק במרחק שיחת טלפון.

כאשר פנה אלי לטיפול, אבנר עבד כטבח במסעדה. הוא לא ראה עתיד בעבודתו, עישן גראס כל יום, לעיתים בשעות העבודה, ותיאר תחושה של תקיעות. הוא התקשה לקבל החלטות בגלל חרדה להיכשל והתלבט מאוד כיצד לצאת ממעגל הבינוניות בחייו. חיי החברה שלו הלכו והצמצמו. הוא מצא עצמו מתבודד בבית עם תחושת הכשלון, וככל שתחושת הכשלון התעצמה, כך צריכת הגראס התגברה.

בטיפול עם אבנר חשתי את הכאב שלו. ישב מולי בחור צעיר עם פוטנציאל גבוה, אך תחושת ערך עצמי נמוכה ותחושת יכולת מינימלית, ניכרו קשיים בארגון וניהול עצמי שבאו לידי ביטוי בפיזור מחשבתי וקושי בהתמדה. עישון הגראס איפשר לאבנר "חלונות" של בריחה מתחושות אלו, חוויה של שקט ורוגע אותה חיפש שוב ושוב ושוב... .
אבנר שם לב שעישון הגראס אולי מאפשר לו מפלט, אך לא מאפשר לו צמיחה ואף מעכב אותה. עם זאת, הוא התקשה להפסיק את המעגל.

לאחר הבנת התמונה הגדולה, בה רואים את הקשר בין הפרעת הקשב שלו, דימוי עצמי נמוך, חשש מכשלון, ומענה בעישון הגראס כ"טיפול עצמי" לאותם רגשות מתסכלים, פנינו לאבחון מסודר להפרעת קשב.
אבנר החל ליטול טיפול תרופתי ארוך טווח להפרעת קשב. בעזרת הטיפול התרופתי חש סדר במחשבות, התפקוד שלו השתפר וכך גם תחושת היכולת. עיבדנו בשיח בינינו את התחושות ונתנו להן תוקף ומענה. במקביל, חשבנו יחד על תוכנית הדרגתית להפחתה של הגראס. נתקלנו בקשיים, אך המוטיבציה הרבה של אבנר ביחד עם ההבנה, שהקשיים שלו אינם גזירת גורל אלא ניתנים לניהול ולטיפול, וכלי ארגון ותכנון מעולם הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי, סי.בי.טי., כל אלו גרמו לאבנר להצליח להגיע להינזרות מוחלטת והפסקה בה הוא מתמיד כבר מספר חודשים.
אבנר מצא עבודה בתחום בו הוא מוצא עניין ונרשם ללימודים אקדמיים. חייו חזרו למסלולם. 
 

מה הקשר בין הפרעת קשב להתמכרות?

הקשרים בין שתי ההפרעות הינם מגוונים ונוגעים למספר תחומי חיים, חלקם ביולוגים, חלקם פסיכולוגיים וחלקם חברתיים/סוציאליים.

א. התחום הביולוגי
בתחום הביולוגי, אנשים עם הפרעת קשב נוטים יותר לחיפוש אחר ריגושים וסיפוק מידי, ומתקשים בדחיית סיפוקים וקבלת החלטות על כן חשופים יותר למענה המהיר והמתגמל מאוד של חומרים והתנהגויות ממכרות. כמו כן אנשים הסובלים יותר מהיפראקטיביות ואימפולסיביות מגלים בגיל צעיר שממרצים שונים, חוקיים לחלוטין, כדוגמת קפאין או ניקוטין עוזרים להם להרגיש רגועים יותר, ממוקדים ויעילים יותר ועל כן יעשו בהם שימוש רב, בהמשך יתכן שיפנו גם לשימוש בממריצים "כבדים" יותר כקוקאין וכו'. במידה ואנשים אלו יקבלו טיפול תרופתי מבוקר להפרעת הקשב, השימוש בתחליפים אחרים כדוגמת החומרים שציינתי, יתייתר. 

ב. התחום הפסיכולוגי
בתחום הפסיכולוגי, אנשים עם הפרעת קשב פוגשים יותר מהרגיל אתגרים וחוסר הצלחה, עקב המוסחות או האימפולסיביות איתם הם מתמודדים. חווית אלו נצרבות בתוכם ונחוות כחוויות הפוגעות בדימוי העצמי ותחושת היכולת, מה שעלול להתדרדר למצב רוח ירוד, דיכאון ואף חרדה משתקת. ככל שנתחיל טיפול תרופתי המאפשר הקלה ושיפור בתסמיני מוסחות/אימפולסיביות/היפראקטיביות בגיל מוקדם יותר, כך נחסוך בהמשך מילדינו תחושות כשלון וחוסר הצלחה, ונאפשר להם חוויות מעצימות ומחזקות. 

ג. התחום החברתי/ סוציאלי
בתחום החברתי, אנשים עם הפרעת קשב מוצאים את עצמם לעיתים מבודדים חברתית, מתקשים בשמירה על קשרים משמעותיים, וחווים שונות שהם מתקשים לבטא במילים. השימוש בחומר מממסך את התחושות הלא נעימות.
מאידך, דווקא אלו היותר פעילים, ההיפראקטיביים/ אימפולסיביים, מוצאים עצמם לעיתים מחפשים את ה"אקשן" והריגוש החזק, ויכולים למצוא אותו באותם מקומות בהם חומרים ממכרים נמצאים בשפע.


התנהלות עצמית בגמילה

האתגר קיים לא רק בכניסה לעולם ההתמכרויות אלא גם ביציאה ממנו.
עבודה על הפחתת שימוש או הינזרות מוחלטת, קרי גמילה, דורשת תפקודים ניהוליים, שמתבטאים בהגדרת מטרות ועמידה בהן, מעקב עצמי ויכולת דחיית סיפוקים, להגיע למפגשים בזמן, לזכור היכן ומתי הם מתקיימים ועוד. כל אלו מהווים אתגר עצום למי שניהול עצמי הוא הקושי העיקרי שלו.

לאור כל האמור לעיל, חשוב להכיר את הקשרים והמתאם הגבוה בין תחום הפרעת הקשב ותחום ההתמכרות. טיפול באחד מהם ללא התחשבות בשני מקשה עד לא מאפשר טיפול מיטבי באחר. יש צורך להתייחס לשתי ההפרעות במקביל, אם זה במתן טיפול תרופתי, במידת הניתן, בדר"כ תרופות ארוכות טווח, ואם במתן כלים התנהגותיים אשר יעזרו למטופל להתמודד עם הלקות בתפקודיים הניהוליים שלו.


רפואה מונעת להתמכרות

כידוע, הרפואה הטובה ביותר הינה רפואה מונעת, ועל כן חשוב להדגיש כי הוכח במחקרים רבים, כי טיפול תרופתי להפרעת קשב הניתן מגיל מוקדם משמש כגורם מגן שמפחית משמעותית את הסיכויים להתפתחותה של התמכרות בעתיד.

חשוב להדגיש: אמנם לתרופות להפרעת קשב, במיוחד אלו בשחרור מיידי שהשפעתן לטווח קצר, יש פוטנציאל לשימוש לרעה לאנשים עם נטייה לכך, אך מסוכן הרבה יותר לא לטפל בהפרעת הקשב, ובכך להגדיל משמעותית את הסיכון לפתח התמכרות. כמובן כל טיפול תרופתי חייב להיות מלווה ומבוקר ע"י רופא מומחה.

כמו בכל טיפול תרופתי, צריך לאזן את היתרונות מול החסרונות, והמסר המרכזי הוא, שטיפול מוקדם ויעיל בהפרעת קשב, במיוחד כזה המותאם למאפיינים האישיים של כל מטופל, עוזר להקטין את שלל ההתמכרויות – גם לחומרים וגם להתנהגויות.


סיכום

סיכון – בעלי הפרעת קשב, בעיקר עם מרכיב היפראקטיבי ואימפולסיבי, נמצאים בסיכון משמעותי לפתח התמכרויות בעתיד.
מכביד יותר - כאשר ההתמכרות כבר קיימת, הפרעת הקשב מכבידה על תהליך הגמילה.
רפואה מונעת - ככל שנזהה ונאבחן את הפרעת הקשב בגיל מוקדם יותר ונטפל כראוי, כך נפחית את הסיכוי להתמכרות בעתיד.


אלי הלמן, עו"ס קליני, מטפל CBT,
עובד במרפאת קשב וריכוז של קופ"ח כללית,
עובד במרפאה ובצוות ההכשרה של "המרכז הישראלי להתמכרויות. ICA"
elihelm@gmail.com
0528773280

 

תודה על קריאת העלון. 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על 
טיפול התנהגותי רגשי - כאן

גוף, חושים מוח - כאן

 

בברכה, 

זיוה דינה - קשבים
יעוץ להעצמת תפקודי קשב 
Attention Functions
Empowerment

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


26.06.2022