עלון קשב ADHD
פורים עם הפרעת קשב
עד דלא ידע - ומה שכן צריך לדעת
ד"ר גיל מאור
מנהג חשוב בפורים הוא נשף תחפושות או סעודת מצווה, שבמהלכם נוהגים לשתות אלכוהול לשכרה עד דלא ידע. בכל שנה אחרי פורים פונים אליי צעירים שמשתכרים בפורים ומסתבכים באלימות.
מקרה לדוגמה:
דוד (17), שם בדוי, תלמיד ישיבה תיכונית, הופנה אליי ביוזמת הוריו. דוד מאובחן עם הפרעת קשב ומטופל תרופתית, ללא רקע של בעיות אלימות או התנהגות. בערב פורים לא נטל את התרופה, כי ביקש להשתכר עם החבר'ה. בסוף סעודת הפורים, התפתח ויכוח על משהו שולי ודוד זרק בקבוק על אחד מחבריו. בעקבות כך נחבל חברו ונזקק לטיפול רפואי. רב הקהילה המליץ לדוד לגשת לטיפול.
כדאי שנבין את הקשר המסוכן יותר מן הרגיל בין הפרעת קשב לצריכת אלכוהול מופרזת.
מהי הפרעת קשב והיפראקטיביות?
הפרעת קשב והיפראקטיביות היא הפרעה נוירו-התפתחותית כרונית שתסמיניה מתחילים בילדות המוקדמת ונמשכים לכל מחזור החיים. מחקרי אומדן מעריכים שכעשירית מהאוכלוסיה מאובחנת עם התסמונת. הפרעת קשב מסווגת ומוגדרת בספרות הרפואית כ- ADHD.
בהתאם למודל המקובל ברפואה, יש לה בסיס גנטי משמעותי, ואילו תהליכים התפתחותיים של הבנייה אישיותית והסתגלות חברתית משפיעים על המופע ההתנהגותי של בעלי התכונה.
הפרעת קשב מתוארת באמצעות קבוצות תסמינים:
מוסחות, היפראקטיביות-אימפולסיביות, מקצב ביולוגי חריג וכשל בתפקודים הניהוליים.
ד"ר ראסל בארקלי טוען שהפרעת קשב היא הפרעת ויסות המקשה על האדם לבצע תהליכי עכבה, כלומר, ריסון עצמי של רצונותיו. מבחינת בארקלי, פעילות האדם בסביבתו מושפעת משילוב של שני מניעים – הסתגלות לחברה ומימוש רצונותיו האישיים. מערכת הקשב היא מנגנון הוויסות והניהול של שני מניעים אלו, שהעכבה מאפשרת לסנכרן ביניהם. בארקלי מכנה את תהליך הסינכרון בשם "דיבור פנימי".
לטענתו, הפרעת קשב נובעת מכשל בתהליכי הדיבור הפנימי בגלל ליקוי בזיכרון העבודה. כפועל יוצא, הפרט מתקשה להגיב לסיטואציות חברתיות בעיתוי הנכון או בעוצמה הנכונה.
מקור כל הכשלים הוא נוירולוגי, פגם בהולכה בין מערכות עצביות במוח האחראיות על תהליכי וויסות ובקרה.
הטיפול התרופתי להפרעת קשב מתקן תהליכי הולכה עצביים אלה. עם זאת, הטיפול התרופתי עובד באופן זמני בלבד, ולכן נדרש להטמיע אצל בעלי הפרעת הקשב כלים לשיפור תפקודים ניהוליים ומיומנויות קבלת החלטות ועכבות.
עכבות ואלכוהול – עכבר וחתול
עכבות, ריסון עצמי, היא מערכת הוויסות של המוח להאט את עצמי ולבדוק את ההתנהלות שלי תוך כדי תנועה ולאחר ביצוע המעשה. עכבה היא עבודה משותפת של רגשות ומחשבות.
הרגשות הן מרכיב חשוב בתהליכי פיתוח העכבה. לרגשות תפקיד חשוב מאוד בהסקת מסקנות. הרגשות מספקות לאדם הערכה של רמת הבטיחות/הסיכון בביצוע תהליכי חשיבה לוגיים. הרגשות נמצאים על רצף שבקוטב האחד שלו נמצאים רגשות משמרים, המספקים רוגע ושלווה לשם המשכיות תהליכי ההיסק. בקוטב השני נמצאים רגשות מתריעים, המזהירים מביצוע טעויות. הרגשות המתריעים עוצמתיים יותר ולכן בולטים יותר כדי להפעיל את העכבות.
אלכוהול הוא חומר פסיכו-אקטיבי שבפעולתו משחרר עכבות. אלכוהול הוא תרכובת אורגנית המכילה אתנול, החומר הפעיל במשקאות משכרים. האלכוהול משתלב במחזור הדם והחומר הפעיל משפיע על הגוף בשתי פאזות.
פאזה ראשונה - משחרר עכבות, מאט את קצב החשיבה, יוצר תחושת שיחרור, הרפיה, שמחה ואופוריה.
פאזה שניה - מדכדך ויוצר עכבות מופרזות.
אלכוהול ואלימות
חוקרים מצאו שתחת השפעת אלכוהול רמת האלימות של האדם גבוהה יותר. הם מסבירים שהאלכוהול לכשעצמו אינו יוצר אלימות, אלא מדובר באנשים שסובלים בשיגרה מכעס ותיסכול. אנשים אלה מפעילים בשיגרה תהליכי עכבה, אולם, תחת השפעת אלכוהול, העכבה נפגמת והאלימות פורצת במלוא עוזה.
צריכת אלכוהול של אדם עם הפרעת קשב
כפי שראינו, צריכת אלכוהול פוגעת בעכבות של כל אדם, על אחת כמה וכמה באדם עם הפרעת קשב, שהעכבות שלו פגועות, ועוד יותר, אם הוא גם בעל נטייה לאלימות.
נחזור לדוד בן ה-17, נער שמתמודד עם הפרעת קשב, והודות לטיפול התרופתי מצליח לשפר עכבות במערכת החינוך, שם אין לו בעיות התנהגות. בדקנו את ההתמודדות שלו במשפחה, וההורים דיווחו שבין האחים קיימות מריבות בבית בסופי שבוע, אבל "ככה זה עם אחים..".
דוד עצמו סיפר שהוא כועס כשחברים לא מבינים אותו, אבל מצליח לעצור את עצמו ולהירגע.
אנחנו יכולים לראות שיש לו כעסים, אך הוא מצליח לבצע להם תהליכי עכבה בזמן שהייתו במערכת החינוך בעזרת התמיכה התרופתית. בבית קיימים קשיים, אך יש הבנה של המשפחה.
אבל כאשר הוא היה תחת השפעת אלכוהול, אזי מערך העכבות הפגוע, נפגע עוד יותר, ולא היה שום מעצור שיעצור אותו מזריקת הבקבוק על חברו.
במהלך הטיפול למד דוד לזהות כעסים מייד בהתחלה, ולנהל אותם בכלים קוגניטיביים התנהגותיים - CBT.
מה אנו למדים מכך?
א. להפרעת קשב דרוש טיפול משולב, תרופתי והתנהגותי.
כיסוי תרופתי הוא רק חלק מהטיפול המלא. יש לשלב הדרכה, טיפול קוגניטיבי התנהגותי או אימון כדי להעניק למטופל כלים להתנהלות יעילה עם הפרעת הקשב שלו בכל הזמנים והמועדים.
ב. לשים לב לכמות האלכוהול שצורכים.
בפורים מותר לקיים את מנהג השתייה, אך לצרוך כמות מתוכננת מראש. הספרות מלמדת שבלגימת עד 2 מנות משקה, ניתן ליהנות מהשפעות האלכוהול ועדיין להישאר בשליטה מסויימת.
ג. רצוי לקחת מלווה לארוע עם אלכוהול.
רצוי ללכת לנשף פורים או סעודת מצווה עם חבר או קרוב משפחה, שיכול לסייע לצאת מהאירוע במידה שתגיע לשתיית אלכוהול מופרזת.
ד. אין לצרוך אלכוהול ביחד עם תכשירים ממריצים!!
כלומר, בערב החג, אין לצרוך תרופות ממריצות להפרעת קשב - זו אחת מהתוויות הנגד.
פורים שמח,
ד"ר גיל מאור,
ראש האשכול ללקויי למידה, המכללה האקדמית גליל מערבי.
מטפל CBT.
מנהל משותף במכון ד"ר קשב
gilm@wgalil.ac.il
http://www.giladd.co.il/
תודה על קריאת העלון.
אני מזמינה אותך לקרוא עוד בנושא
פורים - כאן
חג פורים שמח!
זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
להתפתחות מקצועית ואישית
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
11.03.2022