עלון קשב ADHD


טיפים לחיזוק המשפחה של ילד עם ADHD

טיפים לחיזוק המשפחה של ילד עם ADHD

עלון קשב ADHD

כשאהבה וקושי נפגשים –
טיפים לחיזוק המשפחה
של ילד עם ADHD

סמדר לביא

הורות בכלל היא נושא מאתגר, במיוחד הורות לילד עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר, ועוד יותר כאשר יש סיכוי גבוה, שלפחות אחד מההורים הוא עם הפרעת קשב בעצמו.
הורים לילדים עם הפרעת קשב נדרשים לליווי צמוד של ילדם, תיווך ותמיכה, הצבת גבולות, ייצוג מול גורמים חינוכיים וטיפוליים וגם טיפול ודאגה לשאר בני המשפחה.
בנוסף לכך, הם עומדים לא פעם מול לחצים וביקורת של הסביבה הקרובה השופטת אותם לפי   התנהגותו המוחצנת של הילד כהורים שלא מחנכים את ילדם, מזניחים, אלימים וכו'.

העומס הרגשי, תחושת אובדן שליטה, שחיקה, מתח ולחץ אורבים מתחת לפני השטח כל הזמן. אבל, בכל זאת, ישנן דרכים וכלים שונים,  באמצעותם אנו יכולים להפחית את הלחץ  ולחזק את התא המשפחתי בהתמודדויות היומיומיות .

 

1. יֶדע הוא כוח

הדבר הראשון החשוב הוא שאנו, כהורים, נבין מהי הפרעת קשב ואיך היא מתבטאת ספציפית אצל בתנו או בננו. עלינו להבין מהי "מערכת ההפעלה" שעל ידה הוא או היא מנוהלים ומהו "הצורך שהם צורחים". ידע זה יקנה לנו נקודת מבט מושכלת, שתאפשר לנו לפרש סיטואציות באופן שונה ולדייק את תגובתנו לילד בצורה טובה יותר תוך כדי הקשבה ומציאת פתרונות משותפים.

לדוגמה, אם נבין שהילד שלנו לא "מציק" אלא עושה פעולה אוטומטית באופן לא מודע כי הוא זקוק לגירוי "להעיר את המוח שלו" – יהיה לנו ברור שהוא "מחפש אקשן" כי זה הדבר שהוא יודע לעשות נכון להיום. כאשר אנו מבינים את הצורך, נוכל לספק לו בעוד מועד את המענה המתאים ללא חיכוך וכעס.
 

2. ADHD איננה באשמת אף אחד

חשוב מאד להסביר לבני הבית כולם, שהפרעת הקשב ופעלתנות יתר, איננה אשמה של אף אחד. לא של אחד מהורים, לא של האחים או האחיות וכמובן לא של הילד המאובחן. חשוב שיבינו שלא מדובר בעצלנות  או חוסר מוטיבציה. הפרעת הקשב היא רק ההסבר לקושי ו/או ההתנהגות.
 

3. צרו סדר יום ברור של זמנים בבית 

מסגרת שעתית כתובה שמטרימה את המשימות השגרתיות בבית, תעשה סדר ותעניק תחושת ביטחון לילד עם הפרעת הקשב, החסר תחושת זמן.
 

4. הורה עם הפרעת קשב – טפל בעצמך 

את/ה המבוגר, יודע שיש לך הפרעת קשב, או חושד שגם אתה בעצם מתמודד עם דברים דומים לשל ילדך? – טפל בעצמך.   כדי לדאוג ולפעול מול ילדך בצורה טובה, חשוב שיהיו לך התנאים הנכונים להגיב נכון בהתמודדויות השונות. טיפול בעצמך דואג לילדים.
אתם בוודאי מכירים את משל הדיילת המדריכה על אמצעי הבטיחות לפני הטיסה. היא מסבירה על הצורך לשים קודם כל את המסכה על ההורה ורק בהמשך על הילד....
 

5. הפרעת הקשב היא עניין משפחתי

שלא כמו בעיות רפואיות אחרות, הפרעת קשב ופעלתנות יתר נוגעת ומשפיעה על כל אחד במשפחה באופן משמעותי וכל יום. הבנה, שלכל אחד במשפחה יש חלק בהתמודדות,  תעזור ליצר עבודה משותפת לפתרון הבעיה.
 

6. איזון תשומת הלב באופן חיובי 

לא פעם אנו, ההורים, מרגישים שאנו מפנים ומשקיעים את רוב תשומת הלב שלנו לילד עם הפרעת הקשב. בנוסף, ילדים אחרים במשפחה מתחילים להרגיש שאינם מקבלים תשומת לב. מתחיל להיווצר חוסר איזון בתשומת הלב.
אנו יכולים למצוא את עצמנו מעירים רוב היום על מה שלא קרה או לא נעשה,
כמו: "למה לא סידרת את המיטה בבוקר?", "למה לא הלכת לחוג כדורסל?"
אם נבדוק, ניווכח שחלק גדול מתשומת הלב מופנה להתנהגויות שליליות.
הקשבה והתבוננות, החלטה לשים לב יותר להתנהגויות החיוביות שקורות בבית וחיזוקן, יכולים להשיג איזון ולשפר את האווירה כולה. לעיתים, גישה זו אפילו תכחיד התנהגויות בלתי רצויות ותשפר בצורה משמעותית גם את מאזן האנרגיה שלנו, ההורים. 
 

7. תנו צ'אנס לאחרים להתבטא 

הפרעת קשב נוגעת ומשפיעה על כל אחד מחברי המשפחה. יכול להיות שישנם במשפחה חברים שלא יעזו לאמר את דברם עקב מזגם השקט או גורם משתלט במשפחה. חשוב שניתן להם מקום וזמן לדבר ולהביע את עצמם.
לצורך כך נגדיר חפץ מוסכם שיהווה "חפץ דיבור", ונגדיר כלל משפחתי, שרק מי שמחזיק בחפץ זה, מקבל את רשות הדיבור.
 

8. החליפו דיבור שלילי בדיבור חיובי

תקפידו שהשפה המשפחתית תהיה מורכבת מהמון מחמאות, עידוד והומור:
"you can catch more flies with honey than with vinegar!"

נטייתם הטבעית של אנשים וילדים עם  הפרעת הקשב היא, לראות את הצד האפל של הדברים, הרבה פעמים כלפי עצמם. הם מביעים דיבור פנימי שלילי, מבקרים את עצמם, לא מצליחים לראות את מה שכן מצליח להם, במיוחד, שלא מצליח להם הרבה.  
חשוב מאד שנשים לב לכך כולנו, נביא למודעות, ונחליף כל הסתכלות שלילית בהסתכלות חיובית. כדי להשיג זאת,  כדאי להיעזר במומחה להפרעת קשב.  
 

9. הגדירו היטב את הציפיות שלכם 

צרו מסגרת התנהגותית ברורה ועקבית עם כללים שיתאימו לתא המשפחתי הייחודי שלכם. בשלב ראשון הגדירו לעצמכם מה חשוב לכם, ותווכו זאת באופן ברור לכל בני המשפחה. חשוב שתדעו מה מצופה מהם, מהם הכללים ומה ההשלכות. אם מישהו זקוק לדבר מה כדי להצליח במשימה, כדאי לבדוק יחד אתו מה הדבר ואיך או מה יכול לעזור לו. 
 

10. היערכו לזמנים המאתגרים ביום

הזמנים המאתגרים במהלך היום הם בדרך כלל זמן לימוד, התארגנות בוקר, התארגנות ערב, שעת ארוחת הערב, התארגנות לשינה, מעברים וחופשות.
לאחר שהגדרנו בבהירות את אותם זמני קושי, נוכל לגשת לבעיות בצורה בונה, ולהיערך מראש נכון באופן אישי ו/או זוגי. גשו לפתרון הבעיות בעבודת צוות.
 

11. התייעצו עם בן/בת הזוג

הורים יכולים שלא להסכים כמעט על כל דבר בכל הנוגע לניהול הפרעת קשב ופעלתנות יתר.  לכן חשובה תקשורת בין בני הזוג שמבררת את עמדותיהם, הבנה, הקשבה, משא ומתן, איך ומה כדאי לעשות. העזרו אחד בשני להצעות ורעיונות, עד לקבלת החלטה משותפת, איך ננהג בסיטואציה מאד חשובה.
כך הילד מקבל בהירות של עמדות, הדברים ברורים לו, גם אם לא מקבל אותם, ולנו יהיה קל יותר להציג חזית אחידה.

במידה ונושא התקשורת הזוגית לוקה בחסר, אני ממליצה לקבל עזרת מומחים בתחום.
 

12. לעולם אל תדאגו לבד - בנו לעצמכם רשת בטחון

דאגו לטפח כמה שיותר תמיכות ולבנות לעצמכם רשת בטחון: מרופא ילדים לרופא משפחה ולמטפל, לארגון מקצועי ועד לכנסים ארציים, מחברים ועד קרובי משפחה למורים ובתי ספר, מקבוצת תמיכה פיזית לקבוצת תמיכה אינטרנטית, השתמשו בכל התמיכה שתוכלו למצוא. תמיכה קבוצתית יכולה לעזור לכם לפתור בעיות ולהרחיב את נקודת המבט שלכם. 
 

13. שמרו על חוש הומור ותקווה :)

המפתחות להצלחה בטיפול הם התמדה והומור. התקשרו למישהו שיקשיב לחדשות הרעות אבל גם ירומם את מצב הרוח שלכם, והמשיכו להזכיר לעצמכם את ההיבטים החיוביים של הפרעת הקשב - אנרגיה, יצירתיות, אינטואיציה, טוב לב וחכמה .
זכרו שהרבה מאוד אנשים עם הפרעת קשב מגשימים את עצמם ומצליחים מאוד בחיים .

 

 

סמדר לביא,
מדריכה ומלווה הורים,  
מאמנת מוסמכת להפרעת קשב וריכוז לילדים, מתבגרים ומבוגרים,   
מנחה סדנאות לצוותי הוראה ולהורים
https://smadarlavie.co.il  
054-4520506
 

* הרחבה למאמרו של ד"ר אדווארד מ. האלוול:
https://www.additudemag.com/12-ways-to-build-strong-add-families/




 

תודה על קריאת העלון, 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על 

הדרכת הורים - כאן 

גוף, תנועה, חושים - כאן 


בברכה,

זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
להתפתחות מקצועית ואישית 

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


06.02.2022