עלון קשב ADHD


מתכון לביבות פשוט עם תפקודים ניהוליים

מתכון לביבות פשוט עם תפקודים ניהוליים

עלון קשב ADHD

מתכון לביבות פשוט - 
מבשלים לחנוכה עם הפרעת קשב
ומעצימים את התפקודים הניהוליים 
מור דניאל

ילדים עם הפרעת קשב ו/או היפראקטיביות נוטים לסבול מליקויים בתפקודים הניהוליים, שמסייעים לפעול בצורה יעילה. כך, כאשר תפקודים אלה לקויים, נראה קושי להתחיל במטלה מסוימת, קושי לעבוד בשלבים מתוכננים ומאורגנים, קושי להבחין בין עיקר לטפל, קושי לווסת את ההתנהגות ולבקר את הפעולות.

פעילות הבישול היא פעילות רב-משימתית אשר מצריכה שילוב של מיומנויות שונות, ולכן מפעילה כשרים שונים של התפקודים הניהוליים. ניתן לתרגל את התפקודים וליעל אותם באמצעות בישול לפי מתכונים שונים.

בהיבט הרגשי, ילדים עם הפרעת קשב סובלים במקרים רבים מדימוי עצמי נמוך ותחושת מסוגלות עצמית נמוכה. הם אינם  מאמינים שיש להם הכישורים הדרושים להצליח במשימות שונות, כי חסרות להם חוויות הצלחה שיבססו את תחושת המסוגלות וישפיעו לחיוב על הדימוי העצמי שלהם.

בבואנו לבחור מתכון לעבודה עם ילדים עם הפרעת קשב, מומלץ להתחשב בשני ההיבטים הללו, של תירגול התפקודים הניהוליים ושל העצמת תחושת המסוגלות העצמית. בהתאמה לכך, כדאי שהמתכון יהיה ברור והדרגתי, שלא יכלול כמות רבה מדי של חומרי גלם או שלבי עבודה רבים ושיעניק סיכוי גבוה להצליח בהכנתו.

מובן כי חשוב לקחת בחשבון את התנועה הפיזית שהכנת המתכון מחייבת כמו גם את ההנאה של הילדים מתהליך ההכנה ומהתוצר הסופי. תוצר סופי שיהיה טעים ויקצור משובים חיוביים מהסביבה, יעניק לילדים דימוי עצמי חיובי. 

"מתכון הלביבות הפשוט" מתאים לרוח החג ועונה על הקריטריונים של מתכונים שמתאימים לעבודה של ילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות. יש במתכון הזדמנות לתנועה חזרתית וחזקה - מפעולת הגירוד, למגע עמוק - מפעולת הסחיטה, ולמגע רטוב ורך - מהנחת התערובת בתבנית, כך שכל בשלן יוכל להתמסר לשלבים שנעימים לו ולהיעזר בזולת אם ירצה להימנע משלבים שפחות נעימים לו. מניסיון - הילדים נהנים מכל השלבים.

מלבד הכנה של מנה טעימה ברוח החג, יש בהכנת המתכון פוטנציאל לרווחים קוגניטיביים ורגשיים.

"מתכון לביבות פשוט"
כ- 30 לביבות

מצרכים:

5 תפוחי אדמה

3 כפות גבינת פרמז'ן מגורדת

1 ביצה

כלים

קולפן

פומפייה

קערה

מגבת מטבח

נייר אפיה

כף  

מהלך ההכנה:

  1. מחממים תנור ל- 180 מעלות
  2. בפומפייה מגרדים את תפוחי האדמה
  3. בעזרת מגבת סוחטים חזק חזק את תפוחי האדמה עד שמגירים את כל הנוזלים.
  4. בקערה מערבבים את תפוחי האדמה המגורדים עם גבינת הפרמז'ן
  5. מוסיפים ביצה ומערבבים שוב
  6. מניחים תלוליות של התערובת על תבנית מרופדת בנייר אפיה. אפשר להשתמש בידיים רטובות או לעבוד עם כפות.
  7. מכניסים את התבנית לתנור החם למשך 15-20 דקות, תלוי בגודל הלביבות. 

חנוכה שמח!

מור דניאל M.A
מטפלת רגשית בבישול ואמנות,
דוקטורנטית בפקולטה לחינוך מיוחד באוניברסיטת חיפה,
חוקרת את השפעת הבישול הרגשי על מתבגרים עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר, ,
מחברת הספר "מבשלים ביחד- תרפיה לילדים באמצעות בישול",
מדריכת הורים, מנחה אנשי חינוך וטיפול 
cookarttherapy.co.il
050-5375519


והנה שיר מבדר על לביבה שלובבה
בלי תפקודים ניהוליים: 
https://youtu.be/gEMdujq5kFM


תודה על קריאת העלון. 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד מאמרים על 
חנוכה עם הפרעת קשב - כאן
התאמת הסביבה והתארגנות - כאן 
תנועה וקואורדינציה - כאן

חנוכה שמח!

זיוה דינה - קשבים
יעוץ להעצמת תפקודי קשב 
Attention Functions
Empowerment 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


09.12.2023