עלון קשב ADHD
שלום רב,
העלונים האחרונים הוקדשו לילדים, ועכשיו נעבור לבוגרים. העלון הנוכחי מוקדש להתאמות בבחינה הפסיכומטרית, ונכתב על ידי עו"ד אהוד צלטנר, מנכ"ל מכון איזי ווי, המתמחה בהכנת תלמידים עם הפרעת קשב ולקויות למידה לבחינה הפסיכומטרית. בואו לשבור את תקרת הזכוכית בפסיכומטרי!
איך מקבלים הקלות בפסיכומטרי?
עו"ד אהוד צלטנר
המבחן הפסיכומטרי הוא מבחן מלחיץ. יותר מ-170 שאלות, פחות מ-60 שניות לשאלה!
זמן רב תלמידים עם לקויות למידה נמנעו מההתמודדות עם הפסיכומטרי, גם במחיר של בחירת תואר או מוסד השכלה גבוהה שונה משאיפתם. הם ויתרו מראש על החלום ללמוד הנדסה או מחשבים באוניברסיטה לטובת תואר אחר, אשר איננו מצריך ציון פסיכומטרי.
כיום, לימודים מותאמים ובחינה מותאמת בבחינה הפסיכומטרית, מאפשרים לתלמידים עם לקויות למידה התמודדות הוגנת ומוצלחת עם הבחינה. אם יש לכם מגבלה פיזית או הפרעת קשב או לקות למידה, אם אובחנתם ונקבעו לכם התאמות בבחינות הבגרות - כדאי לכם לברר האם מגיעות לכם התאמות בפסיכומטרי. ההתאמות עשויות לכלול תוספת זמן, הפסקה בין פרק לפרק, מחשבון ועוד. כל אלה בהתאם לקריטריונים שקיבלתם מן היחידה לבחינות מותאמות שנמצאת בתוך המרכז הארצי לבחינות ולהערכה.
התאמות בפסיכומטרי? הכוונה להקלות?
התאמות אינן הקלות. ההבדל הוא שמהמילה הקלות משתמע שמישהו יעשה עבורכם את המבחן ליותר קל. לא זה המקרה! כל ההקלות הנזכרות למעלה הן בעצם התאמות, וזו בדיוק מטרתן – לאפשר לכל נבחן פסיכומטרי להיבחן בתנאים המותאמים לו.
לדוגמא, אני מרכיב משקפיים. אני זקוק להן כדי לקרוא, כדי לנהוג וכמובן, כדי להיבחן. תדמיינו שאסור היה להיבחן במבחן הפסיכומטרי עם משקפיים... אתם חושבים שהיה לי סיכוי להוציא את הציון הגבוה שאני מסוגל? בוודאי שלא, כי בלי משקפיים, התווסף לבחינה קושי לא רלוונטי, כלומר, קושי שהבחינה לא מיועדת לבחון.
מטרת ההתאמות לעקוף ככל האפשר את הלקות או המגבלה, כדי שהמבחן יוכל בכל זאת לשמש מדד להערכת אותו התחום שנבדק במבחן פסיכומטרי רגיל. כלומר, יהיו אותן שאלות ואותם חלקים לבחינה, אבל בדרך שתאפשר לבעלי הלקויות למצות את היכולות האמיתיות שלהם, ולהתמודד עם נבחנים אחרים בצורה הוגנת.
לדוגמא אדם עם הפרעת קשב והיפראקטיביות חמורה, אשר אינו מסוגל לשבת במקום אחד יותר משעה ברצף. אותו אדם, מוכשר ככל שיהיה, לא יוכל לקבל ציון המשקף את יכולתו אם לא יאפשרו לו הפסקות בין פרקי הבחינה.
אילו התאמות יש בבחינה הפסיכומטרית?
יש מגוון התאמות במבחן הפסיכומטרי – הקראה באנגלית, הפסקה בין פרק לפרק, הארכת זמן, שימוש במחשבון מתמטי, דף תשובות מוגדל, הקראה באנגלית, הפחתת שאלות, ועוד.
האם צריך להתאים גם את הלמידה עצמה?
לא מספיק להיבחן באופן מותאם – צריך גם ללמוד באופן מותאם. כיום, ידועה החשיבות העצומה בהתאמת שיטות הלמידה ודרכי העבודה עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז. למשל, ללמד באופן שמאפשר לתלמיד עם קושי במתמטיקה להבין איך לפתור שאלות תנועה או שאלות תלת מימד.
כן, יש קורסי פסיכומטרי ייעודיים לבעלי לקויות למידה והפרעת קשב
בקורסים כאלה, כל שיעור מלווה במצגות מולטימדיה חווייתיות ומשחקי למידה מרתקים, כדי שגם תלמידים שבעבר סלדו מלמידה, יוכלו ליהנות מחוויה מתקנת. יש כיתות אינטימיות עם 16 תלמידים, שיטות המחשה מגוונות, הוראה דרך כל החושים, שיעורים קצרים יותר שמקלים על הטמעת החומר, וסימולציות שמדמות את המבחן המותאם. בסוף כל שיעור, התלמידים מקבלים דפי סיכום שיעור.
בנוסף, בקורסים כאלה, מלמדים מורים שעברו הכשרה להוראה ללקויי למידה, מאמן פרטי צמוד לכל תלמיד, ואיש מקצוע עוזר לקבל התאמות בבחינה.
במרכז שלנו, יש בוגר שבתיכון היה לו פטור מבגרות במתמטיקה. בפסיכומטרי, בזכות הקורס המותאם ועבודה פרטנית, הוא התגבר על הקשיים בחשיבה כמותית וקיבל ציון כללי 684.
אז לקויי למידה יכולים להצטיין בפסיכומטרי?
בוודאי! נשברה תקרת הזכוכית של לקויי למידה בפסיכומטרי. הייתה לנו כיתת לקויי למידה שבה רבע מהתלמידים קיבלו בין 690 ל- 789. קורס מותאם ללקויי למידה הוא קורס שמאפשר לכל תלמיד להביא את היכולות שלו לידי ביטוי בפסיכומטרי. לכן אין פלא שיש בקורס תלמידים שמשפרים ב-150 ואפילו ביותר מ-200 נקודות ביחס לציון פסיכומטרי קודם שיש להם.
סיכום
יותר ויותר תלמידים ש'ברחו' מהבחינה הפסיכומטרית עד שהרגישו שאין ברירה, הופתעו לגלות שהשד לא כזה נורא, ושאפשר להתמודד איתו במקצועיות ובדרך מתאימה. כיום, ניתן למצוא את בוגרי המסלול המותאם בפקולטות המובילות, ללא פשרות, בדרכם לתואר אקדמי.
בהצלחה בבחינה!
עו"ד אהוד צלטנר,
מנכ"ל בית ספר EZ WAY
קורסי פסיכומטרי ייעודיים בפריסה ארצית
http://www.ezway.co.il/
1-700-70-70-07
תודה על קריאת עלון קשב ADHD.
אם עדיין לא נרשמת לעלוני הקשב למבוגרים, כדאי לך להירשם מכאן:
http://adhdindex2.ravpage.co.il/adhdadults.site2
אם נרשמת כבר, כדאי לך לקרוא את עלוני הקשב הקודמים למבוגרים כאן:
http://adhdindex.co.il/cat-16
בברכה,
זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
לקהלי יעד מותאמים במיוחד
adhdindex.co.il
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
17.02.2018