עלון קשב ADHD


משחקי פנאי - הזדמנות לקירוב לבבות בעולם האמיתי

משחקי פנאי - הזדמנות לקירוב לבבות בעולם האמיתי

עלון קשב ADHD
שלום רב,
לכבוד החופש הגדול, גייסנו את ממציא המשחקים הידועים 'טאקי' ו'פיקולו',
חיים שפיר, כדי לקבל ממנו תובנות מרתקות על משחקי פנאי לכל המשפחה, על החלוקה למשחקי דמיון ומשחקים תחרותיים, ועל הדרך להפוך כל משחק בבועה האינטימית לארוע מקרב לבבות בעולם האמיתי.

האם מה שקורה במשחק נשאר במשחק? 
ממש לא! 

חיים שפיר

באופן אידיאלי, משחקי פנאי אמורים להיות 'שמורות טבע', בבחינת: 'מה שקורה במשחק נשאר במשחק'. אולם במציאות, לא ניתן להשיג הרמטיות שכזאת.

עד גיל 5-4 נמנעים ילדים ממשחקים תחרותיים ומתרכזים במשחקי דמיון ותפקידים. הם אוהבים לשדרג את עצמם לדמויות גדולות מהם וליזום משחקים שבהם אנו נדרשים לשתף איתם פעולה. תמיד יהיו הם הגיבורים הראשיים בעלילה ואנו נלוהק כגיבורי משנה, כעוזריהם או כיריביהם המובסים. לרוב אנחנו זורמים עם התפקיד שהוטל עלינו ומצייתים להוראות הבמאי. למשחקי דמיון אין מטרה מוגדרת, חוקיהם שרירותיים והם עשויים להשתנות במהלך המשחק. תכליתם היחידה היא רקמת היחסים המיוחדת שאינה בנמצא מחוץ לבועה.

המשחק התחרותי, לעומת זאת, מתאפיין בחתירה למטרה שהדרכים אליה מוגבלות במערכת חוקים קשיחה. משחק תחרותי הוא 'משחק סכום אפס' – משמעותו היא שהרווח של המנצח הוא תמיד על חשבון הפסדו של האחר.

משחקי התחרות של ילדותנו הם מבחני המיון הראשונים שאנו עוברים בחיינו. הם חושפים אותנו לראשונה ליכולותינו מול אלו של האחרים, ומזמנים לנו חוויות ניצחון מרוממות נפש אבל גם כישלונות צורבים שאינם ניתנים להכחשה. ואם יבוא מי שיטען כי הניצחונות וההפסדים הם סמליים בלבד, כי מה ניתן לקנות במכולת עם כסף של 'מונופול'? ואז מה אם  נפטרתי מכל הקלפים ב'טאקי'? אומר רק שמשקלו של הניצחון אינו נובע מערכו החומרי אלא בעיקר מההערכה שהוא זוכה לה בחברה. ודי אם נזכיר כאן שהמנצחים במשחקים האולימפיים ביוון העתיקה זכו בזר עלי דפנה פשוט, אבל כבוד האֵלים שהתלווה אליו דבק בם לכל חייהם.

באופן אידיאלי, משחקי פנאי אמורים להיות 'שמורות טבע' ולהעניק הגנה מלאה מפני השלכותיהם על חיי השחקנים, אולם במציאות לא ניתן להשיג הרמטיות שכזאת, ומכל משחק זולגת השפעה כזו או אחרת אל החיים האמיתיים. לזליגה הזאת אני קורא: 'ערך משתייר'.

משקלו של הערך המשתייר מוענק לו על ידי השחקנים והוא אינו קבוע. הוא שונה משחקן לשחקן ותלוי בגורמים רבים כמו הסכמה חברתית, מערכת היחסים בין המשתתפים, ביטחון עצמי, מצב רוח, וכן בעוצמת ההזדקקות לו. וילדים זקוקים מאוד לניצחונות, כי מאזן הניצחונות וההפסדים של שנותיהם הראשונות  משרטט את קווי המתאר של זהותם העצמית. וכשזו עדיין מצומקת, כל ניצחון יקר ובעל ערך משתייר גבוה עד מאוד. 

בכל הזדמנות שבה אני משוחח על משחקים אני נדרש להתייחס לקושי של ילדים להתמודד עם הפסדים, ומתבקש להציע פתרונות. כממציא משחקים המכונים 'משפחתיים', יש לי אכן את 'עשרת הדיברות' להורים.

  1. הרבו לשחק עם ילדיכם.
    אין תחליף למשחק עם ההורים. כשילדים משחקים בינם לבין עצמם הם אמנם רוכשים מיומנויות חברתיות, אך כשזהות העצמית של כל השחקנים מצומקת ושברירית הערך המשתייר אצל כולם גבוה והמתח רב. לעומת זאת, כשבוגר משחק עם ילד, הוא חושף אותו ליחסיותו של הערך המשתייר בדרך היחידה שניתן להעביר את המסר הזה – דוגמא אישית.
  2. כבו את הטלפונים הניידים כשאתם משחקים!
  3. הקפידו לבחור במשחקים שאתם באמת נהנים לשחק.
    ילד מבחין בהורה ש'עושה את עצמו' ומקבל שיעור בהעמדת פנים (זו הסיבה שאני מתמקד בפיתוחם של משחקים  'שעושים את זה' גם לגדולים).  
  4. אל תמנעו מעצמכם שמחה אמיתית כשאתם מנצחים (לא להגזים),
    אבל הימנעו מכל פגיעה בכבודו של המפסיד. אל תנחמו אותו על הפסד (זו התנשאות משפילה), אבל שבחו אותו על המאבק ועל מהלכים יפים כאשר היו כאלו. עודדו את הילד להציע בעצמו הצעות לשיפור משחקו.
  5. אל תכריחו את הילד לשחק במשחק שאינו רוצה.
  6. בחרו משחק שבו יש לילד סיכוי שווה לנצח.
    בהתחלה יהיו אלה משחקי מזל, לאחר מכן משחקי זיכרון והבחנה, ורק בשלב מאוחר משחקים אסטרטגיים המתאימים ליכולותיו.
  7. לעולם אל תגידו לילד: 'אבל זה רק משחק'.
    (אני מקווה שבשלב זה כבר הבנתם למה).
  8. הקפידו לשחק בעצמכם גם כשהילד אינו מעוניין להשתתף.
    זה משדר אווירה של 'בית משחק' ומבטיח שהילד לא יראה במשחק סוג של טיפול.
  9. הקפידו לא להיות מחנכים בזמן שאתם משחקים עם הילד.
    משחק טוב מחנך מצוין במקומכם.
  10. השתדלו גם לשחק במשחקים קבוצתיים שבהם הילד חבר איתכם באותה קבוצה.
    מצב כזה מדגיש את העובדה שהיריבות במשחק היא שרירותית, זמנית וסמלית ואינה מייצגת את היחסים האמיתיים.

זכרו שמשחק חברתי הוא קודם כל אירוע מקרב לבבות!

חיים שפיר, ממציא משחקים ומנכ"ל 'המשחקים של חיים שפיר'
http://www.shafirgames.com/index.php?page=games
03-5292787

 

תודה על קריאת העלון הנוכחי. 
העלון הבא יגיע בקרוב כדי להביא משב רוח קריר ומרענן לחום החופשה. 
עד אז, כדאי לך לקרוא עוד עלונים על קסמים, ראייה, ריצה, גוף, תנועה וחושים כאן: 
https://adhdindex.co.il/cat-13

בברכה,

זיוה דינה - קשב ADHD
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
לקהלי יעד גדולים במיוחד
adhdindex.co.il 

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


13.03.2023