עלון קשב ADHD


הפרעת קשב יוצאת לחופש... איך אפשר לבלות איתה?

הפרעת קשב יוצאת לחופש... איך אפשר לבלות איתה?

עלון קשב ADHD
שלום רב,
מה הקשר בין הפרעת קשב הספונטנית, המרחפת בקלילות במרחבי הזמן, לבין ניהול זמן? שוש מעוז אריה, מאמנת ותיקה מומחית להפרעת קשב, טוענת שניהול זמן הוא המפתח לכיף ולהנאה בחופשה.

החופש הגדול קרב ובא -
שלוש ארבע לעבודה

שוש מעוז אריה

סוף סוף הגיע החופש הגדול ! הילדים מאושרים. הו, כמה חיכו לתקופה הזו, לצאת מהשגרה, להשתחרר מבית הספר ופשוט לכייף. הם, אמנם, חיכו לתקופה זו בכיליון עיניים אולם אתם, ההורים, לחוצים וחוששים מן ההתמודדות עם חופש ממסגרות במשך יום שלם. על כן, חשוב מאד להתארגן מראש ולתכנן.
...וכיצד יתמודד הילד עם חופש ממסגרות? ועל אחת כמה וכמה, אם יש לו הפרעת קשב?

הפרעת קשב יוצאת לחופש...
ילדים בעלי מהפרעת קשב נוטים למגוון התנהגויות, שעלולות להופיע או להחמיר בתקופת החופש הגדול. הסימפטומים העיקריים הם:

• התפזרות
ברגע שילד עם הפרעת קשב יוצא ממסגרת מוכרת, עם כללים ברורים, אל ה'עולם החופשי', הוא איננו יודע במה להתמקד. למעשה נוצר אצלו מעין בלגן גדול והוא מתחיל להתפזר.

• חוסר התמדה
הבלגן משפיע במיוחד על התמדה במשימות. ברגע שאין מסגרת- יכולת ההתמדה נפגעת באופן מידי.

• חוסר גבולות
ההתפזרות וחוסר ההתמדה גורמים לטשטוש גבולות. הילד, שמרגיש חופשי, פשוט עושה מה שמתחשק לו. הוא מוקף גירויים בלי סוף ולא מסוגל לשמור על גבולות.

בדיוק על מנת למנוע מצבים אלה, קיימת חשיבות רבה להתארגנות מראש לקראת החופש הגדול. איך בדיוק עושים את זה? מתכוננים, מתכננים ומתארגנים.

יוסי הוא ילד בן 8 עם הפרעת קשב וריכוז, שאמור לצאת לקייטנה מיד בתחילת החופש הגדול. הקייטנה מונה כ-40 ילדים, ובכל יום מתקיימת פעילות אחרת. בכל בוקר, מתקשה יוסי להתעורר בזמן ושוכח היכן נמצאת חולצת הקייטנה והכובע. הוא מאחר לקיטנה, ובשל כך, המדריכים מסרבים לקחת אותו לפעילות והוא נשלח חזרה הביתה.

לילך היא ילדה בת 12 עם הפרעת קשב. הוריה החליטו לקחת אותה לחופשה בבית מלון באילת. לילך מתקשה לקום בזמן ולכן מפספסת כל בוקר את ארוחת הבוקר הטעימה של המלון. כמו כן, היא מתקשה להתמקד בפעילות אחת ומתרוצצת בין הבריכה, חדר משחקי הוידאו, הצגה במלון ועוד. כך, היא איננה מצליחה ליהנות כלל מהחופשה. לא חבל ?

בניית מסגרת לתקופת החופש הגדול
אני ממליצה לכם, ההורים, לבנות מסגרת לתקופת החופש הגדול, אשר תהווה תחליף למסגרת הגן או בית הספר להן הילד רגיל. שתי הפעולות העיקריות לבניית המסגרת הם:
א. תכנון פעילויות לזמנים ידועים מראש.
ב. לוח ניהול זמן וסדר יום קבוע.

א. תכנון פעילויות לזמנים ידועים מראש
כיוון שילדים עם הפרעת קשב נוטים להתפזר, כדאי לקחת לוח שנה ולהתחיל לתכנן פעילויות בתאריכים ובשעות מסוימות. אם בחרתם לשלוח את הילד לקייטנה בחודש יולי, סמנו בלוח השנה את הימים ואת השעות בכל יום של הקייטנה, למשל 8:00-13:00, ואחריהן בנו סדר יום עבור הילד. כדאי לשתף אותו ולבחור ביחד פעילויות אשר הוא יהנה מהן. במידה שבחרתם לטייל במקומות הומי אדם, הקפידו לשמור לבל יתרחק מכם. ילדים רבים עם הפרעת קשב הינם היפראקטיביים ואתם עלולים לאבד אתם קשר עין במהרה. תכנון ופיקוח יבטיחו פעילות מהנה.

ב. לוח ניהול זמן וסדר יום קבוע
מומלץ להכין לוח ניהול זמן מיוחד הדומה ללוח שנה וכולל אך ורק את תקופת החופש הגדול. שבו עם ילדכם ושבצו את הפעילויות שתכננתם כמו קייטנה, טיול משפחתי ועוד בימים המתאימים.

בשאר הימים, יש לכתוב סדר יום קבוע, החל מרגע הקימה בבוקר ועד השעה בה הולכים לישון. גם בימים בהם מתוכננות פעילויות, במידה ועדיין נותרו שעות פנויות, יש למלא אותן כך, שבכל יום ידע ילדכם כיצד הוא עומד להתנהל.

זכרו להכניס ללוח ניהול הזמן גם פעולות הכנה חריגות. למשל, אם אתם נוסעים לחופשה בחו'ל ויש לארוז, הקציבו לפעולת האריזה זמן מסוים בלוח ניהול הזמן.

האם להפסיק את מתן התרופות ?
כידוע, חלק מן הילדים המתמודדים עם הפרעת קשב נוטלים תרופות. יש הורים הסבורים שאין סיבה לקחת תרופה כאשר ילדם איננו במסגרת בית הספר. לצערנו, אין הדבר נכון ופעולה זו עלולה דווקא לגרום לנזק. תרופות כגון ריטלין ודומיה עוזרות לילד בעל הפרעת הקשב להיות ממוקד, מאורגן ולשלוט בהתנהגותו. התרופה אינה מסייעת ללמידה אקדמית בלבד, אלא גם ללמידה והסתגלות חברתית. פיתוח מיומנויות חברתיות חשוב לאין ערוך גם מחוץ למסגרת הבית ספרית. יתרה מכך, כאשר המסגרת היומיומית משתנה, חשוב מאד שייקח את התרופה. היא תסייע לו להסתגל במהרה לתקופת החופש הגדול ולהיות ממוקד, אפקטיבי ורגוע בזמן שהוא אמור ליהנות עם משפחתו וחבריו.

לסיכום
אין ספק כי התארגנות המשפחה לחופשה הינה עסק לא פשוט ויש לתכננה בקפידה, על אחת כמה וכמה כאשר יש לכם ילד עם הפרעת קשב וריכוז. מומלץ לאמץ את הטיפים במאמר זה וליהנות מחופשה כייפית ומרעננת.

שוש מעוז-אריה,
מאמנת מוסמכת ומרצה להפרעות קשב,
נקודת מפנה, 054-3093096
http://nekudatmifne.ravpage.co.il/lezahotethatshukashelcha

תודה על קריאת עלון קשב ADHD
בתגובה לעלון הקודם על קריאה מהירה, הגיעו אליי פניות רבות של קוראים המעוניינים לעבור לסדרה החדשה 'בוגרים עם הפרעת קשב'. אם גם אותך מעניין לקרוא רק על מבוגרים, כדאי לך לפנות אליי ולבקש לעבור לסדרת ה'בוגרים'. אם מעניין אותך לקרוא גם על ילדים וגם על מבוגרים, כדאי לך להשאר מנוי/ה על סדרת העלון הנוכחית.
נשתמע בעלון הבא.

בברכה,

זיוה דינה - קשבים
יעוץ להפרעת קשב
דיוורי טיפול, חינוך ואימון 
לקהלי יעד מותאמים במיוחד

adhdindex.co.il

 

 

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


31.07.2019