עלון קשב ADHD
שלום רב לך, מנוי העלון.
העלון הנוכחי יעסוק בכישורי/ קשיי נהיגה האופיניים לאנשים צעירים עם הפרעות קשב ADHD. נפתח בשאלות ותשובות מאת מייקל קלה, פסיכולוג קליני בכיר, מנהל מכון קוגניטו ומומחה לבטיחות בדרכים, נמשיך במידע על סדנה למאמנים, ונסיים בסקירה על ההיבט הנוירופסיכולוגי של קשיי הנהיגה ה-ADHDים . בואו נתחיל.
כאשר התקשורת עוסקת בקשיי נהיגה של אנשים הסובלים מ- AD/HD, האם לא עושים פיל מעכבר?
לצערי, לא. נהגים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מעורבים בין פי 4 עד פי 8 בתאונות דרכים קשות.
תלמיד/ה שהתקש/תה לעקוב אחרי מהלך שיעור או ניסוי של 45 דקות (להקשיב למורה, לרשום במחברת, לא לשים לב לחברים מסביב, לחשוב על החומר ולענות על שאלות), יתקשה לקלוט את כל המידע החשוב בכביש ולהתעלם מדברים בלתי רלוונטיים לנהיגה.
לא הבנת את השיעור?, פספסת את הפואנטה בהרצאה? נכשלת במבחן או נזרקת מהכיתה? - ביג דיל! בנהיגה, זה יוביל במוקדם או במאוחר לתאונה!
האם ניתן לשפר את המצב ?
לרוב כן. נהיגה היא חלק מהעצמאות שלנו, ואינני מציע לאף אחד לוותר מראש על הזכות לעצמאות. לא תמיד זה קל, אבל אם עובדים נכון, זה בהחלט אפשרי.
איך מישהו עם הפרעות קשב יכול להתמודד עם מבחני התיאוריה ? האם עליו לשבת, לשנן ולהיכשל שוב ושוב?
אינני מציע לגשת לבחינה המלחיצה בעל פה.
חשוב לדעת תיאוריה, כי ההבנה שלה מגינה עלינו ועל אחרים בעת הנהיגה. אבל החומר למבחן התיאוריה מנוסח כמו ללימודי משפטים או רפואה, איננו מתאים ואפילו מבהיל אנשים עם קשיי למידה. לכן, אני מציע למי שסובל מליקויי למידה ללמוד את התיאוריה במסגרות מיוחדות שמתמחות בהוראת נהיגה לאנשים כמותו.
איך אפשר לעזור לנהג צעיר או לתלמיד נהיגה עם הפרעת קשב?
ראשית, לא להתפתות לפתרונות "הוקוס פוקוס"אופנתיים ולהבטחות שווא יקרות.
התעמלות היא בריאה, הרפיה היא נעימה, פסיכותראפיה דינמית מרחיבה את התובנה, קמיעות מחזקים את האמונה - אבל כל אלה לא פותרים את הבעיות שנובעות מ- AD/HD.
טיפול טוב מתחיל באבחון כישורי נהיגה מדויק. האבחון מאפשר לדעת בדיוק מהם התפקודים הבעייתיים ובאלו מצבים הם באים לידי ביטוי.
בהמשך, בונים תוכנית טיפולים ייעודית. התוכנית יכולה לכלול תרגולים ממוחשבים, כלים ממשפחת הביו-פידבק, הכשרת נהיגה מיוחדת, תמיכה תרופתית, תוכנית מיוחדת לצמצום גירויים ושימוש בטכנולוגיה מתקדמת כמו קופסה שחורה.
כאמור, בכל הנוגע לנהיגה, לקות AD/HDדורשת פיתוח כלים טיפוליים ייחודיים ויעודיים.
לא ניתן לטפל בה באמצעות כלים סתמיים, כלליים או אופנתיים!
האם ניתן לאפיין את בעיות הריכוז בנהיגה במושגים של סוגי הקשב המוכרים לנו: מיקוד, הפנייה, סינון, החזקה וניהול קשב?
כן ולא. לכל אדם הסובל מהפרעת קשב ADHD יש סינדרום ייחודי משלו - קצת כמו טביעת אצבע, ועם זאת ניתן להכליל. כאשר אתה נוהג ברכב עם משתמשי דרך אחרים מסביבך, חשוב שתוכל לקלוט ולעבד את המידע החיוני לנהיגה. לשם כך צריך:
M לסרוק את השטח בצורה עקבית ורציפה כדי לזהות מידע חשוב
M לסנן מידע חשוב ממידע טפל
M לעקוב אחרי ההתפתחויות בהתרחשויות החשובות
M להכין רשימה של תגובות אפשריות לכל תרחיש
M להגיב לאירועים החשובים בכלים הולמים
ליקוי בכל אחד מהשלבים עלול לגרום לתגובה קטלנית. לכן, האבחון המדוקדק כה חיוני: הוא מאפשר לנבא היכן, בתהליך קליטת המידע ועיבודו, יתקשה הנהג לפתח כלים שיתאימו למצב ולבעייתו האישית.
צריכים או לא צריכים ריטלין לנהיגה?
ישנם מחקרים רבים שהתפרסמו בשנים האחרונות בספרות המדעית. הם מעידים על תרומתו של הטיפול התרופתי לשיפור הנהיגה של אנשים עם הפרעות קשב. המעניין הוא, שהעדויות המחקריות מצביעות על כך, שהטיפול בקונצרטה יעיל לנהיגה הרבה יותר מאשר ריטלין רגיל או SR. בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל!
איך יכולים ההורים לסייע לנהג הצעיר?
עזרת ההורים חשובה מאוד. הנהג הצעיר זקוק לניסיון, עוד ניסיון והרבה מאוד ניסיון. בנוסף, הוא זקוק לליווי אמיתי כמו אוויר לנשימה. התקשרו לעמותת אור ירוק (קישור) וקבלו הדרכה ללווי נהיגה אצלכם בבית, בזמן הנוח לכם ובחינם.
הנהג או הנהגת בעלי הפרעת קשב וריכוז זקוקים לתמיכה רבה מן הרגיל גם אחרי גמר הליווי הרשמי. לכן, אנו מתקינים קופסאות שחורות הרושמות בזמן אמת את איפיוני הנהיגה ומדריכים את ההורים כיצד לתמוך בנהג החדש באופן היעיל ביותר.
האם בעיות רגשיות באות לידי ביטוי בנהיגת צעירים בעלי הפרעות קשב?
בוודאי. אתה רוצה להיות כמו כולם, שווה, מקובל, מוצלח. אתה יפה, חכם, רגיש ופגוע. רשיון הנהיגה הוא סוף סוף הוכחה לעצמאות, בגרות וסטאטוס. הישג בו החנונים של הכיתה לא מצליחים כל כך. סיבות אלה ואחרות עלולות לגרום לך להתייחס לרכב כאל כלי בילוי במקום כלי תחבורה, כאל כלי לשיפור המעמד במקום כלי עם סכנה ממשית, כאל כלי לרכישת מעמד וחוויות במקום כלי להוכחת בגרות ואחריות.
לאור כל זאת, הטיפול חייב לכלול התייחסות למצבו הרגשי, החברתי והמשפחתי של הנהג הצעיר הסובל מהפרעות קשב וריכוז.
אילו המלצות מתאימות לכל הנהגים עם ADH/D?
ההמלצות הן לצמצם את כמות הגרויים ועוצמת הגרויים המתחרים על תשומת ליבו של הנהג ומפריעים לו להתרכז בנהיגה. הן מיועדות לבחורים ולבחורות:
!!! המנע לגמרי מהשימוש בטלפון סלולרי בזמן הנהיגה, גם אם יש לך דיבורית.
!!! אל תעסוק במשימות נוספות כמו החלפת דיסק, שינוי תחנת רדיו או עישון.
!!! היה מאורגן, הכר את הדרך מראש או בקש ממישהו לתת הוראות נסיעה ברורות.
!!! לעולם אל תיסע תחת השפעת אלכוהול.
!!! אם יש נוסעים ברכב, בקש אותם לשמור על שקט ואל תיכנס איתם לשיחות או משחקים.
!!! אם שמת לב שאתה שוגה או לא מרוכז, עצור בצד, שתה מים, מיץ או קפה, תתאפס ותמשיך.
!!! אם אינך מרוכז, זאת לא בושה לבקש מחבר/ה לקחת את ההגה.
!!! אל תיסע כשאתה עייף, מוטרד או לחוץ.
אני מאחל לך נסיעה נעימה וזהירה!
לקריאה על מכון קוגניטו בהנהלת מייקל קלה הקליקו כאן
איך משפיעה הפרעת הקשב על כישורי נהיגה?
הנהיגה היא תהליך מורכב המחייב פעילות סימולטנית במספר מישורים: תיפעול אביזרי המכונית, קריאת התנועה בכביש, התמצאות במרחב והקפדה על כללי הנהיגה בתנאים משתנים ואף בתנאים מונוטוניים (המונוטוניות היא האויבת הגדולה של אנשים עם ADHD). אלה מחייבים שימוש בתפקודים הניהוליים של המוח.
הרפואה מגדירה את ADH/Dכתסמונת קלינית, שמאופיינת בלקות במנגנון הקשב. הקשב הוא מנגנון מוחי ראשוני האחראי על הקצאת משאבים לביצוע משימות. הקשב מנוהל על ידי תהליך מטא-קוגניטיבי (חשיבה עילית) שנקרא התפקודים הניהוליים. הפגיעה של ADH/Dבתהליכים אלה פוגמת באיכות הנהיגה ורציפותה.
לא במקרה הסטטסיטקה מראה כי נהגים לקויי קשב מעורבים פי 3 יותר בתאונות דרכים קטלניות מאשר נהגים רגילים. יתרה מכך, בתאונות הלא-קטלניות, שבהן לא מעורבת משטרה, מעורבים נהגים בתאונות דרכים פי 6 יותר, כפי שנאמר לי (באופן לא מדעי) בשני מוסכים בצפון, העוסקים בתיקון רכבים שנפגעו בתאונות דרכים.
סעו בזהירות!
ההסבר נכתב על ידי דר' גיל מאור. לקריאה על דר' גיל מאור הקליקו כאן: http://www.giladd.co.il/
תודה לך שהיית עמי עד כאן ביחד עם כל מנויי העלון. העלון הבא יעסוק בשיתוף פעולה בין הורים למורים של ילדים עם הפרעת קשב ADHD.
בברכה,
זיוה דינה - קשב ADHD
יעוץ להפרעת קשב
דיוורי חינוך, אימון וטיפול
לקהלי יעד גדולים במיוחד
adhdindex.co.il
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
05.02.2020