עלון קשב ADHD


טיפול שיניים מותאם לילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות

טיפול שיניים מותאם לילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות

עלון קשב ADHD

טיפול שיניים מותאם
לילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות

ד"ר אביה פוקס-נוי

כן, גם טיפול שיניים בילדים עם הפרעת קשב, מצריך התאמות התנהגותיות, רגשיות ותרופתיות. 
ילדים עם הפרעת קשב נמצאים בסיכון מוגבר למחלת העששת המתבטאת בחורים בשיניים, וסובלים ממנה פי שלוש מאשר  ילדים ללא הפרעת קשב. זאת סיבה מצויינת להקדיש מחשבה לשיניים שלהם.

למה הם בסיכון מוגבר לעששת?

1. קושי לשמור על הגיינה אורלית
מחקרים מראים  שיש להם יותר רובד על השיניים. רובד השיניים מורכב מחיידקים אשר מנצלים סוכרים מהמזון ומייצרים חומצה אשר פוגעת במבנה השן. הסרה של הרובד דורשת צחצוח שיניים פעמיים ביום למשך כשתי דקות. אפשר להסביר את הקושי בשמירה על היגיינה אורלית בקרב ילדים עם הפרעת קשב בקושי בהתארגנות סביב משימות ובארגון סדר יום, דחיית משימות, שכחנות והיעדר מוטיבציה.

2. ההורים מתקשים לעזור
ילדים צעירים זקוקים לעזרה בצחצוח השיניים כדי להסיר את הרובד ביעילות. בגלל המרכיב התורשתי, יתכן כי חלק מההורים הם עם הפרעת קשב ומתקשים להתמיד במשימה זו, מה עוד שההורים נדרשים למעורבות ועזרה לילד במגוון משימות אחרות לאורך היום וצחצוח השיניים נראה פחות דחוף.

3. אכילה לא סדירה והרבה מזון מתוק
מחקרים מראים שילדים עם הפרעת קשב נוטים לצרוך סוכרים בתדירות גבוהה, לאכול חטיפים בין הארוחות ולצרוך שתיה מתוקה. כאשר הרגלי האכילה אינם סדירים, הילד "מנשנש" חטיפים וממתקים בין הארוחות ושותה הרבה שתיה ממותקת במהלך היום, נוצרים בפה הרבה רגעים של חומציות גבוהה והזדמנויות ליצירת חור בשן בגלל יציאת מינרלים מהשן. 

4. ירידה בהפרשת רוק
הטיפול התרופתי בהפרעת קשב עלול לגרום לירידה בהפרשת הרוק. הרוק חשוב לשטיפת הפה ולסתירת החומציות, ומהווה מאגר מינרלים החשובים לשמירה על שלמות השן. נמצא במחקרים שכמות הרוק המופרשת בילדים עם הפרעת קשב נמוכה מזו של ילדים בריאים.

5. חבלות בשיניים בגלל נפילות והתנגשויות
ילדים עם הפרעת קשב נמצאים בסיכון מוגבר לחבלות בשיניים, כמעט פי שניים מילדים ללא הפרעת קשב, כנראה בגלל נטייה לתאונות והתנהגות סיכונית אופיינית. יש חשיבות רבה לטיפול מוקדם בחבלות בשיניים כדי למנוע התפתחות סיבוכים. 


מניעה מראש של מחלת העששת
הצעד הראשון הוא יצירת קשר עם רופא שיניים לילדים עוד בטרם התפתחה מחלת העששת, כדי לקבל הנחיות והדרכה לשמירה על היגיינה, תזונה, מניעה, ויצירת קשר חיובי בין הילד לרופא המטפל. צריכים להיות מודעים לסיכון המוגבר להתפתחות מחלת העששת, ולכן להקפיד במיוחד לצחצח שיניים בקביעות פעמיים ביום עם משחה המכילה פלואוריד, לאכול  ארוחות מסודרות, להימנע ממזונות מתוקים דביקים, לשתות מים ולבקר לעתים קרובות אצל רופא השיניים.
 

התאמות סביבתיות, התנהגותיות ותרופתיות
אבל כיצד ניתן לבצע בדיקת שיניים או טיפול שיניים בילדים שהם תזזיתיים, חסרי מנוחה, מוסחים בקלות, סקרנים? 
ילדים עם הפרעת קשב מציגים יותר מילדים אחרים בעיות התנהגות וחרדה במרפאת השיניים, בגלל קושי להתרכז, אימפולסיביות, דברנות, היפראקטיביות וחרדתיות. הם מתקשים להתאים את רמת פעילותם לזו הנדרשת במרפאת השיניים: לשבת בסבלנות במשך הבדיקה או הטיפול, לא לזוז ולא לדבר.

חשוב לעדכן את רופא השיניים בהפרעת הקשב ובטיפול התרופתי שהילד מקבל. כך הרופא יוכל לספק סביבה שתאפשר לילד להתמקד בטיפול ולהימנע ממסיחים כגון מוסיקת רקע, טלוויזיה, צעצועים רבים או רעשי רקע שבוקעים מחדר ההמתנה.
התאמה נדרשת גם בהתנהגות כלפי הילד. בעוד ששיחת חולין היא אמצעי נהדר להכיר את המטופל ולהפחית את חששותיו, לא כך המקרה בילד עם הפרעת קשב. הוא זקוק למידע ברור לגבי מה שהולך לקרות, מי יטפל בו, משך זמן הבדיקה או הטיפול, ומתן הנחיות קצרות וברורות. 

בילדים שמטופלים תרופתית בריטלין או תרופות אחרות, מומלץ להגיע לבדיקה או לטיפול השיניים תחת השפעת הטיפול התרופתי, שיקל על הילד להתמקד בהוראות הרופא במהלך הטיפול.
במידה והילד חושש מטיפול שיניים, ניתן לבצעו תחת השפעת גז צחוק או תרופות הרגעה הניתנות על ידי רופא השיניים בסירופ, בהתאם לרמת החרדה. 

ישנם רופאי שיניים בעלי הכשרה לבצע טיפול תחת היפנוזה כאמצעי להפחתת החרדה.
כאשר אמצעי טשטוש אינם מועילים, ניתן לבצע טיפול שיניים תחת הרדמה כללית, ואז כל הטיפול יבוצע בפגישה אחת. 
 

טיפים להורים לפני טיפול שיניים לילד עם ADHD :

א. בחירת רופא שיניים מנוסה בהפרעת קשב 
בחרו ברופא שיניים בעל ניסיון בטיפול בילדים עם הפרעת קשב.

ב. הטרמת הטיפול לילד
מומלץ להכין את הילד מראש לקראת הביקור הראשון. לדבר עמו על מה שצפוי לו במרפאת השיניים, את מי יפגוש - רופא/ה השיניים, הסייע/ת, ומה מצופה ממנו. מומלץ לא להיכנס לפרטי פרטים ולא להשתמש בתיאורים העלולים להפחיד את הילד. במהלך הבדיקה יסביר רופא השיניים את השלבים השונים בצורה ידידותית ובגובה העיניים של כל ילדה וילד.

ג. מן הקל אל הכבד
כדאי שהמפגש הראשון במרפאה יהיה לצורך בדיקה בלבד, על מנת להכיר את המקום ואת הצוות. הקפדה על בדיקות תקופתיות ומעקב עוד בטרם התפתחות עששת תסייע ביצירת קשר ויחסי אמון בין הילד לרופא ותסייע בהפחתת הפחד. 

ד. פגישה קצרה
טיפול ארוך עלול להיות קשה לילד עם הפרעת קשב. מומלץ לחלק את הטיפול למספר פגישות קצרות.

ה. טיפול תרופתי
אם הילד מקבל טיפול תרופתי להפרעת הקשב, יש לקבוע את הביקור במרפאת השיניים תחת השפעת הטיפול התרופתי. 
 

סיכום 
בילדים עם הפרעת קשב, עדיף לבסס קשר עם רופא השיניים מוקדם ככל האפשר, באופן תכוף, רצוף וקבוע. קשר כזה עשוי לסייע במניעת עששת, איבחון מוקדם ומתן טיפול. עם תכנון והכנה מתאימים, טיפול השיניים יכול להיות חוויה חיובית לילדים עם הפרעת קשב.  

 

ד"ר אביה פוקס-נוי
מומחית ברפואת שיניים לילדים,
מרפאת המומחים מכבידנט אסותא תל-אביב 
https://maccabi-dent.com 
fuxavia@yahoo.com

ד"ר פוקס-נוי מרצה בכנס עמותת קווים ומחשבות, העמותה הישראלית להפרעת קשב ADHD :
https://keshev.org/%D7%94%D7%A8%D7%A9%D7%9E%D7%94-%D7%9C%D7%9B%D7%A0%D7%A1-%D7%94%D7%A9%D7%A0%D7%AA%D7%99-2023/

 

תודה על קריאת העלון. 
אני מזמינה אותך לקרוא גם על 
גוף, חושים, מוח - כאן

הדרכת הורים - כאן


בברכה, 

זיוה דינה - קשבים
יעוץ להעצמת תפקודי קשב 
Attention Functions
Empowerment



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


28.05.2023