עלון קשב ADHD


הפרעת קשב וריכוז בימי קורונה

הפרעת קשב וריכוז בימי קורונה

 עלון קשב ADHD

הפרעת קשב וריכוז בימי קורונה 
נעמי נהור קוגן  

הבידוד והסגר הנוכחיים מזמנים לנו מצוקות וקשיים רבים, אשר מתחדדים אצל משפחות לילדים עם הפרעת קשב וריכוז, ילדים אלה, ילדי הקש"ר, מאופיינים בתנועתיות יתר, צורך מתמיד בגירויים, מוסחות גבוהה, אימפולסיביות וסף תסכול נמוך, ומציבים כעת אתגר נוסף להוריהם. הנה עקרונות ורעיונות שיעזרו לכם, הורי הקש"ר, להתגייס לשיפור המצב. 
ככלל -מה שצפוי וידוע מראש, ובמיוחד אמירות מתואמות ומשותפות של ההורים, מחזק את הסמכות ההורית ומרגיע חרדות אופייניות לילדי הקש"ר.

  1. תכנון, תכנון, תכנון - ובמשותף ...
    רצוי ליצור מערך קבוע וחוזר על עצמו של ימי השבוע כמו: יום יצירה, יום בישול, יום צבע, יום ניקיון ואפיית חלות לשבת ועוד...הדבר מסייע לתחושת שליטה, התמצאות והגברת הביטחון.
     
  2. שגרה ברוכה עם עוגנים
    גם בתקופת החופשה הכפויה, שגרה מאפשרת רגיעה, חווית וויסות והחזקה לילדים. חשוב לשמור על סדר יום קבוע, עם עוגנים ברורים במהלך היום: שעת קימה, זמני ארוחות, שעת כיבוי אורות וכו' . מבלי לוותר על הגמישות המתבקשת.
     
  3. פעילות גופנית
    פעילות גופנית המתבצעת לפחות פעם ביום, משחררת אנרגיות מצטברות, משפרת את מצב הרוח ומאפשרת חיזוקים והתפעלות שלכם. גם בתוך הבית, חשוב ליצור תנאים לפעילות זו: שק אגרוף, קליעה למטרה, מסלול מכשולים ביתי, ריקוד קצבי וכו'
     
  4. לימודים
    כדאי להקצות זמן מוגדר ללמידה מקוונת, חוברות עבודה או שיעור עם אחד ההורים. מתן אפשרות בחירה למשל בין אנגלית, חשבון או תנ"ך, מחזירה שליטה ומפחיתה התנגדות. אם החלטתם להשתמש בטיפול תרופתי לשיפור הריכוז והוויסות, שתפו את ילדכם בהחלטה. עדיפה למידה חווייתית בדרכים של ניסוי, חקר ופעילות משותפים.
     
  5. קריאה והקראה
    לילדי הקש"ר, יש לעיתים קרובות קושי מצטבר בקריאה. זאת הזדמנות לחשוף אותם להנאה מעולם הספר. רצוי לבחור ביחד ספרים מעניינים, להקריא בהמשכים ובמנות קטנות, להפסיק ולהציע להם להמשיך בכוחות עצמם, ואחר כך לבקש מהם לשתף אותנו במה שקראו.
     
  6. חיזוק עקבי, ממוקד ומיידי 
    אל תיקחו התנהגות נורמטיבית כמובנת מאליה. ילדיכם זקוקים לחיזוק עקבי, שיהיה ממוקד בהתנהגות ספציפית חיובית כמו התארגנות מהירה בבוקר, כניסה למקלחת ועוד, וגם בגילויי יוזמה אישית כמו משחק משותף עם האחות הקטנה, עריכת שולחן או יציאה לסיבוב עם הכלב. 
    החיזוק אפקטיבי כאשר הוא מיידי, ורצוי לשלב בו אמירה רגשית כמו: "אני כל כך אוהבת כשאתה משחק בעדינות עם אחותך התינוקת", "נעים לי לשמוע מאבא ש...". 
     
  7. טבלת נקודות ופרסים
    טבלת נקודות מצטברות, עם פרסים לחיזוק מטלות, עשויה לעזור לילדים שזקוקים לעידוד נוסף ולתיעוד הצלחתם. פרס יכול להיות משחק עם אחד ההורים, הכנת צ'יפס ביתי או הזמנת סרט, ולא רק מתנה או ממתק.
     
  8. כמה זה עולה לנו?
    הזמן שלכם, ההורים, הוא המשאב היקר ביותר העומד לרשותכם ולרשות ילדיכם, במיוחד אצל הורים הממשיכים לעבוד מהבית. ילדים זוכרים חוויות ולא חפצים. נסו להיזכר בבילויים משותפים עם הורה או מבוגר משמעותי בילדותכם. משחקים ששחקתם בילדות בניית "מחנה", טורניר חמש אבנים, קלאס, גומי. אפשר להוציא את משחקי הקופסה ולהקדיש זמן משחק נפרד לכל ילד.
     
  9. קשר עם הסבים
    סבים וקרובי משפחה מבוגרים, מנותקים מהנכדים ולעיתים מבודדים. אפשר לנצל את הקידמה הטכנולוגית על מנת לשמור על הקשר אתם גם מרחוק ולגייס את הילד "לעזור להם". שיחת וידאו יומית בווטסאפ או בסקייפ, הכנת סרטונים, שידורי רדיו, צילום רגעים מעניינים בחיי המשפחה. הסבים מצדם יכולים להכין חידון, לספר על אבא אמא כשהיו קטנים, לצלם הכנת מתכון אהוב...כיד הדמיון ותחומי העניין.
     
  10. סתם לבהות ולהשתעמם
    סתם לבהות ולהשתעמם, כמו גם פיתוח היכולת להיות לבד, הם חלק ממהות חופשה, גם כשהיא כפויה. "כשאני משתעממת אני מתחילה להיות יצירתית", אמרה לי ילדה עם הפרעת קשב. אפשר להכין מגירה, בה נשים ציוד אישי מותאם לכול ילד לרגעי השעמום, שולחן עם צבעים, בריסטול, מספריים דבק וכו' כחלק מפתרונות אפשריים. חשוב מאוד להחמיא ולחזק פעילות עצמאית.
     
  11. זמן מסכים : טלוויזיה, מחשב, טאבלט, טלפון סלולרי....
    כדאי להגביל את זמן הצפייה בטלוויזיה ובמסכים אחרים לטובת אינטראקציה משפחתית ופעילויות מסוגים שונים, מבלי לוותר על האפשרויות לחקר, למידה וצבירת ידע מן המדיה. 
    עם זאת, המדיה מאפשרת לילדיכם פעילות מרגיעה ומוכרת של משחקי מחשב, סרטונים ותוכניות אהובות, ומאפשרת לכם, ההורים, זמן פנוי למנוחה ולמילוי המצברים.
     

נעמי נהור קוגן,
מומחית הפרעות קשב וריכוז בילדים, 
הדרכת הורים, ביבליותרפיה, פסיכותרפיה, 
מטפלת אונליין 
במודל יעוץ ראשון חינם
טלפון 052-3763831

 

תודה על קריאת העלון הנוכחי. אני מזמינה אותך לקרוא עוד עלונים במדורים: 
הדרכת הורים - כאן 
טיפול התנהגותי רגשי - כאן 

ומאחלת לך ולבני ביתך בריאות איתנה, 

זיוה דינה 
 

זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
להתפתחות מקצועית ואישית 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


12.04.2020