עלון קשב ADHD
ט"ו בשבט בגינה ובטבע
תמר לוסטיג
לאוהב הטבע, כל כניסה לגינה או יציאה לטבע מלאות בחגיגיות והתפעלות, ואין צורך ביום מיוחד בשנה כדי להזכיר לו את קסמו ועושרו של הטבע. אך לרבים מאיתנו שחיים בערים ובבתי קומות, הטבע הפך למקום רחוק ורומנטי, שצריך להתאמץ כדי לשהות בו או שאנו נזקקים ליום מיוחד כדי לחגוג את עצם היותו. מאידך, העצים, צמחי המאכל והתה, פרחי הנוי וצמחי הבר, הפכו לישויות מובנות מאליהן ושקופות, לעיתים זרות ומעוררות חשש בחיינו. ובכך, לא רק שרחקנו מהם, אלא רחקנו גם מעצמנו מאוד.
החוויה בשהות בטבע היא כל כך מורכבת, מגוונת ועשירה, עד שהפריט היחיד שכדאי אולי להצטייד בו בכניסה לעולם זה הוא: סקרנות בריאה ועליזה. כתרפיסטית בגינון טיפולי, כל כניסה לגינה דומה בעיני לכניסה לנהר "של" הֵרַקְלֵיטוֹס היווני. כמו שאי אפשר להכנס לאותו נהר פעמיים, כך גם לא ניתן להכנס לאותה גינה פעמיים. הכל זורם, צומח, מגיב, משתנה ולומד את עצמו מחדש. זו מהות הטבע והצומח: תנועה, השתנות, למידה וויטאליות.
בכל קשר אנושי עם צמחים, אם זה קשר שאדם יוצר עם עציץ נענע על שיש מטבחו או עם שיח היביסקוס בחצר בית משותף, נוצר משהו קסום. למרבה השמחה אין צורך לנסוע רחוק או לטוס לצידו השני של הגלובוס על מנת להתקרב לטבע. צמחים קיימים בכל מקום, ובארצנו המגוון מדהים. הם מושיטים לנו את ידיהם המרפאות והמזינות והן מעשירות אותנו בכל מקום ובכל עת.
בשבילי, ט"ו בשבט הוא כמו פעמון המקדש הבודהיסטי או כמו הגבאי שקורא לנו לתפילת בוקר. קומו, צאו אל הצומח והטבע והתחברו חזרה לכוחותיכם הפשוטים והבסיסיים ביותר. שובו אל עצמכם. כל כך קל לפתוח את הלב לעולם בעזרת הצמחים ולהעמיק לראות את "יפי העולם שאין בו דופי", כמאמר המשורר.
ושם, במקום הבחירה האישית, נוכל להעמיק גם את הסולידאריות ואת האחריות המקיימת לדורות הבאים, על ידי פיתוח והשרשת עיקרון האזרחות הגלובלית בנו ובילדנו. זוהי מודעות חדשה והכרחית, הנולדת מתוך ההכרה בעובדה שאני והעולם איננו נפרדים. מודעות זו מטפחת אחריות מוסרית והשתתפות פעילה במאמצים ובמעשים הנדרשים להבטחת קיימות עתידית ובריאה בכדור הארץ, ולמען רווחת הדורות הבאים.
רבות הדרכים לאהוב, ורבות הדרכים להתאמן ולקדם קיימות בעולמנו. עלי אהובה במיוחד שתילת עצים. שתילת עץ היא מעשה של נדיבות ושיא של נתינה למען הדורות הבאים.
ראו לדוגמא את עצי הזית הנפלאים שנשתלו כאן לפני מאות שנים, ועדיין מייצרים את פריים מדי שנה עבורנו, החיים כאן ועכשיו. התבוננו בגזע העץ העתיק. יופיו המרהיב מספר סיפור שאין לו מילים. ניתן רק לדמיין איך טיפלו ומסקו עץ זה במשך דורות רבים... הסטוריה אנושית ארוכה שהעץ מחבר אותה, גם היום, לכדי שרשרת חיים בלתי פוסקת.
פעילות חביבה היא ללכת למשתלה, לבחור עץ פרי, ואז לכתוב על דף ניר חלומות ותקוות לעתיד המשפחה, הארץ והעולם, ולהטמינם בבקבוק. בחצר הבית או במקום מתאים בשכונה נחפור בו, נטמין בו את הבקבוק ונשתול מעליו את העץ. יהא בקבוק זה כמו גשושית הנשלחת למעבה האדמה ומוסרת לעתיד את מסריה הטובים והמקיימים מאיתנו.
באהבה,
תמר
תמר לוסטיג,
M.A בייעוץ וחינוך מיוחד,
תרפיסטית בגינון טיפולי ואומנויות במשרד החינוך ובמסגרות קהילתיות ופרטיות.
ספרה השלישי, " סודות הגינון הטיפולי", מדבר על הקשר בין צמחים לאנשים.
054-9526010
tamaraa889@gmail.com
* רוב התמונות המתלוות למאמר צולמו על ידי דן פרופטה.
תודה על קריאת העלון הנוכחי.
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על
ט"ו בשבט בטבע - כאן
.סדר, ארגון והתארגנות - כאן
בברכה,
זיוה דינה
זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
לקהלי יעד מותאמים במיוחד
הרשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול בהפרעת קשב ADHD:
הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:
29.01.2021