עלון קשב ADHD


כיצד נראית הפרעת קשב בזוגיות?

כיצד נראית הפרעת קשב בזוגיות?

עלון קשב ADHD

לחיות ביחד עם הפרעת הקשב: 
כיצד נראית הפרעת קשב בזוגיות?
צביקה מור

רובנו מכירים אותה בהקשר של הילדות וההתבגרות, למרות שלמעשה היא מלווה את האדם עד 120. העובדה שכמה מתסמיני הפרעת הקשב מתמתנים עם השנים, היא אחת הסיבות להתעלמות המסוימת מהפרעת קשב במבוגרים. אפשר לומר שרק בעשור האחרון החלו לחקור לעומק ולרוחב את הפרעת הקשב במבוגרים וכך נחשפנו יותר ויותר לעולמם של הזוגות החיים בצילה של הפרעת הקשב.

מאחרי כל ילד עם הפרעת קשב עומד הורה עם הפרעת קשב
מסתבר שמאחורי כמעט כל ילד עם הפרעת קשב, עומד לפחות הורה אחד שהוריש לו את ההפרעה. נחשפתי לעובדה זו מאות פעמים כשהורים הביאו אלי ילד לאימון ועם הזמן ולפעמים כבר בפגישה הראשונה נמצא הורה מוסח, שוכח הרבה, קופץ מנושא לנושא, לא מאורגן ועוד ועוד. בפעמים אחרות היה זה אחד מבני הזוג שפנה אלי מתוך מצוקה רבת שנים בחיים הזוגיים בשל הפרעת הקשב שברקע. אז ההורים מגיעים בשביל הילד, אך יש הכרח לעבוד איתם כדי שיוכלו לעשות מודלינג לילד וגם בשביל הזוגיות שלהם...
 

זוגיות בלי קשב
אבי ויפעת, שמות בדויים, הגיעו אליי בשביל בנם. באינטייק עם ההורים, הפרעת הקשב של אבי דיברה בעד עצמה. הוא ישב בפגישה המשולשת, אך לא היה אתנו באמת. מידי פעם הוא "קפץ לביקור" עם איזו שאלה או אמירה, אך היה ברור שהוא לא מצוי בדיון. באיזה שהוא שלב, יפעת לא יכלה לעצור את עצמה וגערה בו על הריחוף, הניתוק וחוסר האכפתיות המופגנת שלו, לדעתה. הם הגיעו בשביל בנם אך נשארו בשביל עצמם.

כשהתחלנו בעבודה, מצאתי שההקשבה חסרה מאד בזוגיות הזו, אך לא רק מצדו של אבי. גם יפעת לא מצאה לנכון לקרוא את סימני הדרך לאורך שנות הנישואין, ולא הבינה שבעצם יש כאן בעיה אובייקטיבית ואבי לא עושה את זה בכוונה. בזוגיות שלהם, הפרעת הקשב לא פסחה על שלושת התחומים העיקריים של זוגיות: חברות, צוות ואינטימיות.
 

עיקרי הזוגיות - חברות, צוות ואינטימיות
חברות - קשה להיות חבר של אדם שלא מקשיב לך, שעסוק בדברים אחרים כשאתה מדבר אתו או אליו, שלא נותן לך תשומת לב כי הוא כל הזמן עסוק, אם כי התבטל או נמרח כל היום, שעושה כאילו הוא מקשיב אך הוא לא אתך בכלל, שלא עירני מספיק לצרכים שלך או לצרכי הבית, שקובע אתך לצאת לבילוי ושוכח או קובע משימה אחרת במקביל, שמתבדח על חשבונך ולא ערני לרגשותיך.

צוות - קשה לעבוד במשותף עם אדם שפשוט לא ניתן לסמוך עליו, שמילה שלו אינה מילה והבטחה אינה הבטחה, שלא מסיים משימות ומפיל הכל עליך, שלא רואה כמה קשה לך וכמה אתה לוקח על עצמך, גם בגללו. ההורות ביחד אתו קשה כשתמיד אתה זה שצריך לקחת את הילד מהגן/לרופא/לחבר ומחבר כי הוא תמיד שוכח. בעבודה, קשה לקיים אתו ישיבת עבודה לתכנון וארגון, כי גם אם הוא מופיע הוא לא שם באמת. בנוסף, הוא חוזר על אותן טעויות שוב ושוב ולא מבחין בין עיקר לטפל.

אינטימיות – קשה לבנות מהלך נפשי וקל וחומר עמוק, עם אדם הפועל לפי מצבי רוח ואינו מווסת את רגשותיו, שמתפרץ על כל דבר או חי באדישות וחוסר אכפתיות למה שבאמת חשוב. קשה לפתח רגשות אהבה עם בן זוג שהתפרץ על אחד הילדים בדיוק לפני שהולכים לישון וכולו מלא רגשות שליליים. קשה לפתח שיחה אינטימית כשאין הקשבה והכלה ותחתיהן יש מוסחות רבה וכישורי הקשבה לקויים ביותר. קשה להיות ביחסי אישות עם בן זוג בלתי מתואם, מוסח או מרוכז רק בעצמו.
 

ככה זה כשנותנים להפרעת הקשב לנהל את המשפחה
אבי ויפעת התקשו להיות הורים טובים ויעילים עבור בנם, בדיוק מאותה סיבה שהתקשו להיות זוג אוהב, תומך, מקשיב וערני זה כלפי זו. ככה זה כשנותנים להפרעת הקשב לנהל את המשפחה.

יפעת התבלבלה מכך שזו "הפרעה שקופה". הרי לא מדובר באדם לקוי שמיעה או חולה דיאליזה. מדובר באדם בריא ומתפקד, שלא ניכרים על גופו שום סימני קושי או מחלה. המודל "המוסרי" של יפעת, ששפט את אבי בלי לחשוב על גורם אובייקטיבי לבעיה, הכניס את הזוגיות שלהם לרגשות שליליים, תסכולים, האשמות ומריבות אינסופיות, כולל איומים בגירושין.

האם ניתן לחיות לצדו של בן זוג עם הפרעת קשב? ועוד איך! האם ניתן לחיות בזוגיות עם הפרעת הקשב וליהנות מהיתרונות הרבים של ההפרעה? כמובן! אז מאיפה מתחילים?
 

כך כדאי לנהל את הזוגיות עם הפרעת הקשב
אם אתם חתן וכלה לקראת חתונה או זוג צעיר וטרי שכבר מודע להפרעה וגרורותיה, להלן סדר פעולות כללי למען התחלה חלקה יותר של החיים המשותפים, או לצמצום הפערים ביניכם כבר בראשית הדרך המשותפת:

1. ללמוד ללא הרף על הפרעת הקשב בכלל ועל זו של בן הזוג בפרט.

2. להתייחס בסלחנות והבנה: מתוך הלמידה וההתעניינות מבינים שמקורות ההתנהגות של בן הזוג הם נוירולוגיים-ביולוגיים ומתרגלים להתייחס בסלחנות והבנה לבן הזוג.

3. הפרעה של שנינו: אחרי ההבנה והסלחנות, מצליחים להיות חברים יותר טובים – מה שמאפשר את השמחה הטבעית בזוגיות וממנה דיבור ולמידה משותפת על ההפרעה שבבית. זו לא ההפרעה שלו או שלה אלא של שנינו, כמו כל דבר בחיים המשותפים שלנו שהוא של שנינו.

4. מייצרים שפה משותפת: לאחר שלומדים ומתייחסים להפרעת הקשב כחברים התומכים זה בזה, מייצרים שפה משותפת לאור ההפרעה. לומדים לדבר בשפה שעוקפת את ההפרעה ומאפשרת ביצועים טובים יותר במרחב החיים המשפחתי: הזוגיות, גידול הילדים, הטיפול בבית ושאר מעגלי החיים. מדובר בשפה עניינית שחותרת לפתרונות. שפה זו מרבה להשתמש, למשל, בשאלות של "מה" ו"איך" במקום ב"למה". היא שפה מבררת, מקדמת, מזמינה לחשיבה ולבחינת אפשרויות. במקרה של כשל ביצועי היא לא תעסוק במה שהיה או לא היה אלא במה שיהיה, באיך להימנע בפעם הבאה, במה יעזור לזה להצליח. זו שפה שעוסקת הרבה בתכנון וחשיבה עתידית ובונה את הדרך לביצועים מיטביים.

5. חיוך והומור: אצל חברים טובים יש הומור וזרימה. בכל מקרה תצטרכו להתמודד עם הפרעת הקשב ולחתור לפתרונות משותפים, אז יש לכם רק שתי אפשרויות: או שתהיו קרבנות של הפרעת הקשב ותבחרו באומללות על מר גורלכם, או שתשלימו עם קיומה, תחייכו אליה ואחד אל השני, תשלבו יד ביד, תשאלו את עצמכם "מה הלאה", ותבנו גשר נוסף ביניכם והכל בשמחה, בחיוך ובהומור.

6. לקחת זמן למילוי מצברים: במיוחד לבן הזוג ללא הפרעת הקשב: כדאי מאד לחשוב ולהתמקד ב"מוצרים" הטובים של ההפרעה. להלן כמה יתרונות המוכרים אצל אנשים עם הפרעת קשב: שמחה וזרימה (כשיש היפראקטיביות), יצירתיות, רגישות, יכולת לסלוח בקלות, יכולת לעסוק בכמה דברים במקביל, אנרגטיות (בעיקר אצל ההיפראקטיביים), אמפתיה וחיבור לאנשים, התלהבות, חוזק נפשי (בעקבות האתגרים הרבים שבחייהם), נקודות מבט שונות ועוד. נקודה נוספת עבור "בן הזוג של" היא התמיכה מהסביבה. לא להתבייש לבקש תמיכה מחברים ובני משפחה כשאפשר. לקחת זמן בשבוע לחוויה אישית ומילוי מצברים.

7. שיחה זוגית יומית: לקיים משוב תמידי ואפילו מידי יום כדי להתקדם לנוסחות ההצלחה בכל תחום ותחום. חשוב ביותר להקפיד על 10 דקות של שיחה זוגית יומית שמטרותיה: שיתוף, הקשבה ולמידה. כדי שהשיחה תהיה יעילה יש להסכים על זמן נוח ויעיל מבחינת הערנות והרוגע של שני בני הזוג, יש לשוחח באופן פעיל כלומר, להרבות בשאלות ובהתעניינות בדברי הזולת. העיקר להשאיר את השיחה מעניינת ומעוררת.
 

סוף דבר 
אבי ויפעת עוד לא סיימו את המסלול הזה כיוון שהוא אינסופי. תמיד ניתן לבנות עוד קומה בזוגיות, אך הם חיים כבר בעולם אחר. הם מצאו את גן העדן האבוד שלהם.

אם אתם זוגות ותיקים יותר, וכבר שנים חיים יחד עם ההפרעה, ללא ההבנה והטיפול המתאימים, קרוב לוודאי שכבר הצטברו אצלכם משקעים שליליים רבים במשך השנים. אם עדיין יש בכם אהבה ותקוה לחיים טובים יותר, זה הזמן ללכת לאימון/טיפול זוגי המותאם לזוגות עם הפרעת קשב. טיפול כזה, שמכיר היטב את החיים בצילה של ההפרעה, יודע לדבר בשפה מתאימה ויודע למצוא פתרונות מתאימים, ייתן את הכלים הטובים ביותר בזמן הקצר ביותר.
 

צביקה מור  052-607-0954 
מאמן בכיר MCIL ומדריך מוסמך 
www.more-lanoar.co.il 


תודה על קריאת העלון הנוכחי. 
אני מזמינה אותך לקרוא עוד על אימון והנחייה לבוגרים ומבוגרים - כאן 
ולחכות ביחד עמי לעלון הבא. 
 

בברכה,

זיוה דינה - קשבים
ייעוץ להפרעת קשב,
דיוורי טיפול, חינוך ואימון
לקהלי יעד מותאמים במיוחד
adhdindex.co.il 

 

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


21.03.2021