עלון קשב ADHD


הדיאלוג שלנו עם האוכל - שליטה או חוסר שליטה?

הדיאלוג שלנו עם האוכל - שליטה או חוסר שליטה?

עלון קשב ADHD

הדיאלוג שלנו עם האוכל - שליטה או חוסר שליטה?
דניאלה איילה חסקלוביץ

אנו יוצאים למסעדות, מסבים לאכול סביב שולחן אצל חברים וצופים במגוון  ערוצי טלוויזיה העוסקים בגסטרונומיה ובתחרויות בישול. בעולם השפע, האוכל הוא חלק מהבילוי היומיומי ולא רק מקור הזנה.

התעסקות כפייתית באוכל
אך, להתעסקות באוכל ישנו גם פן אחר. אנשים רבים בארץ ובעולם מתמודדים עם פנייה בלתי נשלטת אל האוכל, פנייה כמעט כפייתית ובעלת אלמנטים של פיצוי. החיים נסובים סביב עיסוק מתמיד באוכל, בדימוי גוף, בדיאטות ובמחשבות טורדניות סביב האוכל. קיים צורך בלתי נשלט לרזות בכל מחיר, לספור קלוריות, להקדיש זמן רב לספורט ולנסות דיאטות מרובות ואף קיצוניות.

קיימת תחושה שדיאטות ואוכל הופכים להיות העיקר. האוכל אינו תופס את מקומו המאוזן, אלא נמדד במונחים של "ידיד או אויב", והופך לנחמה פורתא ברגעי משבר.

אכילה רגשית ונשים
במהלך עשרים השנים האחרונות, תופעת האכילה הרגשית תופסת תאוצה רבה הן בקרב נשים והן בקרב גברים בארץ ובעולם, אך עדיין אחוז הנשים המתמודדות עם אכילה רגשית רב יותר משל הגברים. התופעה הולכת ומתרחבת גם אל בני נוער ואל ילדים. ההתעסקות באוכל גובה מהם מחירים וגוזלת חלק ניכר מסדר יומם וממשאביהם הרגשיים.

לאורך השנים, אני נתקלת  בקליניקה בנשים רבות שניסו כמעט כל דיאטה אפשרית ושום דבר לא קרה. הן מגיעות בכדי לרזות, אך מיד השיחה נסובה למקומות אחרים. הן מבינות שמערכת היחסים שלהן עם האוכל "טרפדה" את היכולת לממש את רצונותיהן ולהיות מסופקות. הן מבינות שהפניה הרגשית אל האוכל איננה הבעיה המרכזית אלא רק הסימפטום. פתאום נדלקות המון נורות, והן מבינות את תסריט היחסים עם האוכל.

סיבות, תחושות ומודעות
לכל אחת ואחד ישנו הסיפור האישי הקושר אותו אל האוכל. הסיבות רבות ומגוונות, חלקן נטוע בעבר, חלקן ביחסים משפחתיים, ביחסים חברתיים ובתפיסות עצמיות מוטעות שהביאו לקיבוע של  דפוסים הנוכחים ושולטים בחייהן הבוגרים.
מאחורי הפניה הבלתי נשלטת אל האוכל עומדות תחושות של קושי בוויסות רגשי, בשיפוטיות מרובה, בחוסר סיפוק ובחלל פנימי פעור הרוצה להתמלא.

הדרך לשינוי מתחילה במודעות, הכרה בקושי והבנה שישנו יחס דואלי אל האוכל ואל עצמנו, שהאוכל אינו משמש רק כמשביע תאבון , אלא בא למלא "חור פנימי וריקנות תהומית" בגלל רגשות גואים שאנו מתקשים להתמודד עמם. 

שינוי תסריט הפנייה לאוכל
התבוננות איתנה ואמיצה, היכולת לחבק את הרגשות ולקבלם, היכולת להבין ולהתחבר לכל מה שעולה, תוך כדי הנחייה נכונה ושיקוף הדברים, יסייעו לנו ליצור את השינוי. זהו תהליך הכרתי, רגשי וחווייתי, עמו אני עובדת ונקרא "הרחם" ו"זיהוי שדון תעתועים". הנשים לומדות לשנות את התסריט, ליצור דרכים חלופיות ומעצימות וזאת במקום לייצר פנייה בלתי נשלטת אל האוכל. ניהול תהליך נכון ומבוקר עשוי להתניע שינויים מרחיקי לכת בתפיסה העצמית, המשפחתית ואף המקצועית .

סיכום
הבשורה הנפלאה היא, שניתן ליצור שינוי  ולהשתחרר מהסחרחרה הזו של פניה בלתי נשלטת אל האוכל. אני מאמינה ויודעת שניתן לחיות חיים מאוזנים ומשוחררים מאכילה רגשית. זו זכותנו וזו חובתנו.
חג שמח ושנה מבורכת!

 

דניאלה איילה חסקלוביץ, 
מנחת קבוצות, מטפלת NLP מוסמכת
מחברת הספר "נשים ואוכל"

054-2230058
www.myjump.co.il

 

בברכה,

זיוה דינה - קשב ADHD
יעוץ להפרעת קשב
דיוורי חינוך, אימון וטיפול 
לקהלי יעד גדולים במיוחד

adhdindex.co.il

 

 



ה​​רשם לעלון כדי לקבל עדכונים על הטיפול ​בהפרעת קשב ADHD:

עלון קשב ADHD למשפחה

עלון קשב ADHD למבוגרים

הרשם ל"קשבים" כדי לקבל עדכונים לאנשי טיפול, חינוך ואימון:

״קשבים״ להתפתחות מקצועית


23.12.2018

קטגוריות של עלונים